check tag wrench cart

Wat is je hartslag?

Per definitie is de hartslag het aantal keren dat je hart per minuut slaat. De hartslag wordt meestal uitgedrukt in slagen per minuut of als een percentage van je persoonlijke maximale hartslag.

Je hartslag is een meeteenheid voor je persoonlijke fitheid

De hartslag is een handig hulpmiddel als je meer wilt weten over je sportprestaties. Wanneer je traint met hartslagmeting, kun je je trainingen beter bijhouden en de intensiteit ervan controleren.

Hoewel je hartslag een nauwkeurige indicator is van je inspanningen, mag je niet vergeten dat tal van factoren de hartslag beïnvloeden. Bijvoorbeeld:

Trainingsachtergrond

Atleten die veel ervaring hebben met aerobische training hebben efficiëntere hartspieren. De capaciteit van hun linkerkamers is verhoogd en de ventriculaire spieren zijn sterker, waardoor ze een hoger slagvolume hebben. Dit hogere slagvolume kan worden waargenomen als een lagere rusthartslag en als een lagere hartslag tijdens trainingen.


Temperatuur

Wanneer de temperatuur stijgt, moet het lichaam zich afkoelen en wordt het bloed dichter naar het huidoppervlak geleid. Door de snellere doorstroming moet het hart sneller slaan, wat betekent dat je hartslag omhoog gaat. Wanneer de omringende lucht afkoelt, vermindert de doorstroming in perifere delen van het lichaam als gevolg waarvan het hart minder hard hoeft te werken. Hierdoor wordt je hartslag lager.


Vochtverlies

Wanneer je vocht verliest, vermindert de hoeveelheid plasma in het bloed en moet het hart sneller dan normaal pompen om genoeg zuurstof en voedingstoffen bij spieren in perifere delen van het lichaam te krijgen en om een goede lichaamstemperatuur te behouden. Dit is waarom je hartslag doorgaans omhoog gaat wanneer je vocht verliest.Je hartslag meten met Polar

Polar biedt je twee manieren om je hartslag te meten. Een daarvan is een hartslagmeter met borstband die het ECG van het hart meet. In dit geval wordt eigenlijk de elektrische activiteit van het hart gemeten om de hartslag te bepalen.

De andere manier om je hartslag te meten is om optisch de hartslag op de slagaders te meten, bijvoorbeeld met een polshartslagmeter. In dit geval meten we eigenlijk de polsslag, die veroorzaakt wordt door de hartslag.

Change region

If your country/region is not listed on this page, please find your local contact details, retailers and stores and service points on our global site.

Leuk dat je er bent! Schrijf je nu in en krijg 10% korting

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, leuke projecten om je voor op te geven en onze aanbiedingen. Bovendien krijg je 10% korting* op je eerste aankoop!

Door op Inschrijven te klikken, gaat u ermee akkoord om e-mails van Polar te ontvangen en bevestigt u dat u het privacybeleid van Polar hebt gelezen

*deze actie kan niet worden gecombineerd met andere acties of aanbiedingen.