check tag wrench cart

Hardloopquiz

Hoe wordt het looptempo berekend?

Je hardlooptempo is de tijd gedeeld door de afstand. Gebruik onze tempocalculator om met je gemiddelde tempo de gewenste tijd voor een bepaalde afstand bepalen.

"Hoe weet je dat je je aerobe drempel bijna hebt bereikt?"

De aerobe drempel wordt gedefinieerd als de snelheid van de stofwisseling waarbij het lactaatgehalte in het bloed voor het eerst begint te stijgen na de statische toestand. De eerste sensatie die de sporter ervaart bij het bereiken van de aerobe drempel is een zwaardere ademhaling dan normaal. De hartslag bij het bereiken van de aerobe drempel is gemiddeld ongeveer 70% van de maximale hartslag.

Waarom is hardloopvermogen een goede aanvulling op de hartslag bij het hardlopen?

Vermogen reageert bijna onmiddellijk op veranderingen in intensiteit, waardoor het een uitstekende leidraad is tijdens sprinten en korte intervallen.

Wat is VO2max?

De waarde voor maximale zuurstofopname (VO2max) geeft aan hoeveel zuurstof je lichaam in staat is te vervoeren tijdens het leveren van een maximale prestatie. Meestal wordt het aangegeven als een waarde ten opzichte van het lichaamsgewicht (ml/kg/min.).

Waarom zou je een warming-up, coolingdown en wat stretchoefeningen aan je hardloopworkout toevoegen?

Naast de eigenlijke trainingsfase is het goed om ook een warming-up, een coolingdown en wat stretchoefeningen aan je workout toe te voegen - wat je sport ook is. Ze maximaliseren de voordelen van de training en voorkomen blessures.

Waarom zou je je rusthartslag in de gaten moeten houden?

De rusthartslag (HF rust) geeft de laagste hartslag aan wanneer iemand wakker is en in rusttoestand. De rusthartslag is een uitstekende manier om de ontwikkeling van de aerobe conditie te meten. Wanneer je rusthartslag daalt als gevolg van training op de lange duur, is het veilig om aan te nemen dat je aerobe conditie is verbeterd. Belangrijk bij de rusthartslag is om te zien hoe je eigen HF rust zich ontwikkelt. Je moet deze niet vergelijken met die van iemand anders.

Wat is pasfrequentie?

Pasfrequentie wordt berekend door het aantal stappen dat je per minuut loopt te tellen, en dit getal te delen door twee. Als je bijvoorbeeld 180 stappen per minuut loopt, waarbij je de stappen van beide voeten telt, is je pasfrequentie 90 stappen per minuut. Pasfrequentie is een belangrijk hulpmiddel voor het beoordelen van je loopefficiëntie en iets wat je vrij gemakkelijk kunt verbeteren door je looptechniek te wijzigen.

Waarom zou je laag-intensieve trainingssessies, zoals wandelen, in je routine moeten opnemen?

Trainen in zeer lage hartslagzones (50 tot 60 procent van je maximale hartslag) bevordert je herstel en bereid je voor op het trainen in de hogere hartslagzones. Om op deze intensiteit te trainen, kies je sporten waarbij je je hartslag gemakkelijk onder controle kunt houden, zoals wandelen of fietsen.

Hoe beïnvloedt slaap je hardloopprestatie?

Goed slapen versterkt het herstel na het hardlopen. De optimale hoeveelheid slaap voor jou is de hoeveelheid slaap die ervoor zorgt dat je je alert en vol energie voelt om optimaal te presteren op het werk, tijdens de training en tijdens je dagelijkse activiteiten.

Wat zijn de voordelen van HIIT (intervaltraining met hoge intensiteit) in vergelijking met reguliere duurtraining?

HIIT-training kan dezelfde voordelen opleveren als duurtraining, maar dan sneller. Vergeleken met traditionele duurtraining met sessies van vergelijkbare lengte, worden bij HIIT-trainingen meer calorieën verbrand, vooral na de training. HIIT-trainingen zijn ook vaak inspannender dan constante duurtrainingen.

Change region

If your country/region is not listed on this page, please find your local contact details, retailers and stores and service points on our global site.

Leuk dat je er bent! Schrijf je nu in en krijg 10% korting

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, leuke projecten om je voor op te geven en onze aanbiedingen. Bovendien krijg je 10% korting* op je eerste aankoop!

Door op Inschrijven te klikken, gaat u ermee akkoord om e-mails van Polar te ontvangen en bevestigt u dat u het privacybeleid van Polar hebt gelezen

*deze actie kan niet worden gecombineerd met andere acties of aanbiedingen.