check tag wrench cart

Waarom slaap belangrijk is

Slaap is het meest complete geneesmiddel van de natuur en speelt een essentiële rol in je gevoel van welzijn.

Slaap zorgt er niet alleen voor dat je je beter en over het algemeen gezonder voelt; slaap is vooral belangrijk voor atleten en sporters om de reactietijd te verbeteren, en het aantal blessures en fouten te verminderen.

Als je je prestaties wilt verbeteren – of gewoon fit wilt blijven – zijn er een aantal elementen onmisbaar:

  • Specifieke, haalbare en meetbare fitnessdoelen
  • Veel trainingsdagen en -uren
  • Variatie in de workouts
  • Een optimaal gepland en gestructureerd trainingsschema
  • Technologie om je vooruitgang te volgen
  • De juiste voeding

Maar de effectiviteit van al deze elementen hangt af van één belangrijk onderdeel: een goede nachtrust.

Als je goed uitgerust wakker wordt, zijn je spieren en je hart klaar voor een nieuwe workout en zorgen je hormonen ervoor dat je goed in je vel zit. De kans is ook groter dat je niet gefrustreerd raakt als iemand sneller of sterker is dan jij... je blijft gewoon trainen om je ware potentieel te bereiken (wie weet zelfs met een glimlach op je gezicht).

Voordelen van slaap

Spierherstel

Tijdens de slaap vinden de meeste chemische en fysiologische vernieuwingsprocessen in je lichaam plaats. Veel van deze processen spelen zich af in de spieren die je tijdens je workout zo hard laat werken.

Door je trainingen raken voedingsstoffen in de spieren uitgeput en wordt spierweefsel afgebroken (microtrauma), en dat maakt spieren kwetsbaar. Zelfs als je na je workout niet actief bent, zijn je spieren nog steeds aan het werk als je loopt, zit en staat. Het lijkt misschien alsof je weinig doet, maar je spieren denken er anders over.

Alleen tijdens het slapen kunnen je spieren zich volledig herstellen, en als je streeft naar meer kracht, snellere tijden en een beter uitziend lichaam, moet je meer tijd besteden aan het tellen van schaapjes dan aan het tellen van reps.

Gezonder hart

Als je goed slaapt, klopt je hart langzamer en daalt je bloeddruk. Dit betekent minder slijtage aan je hart en slagaders.

Als je niet genoeg slaapt of als de kwaliteit van je slaap slecht is, heb je meestal een hogere hartslag dan normaal en mogelijk ook een hogere bloeddruk overdag.

Hormoonproductie

De hormoonproducerende fabriek in je lichaam, het endocriene systeem, regelt de hormoonafgifte in je bloedsomloop, afhankelijk van wat, wanneer en hoeveel je nodig hebt. Als je goed slaapt, werken je hormonen perfect en efficiënt en worden ze over je hele lichaam verspreid en aangevuld, klaar voor de volgende dag.

Goed slapen bevordert de productie van het groeihormoon, dat vooral verantwoordelijk is voor de spiergroei en dat je lichaam helpt om volledig te herstellen en optimaal te presteren. Slaap vermindert ook het niveau van cortisol, ook wel bekend als het stresshormoon, of helpt om het normale niveau daarvan te handhaven.

Zonder het al te ingewikkeld te maken: je hormonen reguleren of beïnvloeden grotendeels elke functie in je lichaam en slaap is essentieel om ervoor te zorgen dat je hormonen niet op hol slaan en alles functioneert zoals het hoort.

Negatieve effecten van slecht slapen

Om inzicht te krijgen in hoeveel invloed je slaap werkelijk heeft, kijken we in detail naar de specifieke prestatiegebieden die worden ontregeld door onvoldoende slaap.

Energieniveaus

Een tekort aan diepe slaap zorgt dat er minder glycogeen wordt opgeslagen en zonder deze brandstof gaan sporters hun reserves gebruiken. Dit kan veel negatieve effecten veroorzaken, zoals vermindering van testosteron, vermindering van het groeihormoon, verhoging van het energiegebruik, vermindering van het spiergeheugen en meer ontstekingen.

Reactietijd en nauwkeurigheid

Uit honderden onderzoeken blijkt dat een verminderde kwaliteit en kwantiteit van de slaap leidt tot een tragere reactietijd. Dat wil je niet als je een trainingsritje maakt en er een haas – of een auto – voor je de weg op schiet. Een verminderde hand-oogcoördinatie wordt ook direct gekoppeld aan slaaptekort.

Besluitvorming

Onderzoeken tonen aan dat mensen met een slaaptekort de risico's van hun beslissingen weliswaar kennen, maar dat die risico's ze onverschillig laten, en onnodige risico's kunnen nemen.

Geheugen

Tijdens alle stadia van de slaap zijn de geest en de hersenen bezig met het verwerken van nieuwe herinneringen, het consolideren ervan in langdurige opslag en het combineren van recent verworven informatie met ervaringen uit het verleden. Met andere woorden, je hebt slaap nodig om je hersenactiviteit te stimuleren.

Herstel

Slaaptekort, slaapstoornissen en bioritmestoornissen hebben allemaal invloed op de algemene herstellende aspecten van de slaap, wat je herstel van training en stress kan verhinderen of vertragen.

Humeur

De meeste mensen kunnen vrij snel herstellen als ze één nacht slecht hebben geslapen, maar na twee of meer van dergelijke nachten weerspiegelt ons humeur de elkaar versterkende effecten van slecht slapen. Dit kan van korte duur zijn, maar wanneer een tekort aan slaap de norm wordt, kan het slechte humeur van een persoon chronisch worden.

Het oude gezegde: “Waar het hoofd naartoe gaat, daar volgt het lichaam” klopt nog steeds. Hoe langer je gedachten en humeur negatief blijven, hoe minder actief je wordt, hoe minder je gaat trainen, je doet je workouts niet meer, je gezonde voeding vervang je door fastfoodsnacks, en je projecten en productiviteit kunnen vastlopen. En aan de andere kant kan het gebrek aan routines en gezonde gewoontes de kwaliteit van je slaap verder aantasten, en zo kun je vast komen te zitten in een vicieuze cirkel.

Net als de rest van je lichaam hebben je hersenen ook slaap nodig om een pauze in te lassen, te herstellen van de normale stress van het leven en zich vrij te voelen om te doen wat ze willen.

Change region

If your country/region is not listed on this page, please find your local contact details, retailers and stores and service points on our global site.

Hey there fitness aficionado!

Looks like you’ve spent a good while with our content – we’re thinking you find it interesting. You should know that there’s more of it coming regularly. To get the frequent fitness goodness automatically, sign up for our twice a month fitness newsletter.

Door op Inschrijven te klikken, gaat u ermee akkoord om e-mails van Polar te ontvangen en bevestigt u dat u het privacybeleid van Polar hebt gelezen

Leuk dat je er bent! Schrijf je nu in en krijg 10% korting

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, leuke projecten om je voor op te geven en onze aanbiedingen. Bovendien krijg je 10% korting* op je eerste aankoop!

Door op Inschrijven te klikken, gaat u ermee akkoord om e-mails van Polar te ontvangen en bevestigt u dat u het privacybeleid van Polar hebt gelezen

*deze actie kan niet worden gecombineerd met andere acties of aanbiedingen.