facebook instagram pinterest search twitter youtube whatsapp linkedin thumbup
rustdagen_wanneer_training_overslaan

Rustdagen | Wanneer sla je best een training over?

Het menselijk lichaam is perfect in staat om relatief stabiele interne fysiologische condities op peil te houden, beter bekend als de ‘homeostase’. Wanneer deze processen onstabiel of onevenwichtig worden, werkt het lichaam hard om de homeostase te handhaven, ter compensatie van die specifieke stressor. Als de stressor aanhoudt, reageert het lichaam door zich aan te passen om op een hoger niveau te functioneren. Een van die stressoren die aanpassing en een verbetering van het prestatievermogen teweegbrengt, is lichamelijke training.

Om ervoor te zorgen dat het aanpassingsproces succesvol verloopt, is een periode van minimale of geen lichamelijke activiteit (lees: rust) vereist.

Om ervoor te zorgen dat het aanpassingsproces succesvol verloopt, is een periode van minimale of geen fysieke activiteit vereist. De duur van deze periode is zeer individueel en hangt af van een aantal factoren. Naast de intensiteit en duur van de training kunnen ook andere leefstijlfactoren zoals voeding, stress en slaap de hersteltijd beïnvloeden.

rustdagen_trainingoverslaan

Logischerwijs hebben getrainde sporters over het algemeen minder tijd nodig om te herstellen van sportsessies, dan mensen met een minder goede conditie. Onvoldoende herstel heeft een negatief effect op hoe goed het lichaam zich aanpast aan de stress van training, en heeft dus invloed op de prestatieniveaus en de algehele gezondheid. Deze onbalans tussen herstel en training staat bekend als UPS (Unexplained Underperformance Syndrome) of ‘overtraining’.

Een workout overslaan, is niet het einde van de wereld

We hebben allemaal al wel eens een training gemist, het overkomt zelfs Olympische kampioenen.

Een training overslaan is niet het einde van de wereld. Met een druk werk en privéleven is het belangrijk om een gezond evenwicht te bewaren. Overweeg eerlijk met jezelf de redenen waarom je een training zou willen skippen: een regenbui is geen excuus, een date met je partner wel!

Het valse gezegde: ‘No pain no gain’

Jezelf pushen tijdens bepaalde trainingssessies is belangrijk om vooruitgang te boeken, maar het idee van ‘no pain, no gain’ wordt al tijdlang niet meer aangemoedigd door coaches of atleten. Kijk, er valt zelden iets te ‘winnen’ bij training door vermoeidheid, blessure of ziekte.

Aanhoudende vermoeidheid, gepaard met met slechte prestaties, kan een teken zijn van overtraining. Net zoals symptomen als: verminderde concentratie, verlies van motivatie om te trainen, het onvermogen om optimaal te herstellen, een verhoogde vatbaarheid voor blessures, verminderde eetlust en lichaamsgewicht, onderbroken slaap, overmatig zweten en een verandering in de gebruikelijke rusthartslag met 5-10 BPM.

Trainingen staken als je geblesseerd bent, is van cruciaal belang voor herstel en klinkt misschien voor de hand liggend, maar wordt maar al te vaak genegeerd. Je wil immers kost wat kost ‘fit” blijven en niet achterop geraken in het trainingsplan

Je trainingen staken als je geblesseerd bent, is van cruciaal belang voor herstel en klinkt misschien voor de hand liggend, maar wordt maar al te vaak genegeerd.

Ga op zoek naar tussentijdse alternatieven! Kies voor fysieke activiteiten die minder belastend zijn, zoals zwemmen, indoorfietsen of een andere low impact sport. Het is vooral belangrijk dat deze oefeningen het herstel en het vermogen van je lichaam om snel en effectief te herstellen niet in de weg staan. Vraag altijd advies aan een medische professional.

Een blessure kan ook een teken zijn van een dieperliggend probleem, zoals onbalans of instabiliteit. In dat geval is het noodzakelijk om de oorzaak van dat probleem aan te pakken. Kortom, hoewel blessures een enorme bron van frustratie kunnen zijn, beschouw ze als als een positieve kans om beter te worden en sterker en efficiënter terug te komen.

Sporten bij ziekte

Is ziekte een excuus om niet te gaan trainen? Zeker wel. Geef jouw lichaam rustig de kans om beter te worden.
Terwijl je je lichaam net de moet geven om beter te worden. Hoewel onderzoek aantoont dat regelmatige lichaamsbeweging het immuunsysteem versterkt, moeten mensen die ziek zijn net voorzichtig zijn met lichaamsbeweging.

Maar “ziek zijn” is uiteraard een relatief begrip. Met symptomen die zich boven de nek bevinden, zoals een loopneus, niezen of een pijnlijke keel, kun je vast wel op weg.

Maar gaat het om symptomen “onder de nek”, zoals borst- of maagklachten, pijn of koorts? Dan moet je extra  voorzichtig zijn. Weet dat langdurige en intensieve trainingssessies de infectie drastisch kunnen verhogen. Rusten dus! Die trainingspauze is dus niet alleen goed voor het herstel van je lichaam, maar ook je trainingsbuddies zullen je er zeker dankbaar voor zijn!

De gevolgen van Slaaptekort

Negatieve effecten op de gezondheid en een zwak immuunsysteem kunnen ook worden veroorzaakt door een chronisch slaaptekort.

Als je voortdurend minder slaap krijgt dan je nodig hebt, ondervind je negatieve gevolgen voor je conditie, lichaamssamenstelling, cognitieve functie en geestelijk welzijn. En daarbovenop speelt slaap ook een grote rol bij het herstel na een training.

Lukt het niet om consequent optimaal te slapen, laat je training dan aan je voorbijgaan en vervang deze door broodnodige rust. Zo kun je je weer opladen en je volgende trainingssessie vol energie en focus uitvoeren. Dan haal je het maximale uit de sessie en boek je vooruitgang op weg naar je doel.

Consistency is key

Consistentie is de sleutel als het gaat om training en prestaties. Maar de slimme atleet weet de tekenen van chronische vermoeidheid en overtraining te herkennen en te zorgen voor de nodige rust en herstel.

Train hard, maar ook slim. Luister naar je lichaam en je prestaties op de wedstrijddag zullen je er dankbaar voor zijn.

Als je dit bericht leuk vindt, vergeet het dan niet te delen, zodat anderen het ook kunnen vinden.

Hou er rekening mee dat de informatie in de Polar Blogposts het individueel advies van gezondheidswerkers niet vervangt. Raadpleeg je arts voordat je aan een nieuw fitnessprogramma begint.

sportvoeding_mythes
Volgende

11 mythes over sportvoeding ontkracht

Boost nuchter trainen de vetverbranding? En wat met bietensap? Voedingsdeskundige Lisanne Mol overloopt de laatste mythes over sportvoeding. Cheers!

Read next

Meld je aan en ontvang 10% korting op je eerste bestelling