facebook instagram pinterest search twitter youtube whatsapp linkedin thumbup
lichaam_geest_verbinding

Hoe lichaam en geest met elkaar zijn verbonden

Wanneer we het hebben over een mind-body connection, beeld je je waarschijnlijk iemand in die aan het mediteren is.

Maar dit hoeft niet per se zo te zijn. Ook als we actief zijn en het bloed door ons lichaam pompt, kunnen we duidelijk zien hoe lichaam en geest samenwerken.

We vroegen hersengezondheidsdeskundige Mona Moisala om inzicht te geven in hoe lichaamsbeweging (en stress) onze verbinding tussen geest en lichaam beïnvloedt en verbetert.

LICHAAMSBEWEGING ZOU HELPEN OM STRESS TE VERLICHTEN EN MENTALE VEERKRACHT OP TE BOUWEN. GEBEURT DAAR ONDERZOEK NAAR? ZIJN ER BEWIJZEN VOOR?

Er zijn vele mechanismen waardoor lichaamsbeweging de hersenfunctie verbetert.

Ten eerste verhoogt aërobe lichaamsbeweging met name de bloedsomloop, waardoor meer zuurstof naar de hersenen gaat. Als we ons lichaam ook maar een beetje bewegen, kunnen we meteen een beetje slimmer worden. Sommige studies hebben zelfs aangetoond dat ons denkvermogen kan verbeteren door simpelweg een wandeling te maken.

Ten tweede blijken de positieve langetermijneffecten van lichaamsbeweging op jongere leeftijd uit de intellectuele voordelen die zich tot op latere leeftijd uitstrekken. Studies hebben deze voordelen aangetoond aan de hand van cognitieve tests op veel latere leeftijd.

Ten derde zijn er aanwijzingen dat lichaamsbeweging de werking van genen kan beïnvloeden. Dit is het aan- en uitzetten van genen in de hersenen, wat van invloed is op de manier waarop de hersenen kunnen functioneren. Er zijn ook aanwijzingen dat het de aanmaak van groei van zenuwfuncties in de hersenen kan stimuleren.

Welk type sport is goed voor de geest? Vooral wanneer je gestresseerd bent?

De meeste van de bovengenoemde gezondheidsvoordelen hebben te maken met aërobe lichaamsbeweging, vooral die welke niet te veeleisend is. Een beetje hartslagverhoging en transpiratie kunnen goed zijn, bijvoorbeeld door gewoon een stevige wandeling te maken.

Ook is het van vitaal belang dat de vorm van lichaamsbeweging plezierig is en niet geforceerd aanvoelt. Deze voordelen en een gevoel van plezier creëren de perfecte cocktail voor de hersenen. Als je joggen haat, doe dat dan niet om je hersenen gezonder te maken.

HOE BEÏNVLOEDT OPTIMAAL HERSTEL (DE JUISTE BALANS TUSSEN LICHAMELIJKE ACTIVITEIT EN RUST) DE GEZONDHEID EN HET WELZIJN VAN DE HERSENEN?

Rust en herstel zijn essentieel, zodat uw lichaam kan herstellen van de stress van het sporten. Hetzelfde geldt voor de hersenen.

Hersteltijd is cruciaal voor de hersenen omdat we stress en herstel in evenwicht moeten houden. Bijvoorbeeld, mentale stress (van een veeleisende baan) betekent dat we gedurende de dag herstel moeten hebben. Neem een paar minuten de tijd om uw hersenen stress herstel te verbeteren.

HOE BEÏNVLOEDEN MENTALE STRESS EN OVERBELASTING HET VERMOGEN VAN HET LICHAAM OM TE FUNCTIONEREN EN TE HERSTELLEN?

De hersenen en het lichaam communiceren voortdurend met elkaar. Je mentale toestand en je mentale energieniveau beïnvloeden je humeur, dus we moeten ernaar streven niet te veel fysieke of mentale stress te hebben.

ALS JE GEEST OVERBELAST IS (BIJNA BURN-OUT), MOET JE DAN PROBEREN JE STRESSNIVEAU TE VERLAGEN DOOR TE SPORTEN?

Het hangt af van het soort oefening. Als iets als joggen, dansen of yoga je plezier en genot geeft en je het gevoel geeft dat het je helpt ontspannen en kalmeren, dan ja.

Als je in een staat van burn-out bent en geen zin hebt om te sporten, forceer het dan niet. Zware inspanning is een tijdelijke staat van stress voor het lichaam, het verhoogt het cortisolniveau, dus het zal je niet helpen je stress te verlagen.

Lichaamsbeweging verbetert echter uw stressbeheersing op de lange termijn en zorgt voor een betere werking van hart en bloed. Dus, op de lange termijn, zul je er baat bij hebben.

WAAROM VERMINDERT INTENSIEVE LICHAAMSBEWEGING NIET NOODZAKELIJK JE STRESSNIVEAU?

Luister naar je eigen lichaam en je algemene stressniveau. Als je hart sneller gaat kloppen van een rondje joggen, is dat misschien niet zo’n goed idee. Een oefening met weinig impact, zoals yoga, is misschien beter. Vraag jezelf af of je je meer ontspannen voelt, meer hersteld? Of voeg je meer stress toe?

HOE BEÏNVLOEDT FYSIEKE UITPUTTING DE GEEST/HERSENEN?

Als deze lichamelijke uitputting gepaard gaat met stress, zal dit waarschijnlijk uw stemming verlagen, en zal je je ook geestelijk uitgeput voelen. Lichamelijke uitputting kan ook plezierig aanvoelen als er geen mentale stress in het spel is. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren na een leuke maar inspannende training.

Als je dit bericht leuk vindt, vergeet het dan niet te delen, zodat anderen het ook kunnen vinden.

Hou er rekening mee dat de informatie in de Polar Blogposts het individueel advies van gezondheidswerkers niet vervangt. Raadpleeg je arts voordat je aan een nieuw fitnessprogramma begint.

Meld je aan en ontvang 10% korting op je eerste bestelling