facebook instagram pinterest search twitter youtube whatsapp linkedin thumbup

Een boost nodig voor je immuunsysteem? Probeer yoga

Naast het eten van superfoods, vitaminen en supplementen kan je nog meer doen om je immuunsysteem een boost te geven. Een gezond gewicht, voldoende slaap en regelmatig sporten zijn een paar essentiële zaken die je natuurlijke weerstand versterken. 

Op vlak van sporten is het verstandig om verschillende soorten workouts te doen. Wist je bijvoorbeeld dat, behalve je gebruikelijke kracht- of cardiotrainingen, ook yoga kan bijdragen tot een beter immuunsysteem? Inderdaad, yoga! 

Ben je benieuwd naar meer, lees dan verder en ontdek hoe yoga je stress vermindert, je mentale welzijn versterkt en ook je weerstand een boost geeft.

Hoe beïnvloedt yoga ons lichaam?

Tot onze lichamelijke stelsels horen de bloedsomloop, het spijsverteringsstelsel, het hormoonstelsel, het afweerstelsel, het zenuwstelsel, het bewegingsstelsel, het voortplantingsstelsel en het ademhalingsstelsel. Elk van deze systemen moet efficiënt functioneren. Ze voeren niet alleen cruciale lichamelijke functies uit, maar beïnvloeden ook elkaar.

Wanneer je parasympatische zenuwstelsel actief is, daalt je bloeddruk en voel je je rustig, ontspannen en minder stressvol. 

Als bijvoorbeeld je bloedsomloop niet helemaal in orde is, zal je voortplantingssysteem ook niet volledig kunnen presteren. Met andere woorden: als je hart niet voldoende bloed pompt naar je cellen, zal je geen nieuwe huidcellen of zelfs hersencellen kunnen aanmaken. Klinkt eng, niet? Als zich dat voordoet, is dat best wel verontrustend, want nieuwe cellen zijn essentieel voor de groei en de ontwikkeling van ons lichaam.

Het effect van stress

Een ander voorbeeld is wanneer je stress ervaart – mentaal of fysiek, gepercipieerd of echt. Je sympatische zenuwstelsel (dat verantwoordelijk is voor de ‘vecht-of-vluchtreactie’) wordt geactiveerd en je lichaam past zich aan. 

Je lichaam zal het bestrijden van de dreiging (in dit geval je stress) als prioriteit beschouwen, waardoor sommige lichaamsfuncties niet meer goed werken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je spijsverteringsstelsel niet meer voldoende energie produceert of je afweersysteem niet meer beschermt tegen bacteriën, virussen of parasieten. Dat is iets wat niemand wil, zeker niet in de bijzondere periode waarin we ons bevinden.

Wat we wel willen, is dat ons parasympatische zenuwstelsel de bovenhand heeft (want dat is verantwoordelijk voor rust en herstel). Wanneer je parasympatische zenuwstelsel actief is, daalt je bloeddruk en voel je je rustig, ontspannen en minder stressvol. 

Dat effect bereik je ook door yoga te doen – met bovendien een betere doorbloeding als gevolg, waardoor zuurstof en andere stoffen vrij doorheen je lichaam kunnen bewegen.

Wanneer je parasympatische zenuwstelsel domineert, zullen je immuunsysteem en andere lichaamssystemen goed functioneren.

Yoga om je afweersysteem op te krikken

Zoals we in dit artikel toelichten, gaat yoga niet om stretchoefeningen, maar om verbondenheid met onszelf en het functioneren van het lichaam als een geheel. 

Je zou kunnen zeggen dat yoga een ‘work-in’ is in plaats van een work-out, omdat het vooral gaat om hoe je je voelt en niet zozeer om hoe je eruit ziet. Wat bedoelen we nu precies met een ‘work-in’? Wat gebeurt er binnenin?

“Yoga is wanneer elke cel van het lichaam het lied van de ziel zingt.” 

– B.K.S. Iyengar, Indiase yogameester.

Deze quote haalt een basisprincipe van yoga aan: de verbinding tussen je lichaam en je geest. Met andere woorden, wanneer je correct yoga beoefent, zal je je met jezelf verbonden voelen, zowel fysiek als mentaal. Naast het gevoel van verbondenheid is het ook de bedoeling dat je fysiek en mentaal volledig betrokken bent bij de oefeningen. Wanneer dat gebeurt, wordt yoga een vorm van mindfulness.

Mindfulness is de kracht om bewust aanwezig te zijn in een bepaald moment, en het biedt vele voordelen, waaronder minder stress, meer zelfbewustzijn, een hogere concentratie, een betere slaap en een lagere bloeddruk.

TIP: Wist je dat begeleide ademhalingsoefeningen ook een mindfulnessoefening zijn? 

Gelukkig voor jou hebben we Serene™ ontwikkeld, een slimme begeleidingstool voor mindful ademhalen. Deze tool is beschikbaar in de producten van Polar Vantage, de nieuwste serie sporthorloges van Polar, en de Polar Grit X outdoorhorloge.

Mindful yoga beoefenen helpt bovendien om interne blokkades te doorbreken en laat bloed en energie vrij door je lichaam stromen. Dit zorgt voor een goede bloedsomloop, een rustig zenuwstelsel en bijgevolg ook een sterk afweersysteem.

Yoga als stressvermindering en boost voor je afweersysteem

Doordat er zoveel yogastijlen vandaag beoefend worden, kunnen we kiezen uit verschillende intensiteitsniveaus en verschillende lessen. Iets wat ze allemaal gemeen hebben, is het positieve effect op onze gezondheid. Het belangrijkste voordeel van de meeste yogalessen is dat ze je stress doen dalen en je zenuwstelsel tot rust brengen. Beide spelen een essentiële rol in de opbouw van onze weerstand.

Laten we even kijken naar een paar typische concepten uit de yoga die onze stress verminderen en onze gezondheid versterken.

BEWUST ZIJN VAN JE LICHAAM EN JE ADEMHALING

Asana (lichaamshouding) en pranayama (beheersing van de ademhaling) zijn twee van de acht ‘ledematen’ van yoga – de basisprincipes van de klassieke en moderne yogabeoefening. Asana gaat over de anatomie, de houding en het uiterlijk van ons bewegingsstelsel. Pranayama daarentegen richt zich op verschillende ademhalingstechnieken die zich voordoen in ons ademhalingsstelsel. 

Wanneer we beide combineren, laten we onze ademhaling ons leiden doorheen houdingen en bewegingen. Dit heeft een bijzonder effect op ons lichaam. Asana en pranayama brengen het lichaam volledig in balans en stimuleren de bloedcirculatie.

VERBINDING TUSSEN LICHAAM EN GEEST

Zoals we reeds aangaven, doet yoga ons verbonden voelen en laat het ons lichaam als een geheel functioneren. Dit betekent letterlijk dat elke cel in je lichaam dezelfde taal spreekt.

De verbinding tussen je lichaam en je geest (of je geest en je lichaam) gaat over onze fysieke, mentale en emotionele ervaringen en hun effect op elkaar. Yoga leert ons hoe we ons lichaam kunnen ontspannen door rust te brengen in ons hoofd, en ook omgekeerd: we kunnen ons hoofd tot rust brengen door ons lichaam te ontspannen. Deze vaardigheid leren is belangrijk, zeker als we minder stress en een beter immuunsysteem willen.

MEDITATIE

Betekent mediatie voor jou neerzitten met je benen gekruist en je ogen gesloten? Fout. Meditatie gaat over bewust worden van je gedachten, ze observeren, in perspectief plaatsen en leren begrijpen.

Mediteren houdt in dat je stopt met piekeren over het verleden en de toekomst. In de plaats daarvan omarm je het heden. Hoewel mediatie en mindfulness niet helemaal hetzelfde zijn, gaan de beide wel hand in hand. Wanneer je correct mediteert, ontspant je lichaam, komt je zenuwstelsel tot rust en wordt je bloedcirculatie gestimuleerd.

AROMATHERAPIE

Wist je dat onze reukzin het sterkste zintuig is? Geurkaarsen en etherische oliën maken daarom vaak deel uit van hedendaagse yogalessen. Ze brengen niet alleen sfeer in de les, maar verminderen ook stress- en angstgevoelens.

Een studie heeft aangetoond dat aromatherapie een efficiënte methode is om stress te behandelen, omdat het een sterke invloed heeft op onze hersenen. De meest populaire rustgevende geuren zijn lavendel, rozemarijn, pepermunt, ylang ylang en citroen.

Wil je dus je stress verlagen, je spijsvertering stimuleren, je immuunsysteem activeren of gewoon in een betere stemming raken? Op naar de winkel voor een paar etherische oliën!

DANKBAARHEID

Kunnen we ons welzijn verhogen door dankbaar te zijn? Volgens de wetenschap wel. Onderzoeken naar positieve psychologie en mentaal welzijn tonen een duidelijk verband tussen dankbaarheid en een goede gezondheid. 

Tussen de vele voordelen van dankbaarheid vinden we o.a. stressbeheersing, minder angst, meer positieve emoties en gedachten, een betere slaap en zelfs een verhoogde weerstand. Hoewel de nadruk leggen op dankbaarheid niets met yoga te maken heeft, heeft dankbaar zijn voor je lichaam en je yogaoefeningen wel een positief effect op je welzijn, en dus ook je immuunsysteem.

Een korte samenvatting

Om dus een antwoord te geven op de vraag: kan yoga een boost geven aan je immuunsysteem? Ja, dat kan. 

Je immuunsysteem werkt het best wanneer alle andere systemen in het menselijk lichaam – waaronder het zenuwstelsel, de bloedsomloop en de spijsvertering – ook goed functioneren. 

En precies daarbij komt yoga van pas, want yoga ondersteunt de lichaamsstelsels door:

  • De bloedsomloop te bevorderen zonder het lichaam bloot te stellen aan stress.
  • Het zenuwstelsel tot rust te brengen.
  • Het lichaam en de geest met elkaar te verbinden.
  • Je algemene gezondheid te verbeteren.

Kriebelt het om “ontstressen met yoga” een kans te geven? Hieronder een 30 minuten durende sessie die geschikt is voor zowel beginners als gevorderden.

Als je dit bericht leuk vindt, vergeet het dan niet te delen, zodat anderen het ook kunnen vinden.

Hou er rekening mee dat de informatie in de Polar Blogposts het individueel advies van gezondheidswerkers niet vervangt. Raadpleeg je arts voordat je aan een nieuw fitnessprogramma begint.

Meld je aan en ontvang 10% korting op je eerste bestelling