facebook instagram pinterest search twitter youtube whatsapp linkedin thumbup

Wat is mijn pasfrequentie – en is die belangrijk?

Je pasfrequentie monitoren kan erg zinvol zijn om een betere hardloper te worden. Maar voor je je afvraagt wat de ideale cadans dan juist is: er bestaat geen universele, ideale pasfrequentie tijdens het hardlopen.

Hoewel het dus niet aangewezen is om een bepaald cijfer na te streven, is het wel nuttig om je pasfrequentie in de gaten te houden. Het kan je helpen om je loopefficiëntie te verbeteren, het risico op blessures te verlagen, de spierschade tijdens het trainen te verminderen en je herstel te bevorderen.

WAT WIL PASFREQUENTIE ZEGGEN?

Binnen de context van de loopsport wordt pasfrequentie vaak omschreven als het totale aantal passen die je zet per minuut. Een makkelijke manier om je cadans bij het lopen te meten, is 60 seconden lang tellen hoe vaak je voeten de grond raken.

Pasfrequentie wordt soms ook uitgedrukt als het aantal stappen van één voet per minuut. De producten van Polar bijvoorbeeld geven een pasfrequentie van 180 stappen per minuut weer als 90.

Frequentie is één van de twee factoren die je loopsnelheid bepalen. De andere factor is je paslengte.

Geoefende lopers hebben vaak een hogere cadans omdat ze simpelweg sneller lopen dan beginners. De pasfrequentie van professionele marathonlopers ligt gewoonlijk hoger dan 90, terwijl die van beginners tussen de 78 en 82 zit.

Hoe kan ik mijn pasfrequentie meten?

Je pasfrequentie wordt bepaald op basis van je trainingsgeschiedenis, je loopvermogen en je anatomie. Grotere lopers hebben bijvoorbeeld van nature een ietwat trager pasritme.

Wil je sneller gaan, heb je dus twee mogelijkheden: je verhoogt je pasfrequentie – het tempo van je passen – of je neemt grotere passen.

Iedere hardloper heeft zijn eigen loopstijl. De ene neemt ruime passen en loopt vlot, terwijl een andere misschien meer stappen per minuut neemt, maar even moeiteloos loopt.

Het heeft dus weinig zin om enkel je pasfrequentie te verbeteren als je een betere loper wil worden. Dat werkt gewoonweg niet zo. Als je beter gaat lopen door te werken aan je snelheid, je kracht en je coördinatie, dan zou je een verschil kunnen merken in je pasfrequentie.

Naarmate je sterker en sneller wordt – en je optimale pasfrequentie en paslengte vindt – zal het minder vermoeiend zijn om aan dezelfde snelheid te blijven lopen. Wanneer je je uithoudingsvermogen traint, zal je niet alleen die snelheid, maar ook je optimale pasfrequentie en paslengte makkelijker kunnen aanhouden.

HOE KAN IK MIJN pasritme METEN tijdens HET hardLOPEN?

Er zijn meerdere manieren om je pasfrequentie te achterhalen. Je kunt een stopwatch gebruiken en je stappen per minuut tellen. Om je pasfrequentie tijdens een loopwedstrijd of een training te meten, is het wellicht makkelijker om een sporthorloge te gebruiken, zoals de Polar Pacer Pro, die je in realtime dit cijfer toont.

WAAROM IS HET BELANGRIJK OM MIJN hardloopcadans TE CHECKEN?

1. OM ‘OVERSTRIDING’ OF TE GROTE PASSEN TE VERMIJDEN

Als je pasfrequentie laag is, kan dat betekenen dat je grote passen neemt, neerkomt met je hiel en zo je voorwaartse beweging eigenlijk afremt.

Probeer je voeten dichter bij het zwaartepunt van je lichaam neer te zetten. Dit kan bijvoorbeeld door je pasritme te verhogen, maar op lange termijn moet je de basis van het probleem aanpakken en je beenspieren versterken.

2. OM AF TE WISSELEN EN TE VERBETEREN

Om een betere loper te worden, is afwisseling essentieel.

Je kan je pasfrequentie als leidraad nemen tijdens je trainingssessies. Loop bepaalde stukken van je work-out met een andere cadans, sneller en lager, zodat je lichaam moet reageren op verschillende trainingsprikkels. Na verloop van tijd zal je merken dat je kracht, coördinatie en snelheid toenemen.

3. OM VERBETERPUNTEN OP TE SPOREN

Je kan je pasfrequentie ook gebruiken als diagnostisch middel. Tijdens een lange loopsessie raak je vermoeid, en dat beïnvloedt je looptechniek. Vaak merk je dit zelf niet op, omdat je lichaam vanzelf probeert om hetzelfde tempo aan te houden.

Hou daarom de frequentie van je stappen in de gaten. Merk je vertraging, dan kan dit erop wijzen dat je lichaam je huidige manier van lopen niet lang genoeg kan aanhouden en je wat meer afwisseling in je training moet brengen.

Kortom?

Wil je een betere hardloper worden, dan moet je voldoende afwisseling in je training brengen en je niet blind staren op je pasfrequentie en een bepaald cijfer najagen. Desondanks is het meten van je cadans omwille van de juiste redenen wel nuttig om een betere loper te worden. Gebruik die informatie daarom verstandig.

Als je dit bericht leuk vindt, vergeet het dan niet te delen, zodat anderen het ook kunnen vinden.

Hou er rekening mee dat de informatie in de Polar Blogposts het individueel advies van gezondheidswerkers niet vervangt. Raadpleeg je arts voordat je aan een nieuw fitnessprogramma begint.

resultatentraining_
Volgende

8 redenen waarom je geen resultaten ziet van je training

Deze veelgemaakte fouten kunnen de reden zijn waarom je geen vooruitgang boekt of zelfs achteruitgaat.

Lees ook

Meld je aan en ontvang 10% korting op je eerste bestelling