facebook instagram pinterest search twitter youtube whatsapp linkedin thumbup

Zelf sportvoeding en sportdrank maken

De winkels liggen er tegenwoordig vol van. Sportdranken, -repen of gelletjes in alle vormen, kleuren en smaken. Ze dienen één zelfde doel: energie leveren voor tijdens de inspanning. Als atleet is het dus kwestie van een sportdrank of reep te vinden waar jij de voorkeur aan geeft of beter gezegd die jouw maag en darmen goed bevallen. Vind je dan nog een sportdrank of repen/gellen die je lekker vindt van smaak, is het een win-win situatie. Want eerlijk, wat heb je eraan om de perfecte reep qua samenstelling te vinden, maar die je verschrikkelijk lijkt qua smaak? Dan blijft die reep naar alle waarschijnlijkheid toch onaangeroerd.

Triatlete en sportvoedingsdiëtiste Jolien Lewyllie tipte eerder al over de beste ontbijtjes op raceday en over het effect van alcohol op je gezondheid.

Waarom en Wanneer sportvoeding?

Het hoofddoel van sportvoeding is om de prestatie op een positieve manier te bevorderen. Tijdens onze inspanning hebben we als voornaamste energiebron koolhydraten nodig en daar zullen de sportdranken en reepjes een prominente rol spelen. Vul je jouw koolhydraten niet voldoende aan, dan bestaat de kans wel eens dat je de man met de hamer tegenkomt en dat jouw lichaam een versnelling lager moet schakelen. Ook de spieren zijn hier niet blij mee en vaak treedt ook spierafbraak op. Als je vaker traint met onvoldoende energie, zien we sneller blessures en/of oververmoeidheid optreden. Dit wordt uiteraard ook nog door andere factoren beïnvloed zoals niet voldoende rustperiodes inlassen, te veel en te intensief trainen, onvoldoende slaap, … Voldoende vocht en koolhydraten aanvullen tijdens jouw inspanning is dus één van de belangrijkste richtlijnen om goed te presteren.

Huisgemaakt of commercieel?

De vraag is nu of we hier effectief de duurdere sportdranken nodig hebben? Ja en nee… Ga je recreatief sporten en zijn de prestaties van minder belang of doe je niet aan competitiesport, dan kan je perfect met een eigen gemaakte sportdrank en reepjes jouw trainingen uitvoeren. Ben je een gedreven sporter of competitiesporter, of zijn jouw trainingen vaker wel intensief in het weekend, dan kan het nuttig zijn om toch voor de commerciële sportdranken of repen te kiezen. Het grootste verschil zit hem in de juiste verhouding van suikers, zouten en andere elektrolyten.  

Hoe begin je er aan? Wel, wat die huisgemaakte sportdranken of reepjes betreft: je maakt ze in een handomdraai. Je hebt enkel suikers, zouten en water nodig om een goede sportdrank te maken en jouw lichaam zo te voorzien van de nodige voedingsstoffen. 

Echte competitiebeesten kiezen beter voor een commerciële sportdrank met de juiste soort suikers (of onder sommige van jullie gekend als sportdrank met de 2:1 ratio). Maar koolhydraatrijke snacks zoals de energy bars, energy gels, … kan je gemakkelijk zelf maken. Onderaan vind je twee gemakkelijke recepten om thuis uit te proberen. 

Recept sportdrank (voor 500 ml):

  • 460 ml water 
  • 40 ml pure limonadesiroop 
  • Snufje zout 

Voeg alles samen en ‘off you go’. Makkelijker kan het niet.

Recept dadelballetjes (voor 12 balletjes):

zelfsportvoedingmaken
  • 200 gr ontpitte dadels 
  • 50 gr cashewnoten 
  • 10 chiazaad
  • 2 el honing
  • 1 koffielepel pindakaas (100%)
  • 10 gr pure cacaopoeder
  • Kokosschilfers (optioneel)

Hoe maak je het klaar? 

Mix alles in een keukenmachine tot een homogene massa. Maak je handen wat nat om de balletjes te rollen want dan kleven ze iets minder. Naar eigen smaak kan je een aantal balletjes in de kokosschilfers rollen. Eén à 2 balletjes per uur zijn voldoende om jou van de nodige energie te voorzien tijdens een training gecombineerd met voldoende vochtinname. Ook zijn ze geschikt om na een training te nemen om zo de nodige glycogeen (i.e. je suikervoorraad) terug aan te vullen samen met yoghurt (eiwitten) om de spieren voldoende te laten herstellen.

Smakelijk!

Als je dit bericht leuk vindt, vergeet het dan niet te delen, zodat anderen het ook kunnen vinden.

Hou er rekening mee dat de informatie in de Polar Blogposts het individueel advies van gezondheidswerkers niet vervangt. Raadpleeg je arts voordat je aan een nieuw fitnessprogramma begint.

sportvoeding_mythes
Volgende

11 mythes over sportvoeding ontkracht

Boost nuchter trainen de vetverbranding? En wat met bietensap? Voedingsdeskundige Lisanne Mol overloopt de laatste mythes over sportvoeding. Cheers!

Lees ook

Meld je aan en ontvang 10% korting op je eerste bestelling