facebook instagram pinterest search twitter youtube whatsapp linkedin thumbup

Flexibel na je 60ste? Yoga voor senioren is het antwoord

Herinner je je nog de tijd dat je moeiteloos met je vingertoppen je tenen kon raken? Of voelt dat als een verre droom? Ouder worden doen we allemaal. Dat is onvermijdelijk. En hoewel het soms lijkt dat het met je fysiek enkel bergaf gaat, hoeft dat lang niet zo te zijn. 

Er zijn veel manieren waarop we fit kunnen blijven eens de 50 gepasseerd. Yoga is een uitstekende manier om je kracht, balans en flexibiliteit te onderhouden of verbeteren. Hier zijn enkele voordelen, tips en yogastijlen voor senioren die je levenskwaliteit kunnen optimaliseren.

Behoud van flexibiliteit op middelbare leeftijd is belangrijk omdat het helpt het risico op blessures zoals breuken en spierverrekkingen te verminderen. Het verbetert je houding en vermogen om dagelijkse taken uit te voeren.

Donna Noble, yogi en wellbeing coach

yoga voor ouderen: de voordelen

Veel mensen die regelmatig yoga beoefenen geven een reeks van voordelen aan, van een verbeterde positieve kijk en mentale controle tot een intenser gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen. Dagelijks een zonnegroef (of vier, vijf?) kan je zelfs een immuniteitsboost geven en stress verlichten.

Hier zijn enkele specifieke voordelen van yoga voor ouderen:

Yoga…

 • Verbetert de spierspanning: na ons dertigste beginnen we elk decennium 3-5% van onze spieren te verliezen, en yoga kan helpen deze weer op te bouwen.
 • Versterkt botten: Onderzoek van Harvard University, USA suggereert dat dagelijkse yoga de botdichtheid kan verbeteren.
 • Vermindert angst: onderzoek van de Universiteit van Mississippi, USA, suggereert dat een regelmatige yogabeoefening je “fight-or-flight” reactie kan verminderen.
 • Verbetert je evenwicht: yogaoefeningen dragen bij tot je stabiliteit en kunnen zo vallen voorkomen, of verlichten.
 • Verlaagt de bloeddruk: onderzoek van de BLDE University, India, suggereert dat yoga oxidatieve stress bij ouderen kan verminderen.
 • Verbetert de slaapkwaliteit: een onderzoek uit 2014 suggereert dat regelmatige yogabeoefening de slaapduur en de algehele kwaliteit kan optimaliseren.
 • Helpt bij artritis: uit onderzoek van de Universiteit van Minnesota, VS, bleek dat yoga artritis bij oudere vrouwen effectief kan behandelen.
 • Verbetert de ademhalingsfunctie: onderzoek van de Universiteit van Brasilia, Brazilië, en de Universiteit van Trás-os-Montes en Alto Douro, Portugal, suggereert dat regelmatige yoga de ademhaling kan verbeteren. 

TIPS OM op rijpere leeftijd MET YOGA TE BEGINNEN

 • Kijk welke yogalessen er bij jou in de buurt zijn: Kies voor lessen die op jou gericht zijn. Probeer ‘Yoga boven de 50’, ‘Gentle Yoga’, of ‘Senior Yoga’.
 • Vraag naar de instructeur: volg les bij een gecertificeerde instructeur met voldoende kwalificaties en ervaring met yogales voor ouderen. Misschien kan je eerst een proefles volgen?
 • Start op beginnersniveau: ongeacht je conditie, als yoga relatief nieuw voor je is, volg dan alleen lessen op beginnersniveau.
 • Maak het je gemakkelijk: yoga vereist losse, comfortabele kleding, dus zorg ervoor dat je je vrij kunt bewegen in wat je ook draagt.
 • Forceer je niet: Heb je blessures of andere lichaamskwalen, bespreek ze best vooraf met de yoga-instructeur.

Yogastijlen voor senioren

De term yoga is een breed begrip en houdt meer in dan rekken en strekken alleen. Onder yoga verstaan we bijvoorbeeld ook slaapmeditatie, bikram, en nog ontzettend veel andere stijlen en lichaam/geest praktijken. Het is geen overbodige luxe om uit te pluizen voor welke stijl je een proefles aanvraagt.

Je wil namelijk niet plots in een ‘power yoga’-les bij 40 graden (Bikram!) terecht komen, als je net iets ontspannends wilde doen. Dus, hier zijn enkele van de stijlen van yoga waaruit je jouw keuze kunt maken:

Stoelyoga

Deze zachte yogavorm werd in de jaren 1980 ontwikkeld als een vorm van therapie. Het gaat om klassieke yogahoudingen die zijn aangepast om zittend in een stoel (vandaar de naam, dus) te worden uitgevoerd of om de stoel als yogahulp te gebruiken.

Restoratieve yoga

Deze stijl is een langzame, meditatieve vorm van yoga, die bestaat uit een reeks eenvoudige houdingen. Het gebruik van hulpmiddelen, zoals dekens, blokken en bolsters, wordt aangemoedigd om je in staat te stellen elke houding voor een langere periode comfortabel aan te nemen. Droom je even weg? Geen probleem, het is niet ongewoon voor mensen om in slaap te vallen tijdens deze les.

Kundalini yoga

Ben je geïnteresseerd bent in de spirituele en fysieke voordelen van yoga? Dan is dit wellicht een stijl die je misschien wil proberen. De nadruk ligt op bewustzijn en combineert zingen, mediteren en ademhalingsoefeningen met fysieke oefeningen.

Hatha yoga

Deze stijl is een wijdverspreide vorm van yoga omdat hatha yoga de term is voor het soort yoga dat we in het Westen beoefenen – als een fysieke praktijk. Lessen die deze term gebruiken zijn echter meestal relatief langzaam en uitsluitend gericht op zachte zittende of staande houdingen. 

Iyengar yoga

Uitgesproken als ‘eye-ING-ar’, is deze stijl een uitstekende optie voor iedereen met artritis of een chronische aandoening. Bij Iyengar draait alles om de juiste vorm en het gebruik van rekwisieten om ervoor te zorgen dat je de juiste vorm en uitlijning hebt, waardoor aanpassingen gemakkelijker worden.

Yin yoga

Als je je flexibiliteit wilt verbeteren of worstelt met stijfheid, probeer dan eens yin yoga. Net als restorative yoga, omvat het lang aangehouden houdingen, maar richt het zich op diepe stretching, vooral van je bindweefsels. 

yoga voor ouderen

Yogastijlen die je best met voorzichtigheid en mits toestemming van je arts moet benaderen zijn: 

 • Vinyasa (een krachtige en dynamische yogavorm met de ademhaling als leidraad van je flow)
 • Ashtanga (snelle en uitdagende houdingen)
 • Bikram (yoga in een hete en vochtige ruimte – niet aan te raden voor mensen met een lage of hoge bloeddruk of een hartaandoening).

Besluit: er zijn meer dan redenen genoeg om yoga te proberen, op welke leeftijd ook. Het is nooit te laat om iets nieuws te ontdekken, dus waarom geef je het geen kans? 

Als je dit bericht leuk vindt, vergeet het dan niet te delen, zodat anderen het ook kunnen vinden.

Hou er rekening mee dat de informatie in de Polar Blogposts het individueel advies van gezondheidswerkers niet vervangt. Raadpleeg je arts voordat je aan een nieuw fitnessprogramma begint.

Volgende

Een boost nodig voor je immuunsysteem? Probeer yoga

Naast het eten van superfoods, vitaminen en supplementen kan je nog meer doen om je immuunsysteem een boost te geven.…

Lees ook

Meld je aan en ontvang 10% korting op je eerste bestelling