facebook instagram pinterest search twitter youtube whatsapp linkedin thumbup
zwemmen_polar_metingen

Hoe gebruik je je sporthorloge tijdens het zwemmen? | Essentiële metingen in het water

Kan je Polar horloge je helpen om beter te zwemmen? Absoluut. Niet alleen door je inzicht te geven in metingen zoals je tussentijden, slagfrequentie en tempo, maar ook door je zwemstijl te herkennen en je route te volgen (in het geval van Open Water Zwemmen dan!).

Benieuwd welke meetgegevens en voordelen je horloge je oplevert tijdens het zwemmen? Scroll dan even verder.

Oh ja, en vergeet niet om je Polar-apparaat te synchroniseren met Flow voor een gedetailleerde visuele weergave van je zwemgegevens. 

Wat kan je meten bij zwembadzwemmen? 

watch for swimming

Zwembril op & ready to go? Vergeet je sporthorloge niet te dragen in het zwembad, want er zijn veel features beschikbaar met statistieken van je sessies om je inzichten kunnen geven om te verbeteren.

Zwemtip #1: Stel de lengte van het zwembad in waarin je zwemt, voordat je op start van je sportprofiel zwembadzwemmen drukt. Ga naar Menu > Start Training > Zwembadzwemmen > klik vervolgens op de knop Licht waar het tandwielpictogram (⚙️) te zien is en werk je instelling voor Zwembadlengte bij. Je zult hieronder zien waarom dit zo essentieel is.

Zwemstijl

Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van een premium multisporthorloge voor zwemmen, zoals de Polar Vantage V2, is dat het je zwemstijl kan detecteren. Deze uiterst slimme functie kan het verschil zien tussen vier soorten slagen:

  • Vrije slag (ook bekend als borstcrawl)
  • Rugslag
  • Schoolslag
  • Vlinderslag

Wie ooit naar Olympisch zwemmen kijkt, is vast vertrouwd met deze verschillende stijlen vertrouwd. Zoals je je kan voorstellen, is er dus behoorlijk geavanceerde technologie voor nodig om je sporthorloge het verschil te laten zien tussen bijvoorbeeld vrije slag en rugslag.

Zwemtip #2: Zorg ervoor dat je Polar sporthorloge weet aan welke hand je het draagt. Ga gewoon naar Instellingen > Algemene instellingen > Ik draag mijn horloge aan en selecteer de juiste hand (links of rechts) voor jou.

Slagfrequentie

Je sporthorloge kan niet alleen je stijl herkennen, maar ook hoeveel slagen je maakt. Dit is een fundamentele metriek voor het zwemmen en als je eenmaal begint te begrijpen wat je slagfrequentie is, kan je begrijpen hoe je je zwemefficiëntie kan optimaliseren. 

Je Polar sporthorloge geeft twee meetwaarden:

  • Gemiddelde slagfrequentie: zoals de naam al zegt, is dit het gemiddelde aantal slagen per minuut dat je tijdens de hele zwemsessie hebt gezwommen. 
  • Maximale slagfrequentie: het hoogste aantal slagen dat je in een bepaalde minuut hebt gezwommen. 

Zwemtijd

Laten we eens kijken naar een aantal andere belangrijke metrieken. 

Tijd is waarschijnlijk het eerste wat in je opkomt als je denkt aan zwemmetriek. Het roept beelden op van zwemcoaches die aan de rand van het zwembad staan met een stopwatch. Gelukkig heb je geen coach nodig om je baantjes te timen wanneer je je sporthorloge gebruikt om te zwemmen.

De primaire metriek op basis van tijd is tussentijden (zie hieronder), maar er is ook de duur van je zwembeurt. Dus als je bijvoorbeeld van plan bent om gewoon 30 minuten baantjes te zwemmen, zonder specifieke doelen te stellen, kun je eenvoudig je totale duur bijhouden terwijl je bezig bent. 

Je Polar sporthorloge houdt ook je rusttijden bij, dus als je tijdens het zwemmen stopt voor een pauze, kun je zien hoe lang dit duurde. Het toont je ook de zwemtijd voor elke hartslagzone (zie hieronder) om te zien wat voor soort training je zwembeurt was.

Splits

Iedereen die hardloopt, kent het concept van “tussentijden”. Splits meten hoe snel je bent op een bepaalde afstand (bijvoorbeeld, een lengte in het zwembad). Daarom is het essentieel om de lengte van het zwembad te bevestigen voordat je aan je zwemsessie begint (zie hierboven). Als je eenmaal de gegevens hebt over hoe snel je zwemt, kan je werken aan het verbeteren van die snelheid.

Of je nu probeert je snelste tijd te verbeteren of een specifieke training doet, zoals variabele snelheid, splits helpen je doelen scherp te stellen. Als je bijvoorbeeld 200 meter schoolslag in een 50 meter bad wilt doen in een specifieke tijd, deel je dat doel door vier om je specifieke tijd voor elke rondesplits te bepalen.

De meeste sporthorloges voor zwemmen houden automatisch je rondetijden bij. Met Polar heb je ook de mogelijkheid om de rode Ok/Start-knop aan de rechterkant van de wijzerplaat in te drukken om een ronde te markeren. Het gebruik van knoppen in plaats van het touchscreen voorkomt ‘spookaanrakingen’, zodat je gegevens altijd volledig accuraat zijn.

Afstand

Een andere reden waarom het belangrijk is om de juiste zwembadlengte in te stellen is uiteraard de afstand. Je Polar sporthorloge voegt elke keer dat je draait een ronde toe aan je totale afstand.

Van een bepaalde afstand proberen te zwemmen word je niet per se een snellere zwemmer.

Als zwemmetriek kan afstand interessant zijn als doel, maar van een bepaalde afstand proberen te zwemmen word je niet per se een snellere zwemmer. Het is beter om je te richten op tussentijden of tempo (zie hieronder) als een metriek voor verbetering. Afstand is beter geschikt voor lange-termijn doelen, zoals het zwemmen van een bepaalde hoeveelheid in een maand of een jaar.

Als je jezelf uitdaagt om je afstand te vergroten, is het volgen van de 10% regel aan te raden. Verhoog je afstand niet met meer dan 10% elke keer dat je besluit jezelf te pushen. Te veel, te snel, te vaak kan betekenen dat je het risico loopt op blessures, waardoor het een uitdaging wordt om te blijven zwemmen.

Tempo

Net als afstand is ook tempo afhankelijk van de juiste instelling van de zwembadlengte. Wat is tempo precies? Het is je snelheid, die wordt berekend aan de hand van twee van de bovenstaande zwemparameters: je afstand gedeeld door je tijd. 

De meeste sporthorloges voor zwemmen geven je twee scores voor je tempo. De eerste is je gemiddelde tempo voor de hele zwemsessie, en de tweede is het beste tempo dat je voor een bepaalde rondetijd hebt gescoord. 

SWOLF 

Net als bij hardlopen meet het “SWOLF”-principe hoe efficiënt je zwemt. Het werkt ongeveer zoals een golfhandicap, want hoe lager je score, hoe een betere zwemmer je bent. Vandaar dat de naam een samenstrekking is van ‘swimming‘ en ‘golf‘.

SWOLF wordt berekend door je splittijd op te tellen bij je aantal slagen. Dus, een ronde van 40 seconden plus de 15 slagen die je nodig had om daar te komen, geeft je een SWOLF score van 55. Dit is een van de belangrijkste zwemprestaties voor verbetering, dus het is de moeite waard om het bij te houden. Vergeet niet dat je een verschillende score hebt voor verschillende slagen, dus vergelijk je SWOLF-score voor de rugslag niet met die voor de vlinderslag. 

Hartslag

Er is enige discussie geweest over de vraag of hartslag een goede graadmeter voor zwemmen is – eenvoudigweg omdat sommige sporthorloges niet over de technologie beschikken om ervoor te zorgen dat je gegevens in het water accuraat zijn. Met de Polar Precision Prime sensor fusietechnologie kun je gelukkig wel de nauwkeurigheid verwachten die je nodig hebt. 

Zwemtip #3: Draag je horloge iets strakker dan je normaal zou doen tijdens het zwemmen om ervoor te zorgen dat er geen storingen zijn.

Je kan je tijdens het zwemmen concentreren op je hartslagzones om ervoor te zorgen dat je een uitgebreide aerobe en anaerobe workout krijgt. Probeer bijvoorbeeld een ronde in een bepaalde hartslagzone te zwemmen en ga dan de volgende ronde naar een andere hartslagzone.

Hoe zet je je horloge in bij Open water zwemmen?

watch for swimming

Of je nu zwemt in een meer of een stuk oceaan trotseert, er is een specifiek Polar sportprofiel voor “Open Water Zwemmen”.

Zwemstijl en slagfrequentie

Het is redelijk onwaarschijnlijk dat je vlinderrondjes door een meer probeert te zwemmen, dus Polar sporthorloges herkennen alleen freestyle zwemmen als je in open water bent.

Voor je slagfrequentie registreert je horloge het gemiddelde aantal slagen en het maximale aantal slagen dat je in één minuut deed gedurende de hele zwemtijd.

Tempo en afstand

Dit is waar je GPS-functionaliteit van pas komt. Tempo en afstand worden op deze manier bijgehouden voor open water zwemmen, zodat je toch de inzichten hebt die je voor elke sessie nodig hebt.

Route

Vergeet eindeloos baantjes trekken – met open water zwemmen ga je echt ergens naartoe. Je Polar sporthorloge registreert je hele zwempartij met GPS-tracking, wat betekent dat je na afloop in Polar Flow een kaart kunt zien van waar je bent geweest.  

Interessant is dat GPS-tracering niet werkt wanneer je hand in het water is. In plaats daarvan pikt het gewoon de gegevens op wanneer je hand uit het water is (of heel dicht bij het oppervlak). Je zult merken dat de gegevens van dezelfde route van dag tot dag een beetje kunnen verschillen. Dat komt omdat factoren zoals de wateromstandigheden of satellietposities de nauwkeurigheid van de GPS-gegevens kunnen beïnvloeden.

Hartslag

Kijk hoe je hartslag naar zone 3 of 4 stijgt wanneer je in de koude oceaan springt om buiten te zwemmen. Het volgen van je hartslag onder deze omstandigheden kan heel interessant zijn – en ook hier moet je je horloge extra stevig om je pols houden (lees: voor de nauwkeurigheid, niet omdat het anders zal losraken en op de bodem van de diepe blauwe zee zal belanden).

Als je dit bericht leuk vindt, vergeet het dan niet te delen, zodat anderen het ook kunnen vinden.

Hou er rekening mee dat de informatie in de Polar Blogposts het individueel advies van gezondheidswerkers niet vervangt. Raadpleeg je arts voordat je aan een nieuw fitnessprogramma begint.

hartslag_zwemmen
Volgende

Hoe krijg je de beste hartslagmeting bij zwemmen?

Professioneel open water zwemmer Marcel Schouten legt uit hoe de Polar Verity Sense hem helpt om zijn zwemtrainingen naar een hoger niveau te tillen.

Lees ook

Meld je aan en ontvang 10% korting op je eerste bestelling