facebook instagram pinterest search twitter youtube whatsapp linkedin thumbup
comebackstronger_clairemichel

5 tips voor de ultieme comeback van Triatlete Claire Michel

De 32-jarige Belgische triatlete Claire Michel weet maar al te goed wat #ComeBackStronger betekent. Eind 2019 kwam Claire ongelukkig ten val bij een fietsongeluk, met een revalidatieproces van bijna 2 jaar (!) als gevolg. Maar anno 2021 is de Belgian Hammer helemaal terug, en slaagde ze er zelfs in om zich te pre-kwalificeren voor de Olympische Spelen van Tokyo 2021.

Wij spraken Claire live vanuit haar trainingsbasis in Monte Gordo, Portugal, waar ze zich voorbereidt op komend seizoen.

“Omgaan met blessures of tegenslagen overkomt alle atleten, en ik ben geen uitzondering. Een klein fietsongeluk heeft uiteindelijk mijn knieschijf in verschillende stukken verbrijzeld, wat geleid heeft tot een herstel van 18 lange maanden. Zo’n proces lijkt op een reis vol ups en downs en waarvan je niet weet wanneer je zal aankomen. Toch ben ik er sterker uit terug gekomen, en wat ik er uit geleerd heb, wil ik graag delen.”

Laat je inspireren door het sterke comeback verhaal van Claire Michel.

1) Slapen is genezen

In de beginfase van mijn blessure heb ik drie maanden in een volledige been brace gezeten. Ook al trainde ik niet veel, ik merkte dat mijn lichaam slaap nodig had om te herstellen. Het overgrote deel van herstel vindt ’s nachts plaats en een goede nachtrust was een topprioriteit.

2) Herformuleer en ontleed doelen

Als atleten hebben we de neiging om onszelf voortdurend te meten aan onze vorige beste prestaties, maar als je terugkomt van een blessure of ziekte is het echt belangrijk om eerdere benchmarks opzij te zetten. Toen ik weer leerde lopen nadat ik uit mijn been brace was, wist ik dat ik niet meteen weer op mijn oude niveau zou kunnen hardlopen of fietsen. In plaats daarvan stelde ik kleine, haalbare doelen die aangepast waren aan mijn niveau op dat moment; zoals iets soepeler of symmetrischer lopen of gelijkmatiger 50/50 links/rechts balanceren op de fiets.

Claire Michel met de Polar Vantage V2

3) Vier de kleine overwinningen

Net zoals het belangrijk is om doelen aan te passen, is het ook belangrijk om de tijd te nemen om de kleine persoonlijke overwinningen onderweg te vieren.

Het bereiken van kleine doelen is wat me op de lange termijn gemotiveerd hield.

Mezelf vergelijken met waar ik uiteindelijk wilde zijn – meedoen aan de Olympische Spelen in triatlon – was ontmoedigend. Dus in plaats daarvan applaudisseerde ik voor mezelf toen ik eerste keer 1 kilometer lopen zonder te stoppen. Er zijn veel stappen nodig om sterker terug te komen en al die kleine successen verdienen het om ook erkend te worden.

4) Beschouw revalidatie als training

Sporters houden ervan om te trainen en hard te werken in hun specifieke sport. Ik hou meer van zwemmen, fietsen en hardlopen dan dagelijks naar de fysio te gaan of een reeks activerings- of mobiliteitsoefeningen te doen. Maar om weer goed te kunnen trainen, moest ik mijn revalidatie benaderen zoals ik mijn training zou benaderen. Dit was ook van cruciaal belang om bijkomende complicaties te vermijden die maar al te vaak voorkomen na een blessure. Uiteindelijk heb ik een aantal onevenwichtigheden gecorrigeerd die ik al jaren had.

5) Zoek kansen in tegenslag

Een gedwongen periode van rust gaf me de tijd om andere vaardigheden te verbeteren of mijn training op creatieve manieren aan te passen. Zo heeft het zwemmen met een drijvende beenbrace me in staat gesteld mijn zwemslag aan te passen voor open water. De verschillende revalidatie-oefeningen versterkten niet alleen mijn hardlopen, maar ook mijn fietsen. Door van slaap een prioriteit te maken, verbeterde ik mijn slaapmeditatie en mindfulnesstechnieken. In het algemeen heb ik mezelf heropgebouwd tot een meer veerkrachtige atleet en deze kans om van nul af aan opnieuw op te bouwen stelde me in staat om vroegere fouten te overrulen en te corrigeren.

Meer lezen over mindfulness? In deze blogpost vind je tips over mindful lopen en ontdek hoe de Serene ademhalingsoefeningen je hierbij kan helpen.

Bedankt & succes, Claire Michel!

Als je dit bericht leuk vindt, vergeet het dan niet te delen, zodat anderen het ook kunnen vinden.

Hou er rekening mee dat de informatie in de Polar Blogposts het individueel advies van gezondheidswerkers niet vervangt. Raadpleeg je arts voordat je aan een nieuw fitnessprogramma begint.

Meld je aan en ontvang 10% korting op je eerste bestelling