facebook instagram pinterest search twitter youtube whatsapp linkedin thumbup
coaches-polar-coaching-project

Frederik Van Lierde & Vincent Viet: ontmoet de coaches van het polar coaching project

Zoals je ongetwijfeld opgepikt hebt, gingen wij eind 2020 op zoek naar kandidaten die graag hun grenzen wilden verleggen. We dagen hen uit om deel te nemen aan een mythische race, enerzijds de Marathon Du Mont-Blanc, anderzijds de halve triatlon Challenge Geraardsbergen.

Welnu, de kandidaten zijn inmiddels bekend! En ze staan er uiteraard niet alleen voor. Onder begeleiding van een trainer, sports wearables, volledige uitrusting, gaan we samen met hen de uitdaging aan om de race van hun leven af te leggen.
De coaches hebben hun eerste schema’s alvast met hen gedeeld.

Benieuwd naar wie de coaches zijn? Wat ze doen en wat hen drijft hen?

Even voorstellen:

Frederik Van Lierde

Van Lierde aan de finish van de Ironman in Les Sables-d’Olonne

Frederik Van Lierde is het boegbeeld van triathlon in België, en zijn naam doet wereldwijd wel belletjes rinkelen. Hij behaalde namelijk 5 zeges in de Ironman van Nice en won in 2013 zelfs de geduchte Ironman in Hawaï. Genoeg op zijn palmares om onze kandidaten van hun stuk te blazen en uitermate te motiveren. 

In 2021 nam hij professioneel afscheid als atleet, maar – gelukkig voor ons – spitst hij zich nog wel toe op het trainen van andere atleten. Frederik zal 8 kandidaten klaarstomen voor de Challenge van Geraardsbergen. 

BIO

  • Menen (België)
  • 25/05/1979
  • Meervoudig Ironman winnaar met als hoogtepunt de Ironman Hawaï 2013
  • Topsportcarrière van 23 jaar
Frederik, een triathlon voorbereiden vraagt enorm veel tijd. Maar hoeveel tijd moet je als recreant rekenen om op een vlotte manier een 1/2 triathlon te finishen?

Qua tijdsbesteding denk ik dat 8 uur per week een absoluut minimum is om een halve triatlon voor te bereiden. En dit dan toch voor een aantal maanden zodat je voldoende basis kan opbouwen. In die acht uur zit 2 uur zwemmen per week, 2 uur lopen en dan zo’n 4 uur fietsen gemiddeld. Wat neerkomt op van elke discipline 2 sessies per week.

Moet je als triatleet dan niet steeds de drie sporten per dag trainen?

Zeker niet. Natuurlijk doen de allerbesten dat wel eens maar dat is niet standaard. Verder is het wel goed, eens je dichter bij de wedstrijd komt, om eens een koppeltrainingte doen. Dan ga je bijvoorbeeld onmiddellijk na je zwemsessie fietsen, of onmiddellijk na je langere fietstraining kortgaan lopen. Dat zijn ideale prikkels om je lichaam ook op die wissels voor te bereiden.

Hoe belangrijk is een rustdag in een trainingsweek? Is één per week voldoende, of plan je beter meerdere in? 

Een rustdag is zeker belangrijk, zowel mentaal als fysiek. Hoeveel rustdagen per week of per maand is dan weer moeilijker vast te leggen. Het niveau, de persoon zelf, de vrije tijdom te trainen, … Algemeen zou ik stellen dat één rustdag per week oké is en in een rustweek (die je best ook van tijd tot tijd inlast) mogen dat er gerust 2 zijn.

Heb je echt een speciale triathlon fiets nodig om een triathlon te kunnen starten?

Dit is uiteraard absoluut niet noodzakelijk. Een gewone racefiets volstaat al. Natuurlijk zijn het altijd keuzes die de atleet zelf maakt naargelang het budget dat hij wil spenderen.

Dank je, Frederik.

Vincent Viet

De trail runners hebben met Vincent Viet een gediplomeerd berggids en gepassioneerde natuurgek om hen te helpen om zich naar de finish te loodsen. Vincent won zelf al menig ultratrail en kilometers maken schrikt hem allesbehalve af. Hopelijk zijn atleten ook niet?

BIO

  • 37 jaar
  • Annecy
  • Master in de bewegingsleer & gediplomeerd berggids
  • Eindigde vijfde op de CCC/UTMB
  • Veroverde een tweede plaats op de Maxirace Annecy
  • Won in 2017 de Ultra Trail van Kaapstad (65km)

Vincent, hoe hou jij je atleten gemotiveerd?

Ik teken samen met hen doelstellingen uit op korte, middellange en lange termijn. Op die manier werken de atleten steeds naar iets toe, ook al lijkt de eigenlijke wedstrijd nog veraf.

Verder probeer ik een “funfactor” in elke trainingssessie te integreren, gaande van een korte sprint, tot wat hartslag- en afstand spielerei.

Tot slot streef ik ernaar om gevarieerde sportactiviteiten aan een trailrun trainingsprogramma toe te voegen. Een zwemsessie kan uiterst doeltreffend zijn bij wijze van crosstraining, of denk maar aan een surfsessie voor core stabiliteit, of yoga om te stretchen.

Welke trainingstools gebruik je om je atleten te volgen? En om hun vooruitgang te meten?

Polar Flow en Strava. Enerzijds door regelmatig hardloop prestatietesten uit te voeren met de nieuwe Polar Vantage V2, maar ook door regelmatig routes of referentiebeklimmingen in de buurt te analyseren.

Heb je trucs om sneller bergop en veiliger bergaf te lopen?

Om sneller bergop te rennen, moet je je spieren aanpassen en versterken. Je moet je lichaam zo veel mogelijk laten wennen aan bergop lopen. Wie niet het voorrecht heeft om in de bergen te wonen, kan zich richten op splits van heuvels.

Focus op krachttraining van het onderlichaam door squats, squat jumps, lunges en andere versterkende oefeningen uit de plyometrie aan je training toe te voegen.

Ook je loopritme pas je best aan. Bergop is het ideaal om kleine passen te maken op de voorkant van de voet. Ook om snel en veilig af te dalen verhoog je best je cadans en probeer je op je middenvoet te landen. Licht landen en een kort grondcontact.

En een laatste advies: hoe lichter je bent, hoe sneller je klimt, dus het is van essentieel belang om je uitrusting zorgvuldig te kiezen en op de dag van de wedstrijd scherp aan te komen!

Hoe stippel je een voedingsplan uit voor tijdens een (halve) marathon of ultrarun?

Een doordacht voedingsplan voorbereiden begint bij een analyse van de race en van het parcours. Bereken hoeveel uur je zal lopen, hoeveel beklimmingen en hoogtemeters er zijn, kortom: waar en wanneer je de meeste energie zal verbruiken. Afhankelijk daarvan bereken je de calorie-inname.

Bij lange wedstrijden is het bovendien aan te raden om op regelmatige tijdstippen voedingstoffen (energiegels- en bars) bij te tanken. Reken op een 60 milligram koolhydraten per uur om een energiedip te vermijden. Hierbij is de slimme energie-assistent FuelWise™ enorm handig om je er tijdig aan te doen herinneren dat het tijd is voor een snack.

Ik raad mijn atleten ook steeds aan om alle gels en repen vooraf tijdens trainingen te testen, om tijdens race day niet voor verrassingen te staan.

Als je dit bericht leuk vindt, vergeet het dan niet te delen, zodat anderen het ook kunnen vinden.

Hou er rekening mee dat de informatie in de Polar Blogposts het individueel advies van gezondheidswerkers niet vervangt. Raadpleeg je arts voordat je aan een nieuw fitnessprogramma begint.