facebook instagram pinterest search twitter youtube whatsapp linkedin thumbup
Fitness_Trends_2023_blog_hero-min

De 14 wellness- en fitnesstrends voor 2023

In 2023 tillen we “selfcare” naar een hoger niveau dankzij de Chinese kunst van “YĂNG SHĒNG”, en gaan we massaal aan het “fitness snacken”. En nee, dat is helaas niet wat je denkt dat het is. Met 2023 in de startblokken is het tijd om de nieuwste wellness- en fitnesstrends voor 2023 te ontdekken.

Te beginnen bij de meest verrassende…

FITNESSTRENDS 2023

Primal movement

Bereid je voor om in 2023 de aap uit te hangen, want primal movement kent een opmars. Denk aan kruipen, schoppen en hurken alsof je aan de linkerkant van het menselijke evolutieproces thuishoort.

Deze oerbewegingen zijn een natuurlijke manier om kracht en behendigheid op te bouwen, vooral als je in 2023 aan je fitness journey begint. Of zie het als een vorm van crosstraining om je balans en souplesse in je andere trainingen te verbeteren.

BETAALBARE FITNESS

De energiecrisis dwingt ons om nog creatiever om te springen met ons budget. We kunnen de zoektocht naar het vinden van manieren om fit te blijven op een budgetvriendelijke manier dus ook beschouwen als een belangrijke trend. Gelukkig zijn er mogelijkheden troef om te trainen zonder dat het je een rib uit je lijf kost.

Online vind je een hoop geweldige trainingsprogramma’s die je thuis of in het park om de hoek kunt uitproberen. Ga op zoek naar een goedkope hardloopclub bij jou in de buurt, of word gratis lid van de Polar Running Club op Strava. Kun je je niet elke maand de sportschool veroorloven? Misschien kan een inschrijving voor een marathon wel je ultieme motivatie zijn?

Vergeet niet dat je met je Polar sporthorloge al een persoonlijke trainer bij de hand hebt (letterlijk). De FitSpark™ trainingsgids stelt dagelijks kant-en-klare workouts voor, afgestemd op je herstel, fitnessniveau en trainingsgeschiedenis.

Padel 2.0? Welkom PICKLEBALL

Padel maakte de weg opnieuw vrij voor de racketsporten. Een sport die weinig techniek vereist én toegestaan was tijdens alle corona restricties. Dat geldt ook voor pickleball. Deze gemakkelijk te leren sport is een dolle combinatie van tennis, badminton en pingpong. Een geweldige cardiotraining om met vrienden te doen en daarom zijn sommigen ervan overtuigd dat de pickleballrage in 2023 een hoge vlucht zal nemen.

Mobiliteitsoefeningen

Pinterest zag dit jaar een stijging van 140% in zoekopdrachten naar mobiliteitsoefeningen en voorspelt dat het één van de belangrijke fitnesstrends voor 2023 zal zijn. Vooral mobiliteitsoefeningen voor knieën en heupen, en nekbultoefeningen voor een betere houding krijgen tot 210% meer belangstelling.

Gen X en oudere millennials zijn de drijvende kracht achter deze trend, omdat zij aan den lijve ondervinden dat het belangrijk is om hun beweeglijke flexibiliteit te behouden nu ze de vijftig naderen. Deze lichte maar belangrijke trainingen zijn ook een geweldige manier om blessures te voorkomen, pijn te verminderen en de effecten van een zittende levensstijl om te buigen.

DRAAGBARE TECHNOLOGIE

Draagbare technologie was de afgelopen tien jaar een vaste waarde in veel rapporten over fitnesstrends. Een overzicht van studies in The Lancet Digital Health bevestigt nu ook dat er voldoende bewijs is om aan te tonen dat het gebruik van wearables meer doet bewegen. Kortom: het dragen van een fitnesshorloge stimuleert je fysieke activiteit.

En die wearable industrie zit uiteraard niet stil. Bij draagbare technologie gaat het niet langer alleen om het bijhouden van activiteit, maar om het verkrijgen van essentiële inzichten in je conditie, rust en herstel, zodat je precies weet waar je elke dag aan toe bent. We kijken ernaar uit om je in 2023 nog meer spannende ontwikkelingen te brengen!

Exercise snacking

Te druk om te sporten? Probeer dan eens de nieuwe trend ‘exercise snacking’ die het nieuwe jaar een stuk lekkerder gaat maken. Nee, we hebben het niet over je favoriete pre en post workout snacks (sorry!), maar wel over het vinden van vijf of tien minuten voor een korte, krachtige workout gedurende de dag.

Oefeningen met lichaamsgewicht zijn een geweldige optie bij zo’n microsessie – en je zou verbaasd zijn over de voordelen. Onderzoekers van de Universiteit van Bath, Verenigd Koninkrijk, stelden in 2019 al vast dat regelmatig korte intensieve sessies invoeren verrassende resultaten kan hebben, met merkbare verbeteringen na slechts vier weken.

KRACHTTRAINING IS LIFE

Hoewel gewichten heffen nooit echt uit de mode is geweest, kreeg krachttraining de laatste jaren een frisser imago als essentieel hulpmiddel voor een lang en gezond leven. Vrouwen en vijftigplussers vonden hun weg naar het krachthonk niet alleen met spieren als voornaamste doel, maar ook om langer te leven. Dat zou de reden kunnen zijn waarom de Polar-community in 2022 meer belangstelling kreeg voor krachttraining.

Ook hardlopers hebben veel baat bij krachttraining, vooral bij alles wat je heupen en core versterkt. En vergeet vooral het effect van goede goede nachtrust niet, want slaap is het beste middel voor spiergroei.

WELLNESS TRENDS 2023

Meditatie in de metaverse

De opkomst van virtuele en augmented reality in de fitness- en wellnesswereld is niets nieuws. De introductie van de “wellness metaverse” is dat wél. Uit een rapport van de Global Wellness Summit enkele maanden geleden bleek dat overal ter wereld, van kuuroorden en sportscholen tot werkplekken, nieuwe technologieën en virtuele werelden het komende jaar de interactie met ons welzijn zullen veranderen.

Sommigen noemen het Health 5.0, maar hoe zal deze wellness metaverse er precies uitzien? Deelnemen aan een meeslepende meditatiesessie is één voorbeeld. Of een virtueel consult met een therapeut of lifestyle coach gevolgd door een op maat gemaakt scenario als immersieve behandeling. Het lijkt erop dat we niet lang hoeven te wachten om te zien wat de toekomst brengt.

YĂNG SHĒNG JEZELF

Een paar jaar geleden veroverde de Deense hygge-trend voor een gezellige levensstijl, en het Chinese Feng Shui voor je huis in te richten voor een harmonieuze energiestroom. Wel, nu heeft iedereen het over “yăng shēng”.

Geworteld in een 2500 jaar oude Chinese filosofie, promootte yăng shēng selfcare lang voordat het een Instagram-trend was. Het draait allemaal om goed eten, goed slapen en je lichaam en geest trainen – en wie kan dat tegenspreken? Meditatie, ademhalingsoefeningen en journaling zijn geweldige manieren om te beginnen, zodat je een balans kunt vinden met je innerlijke gevoelens en ware harmonie kunt bereiken.

MUZIEK als MEDICIJN

Wie af en toe door TikTok scrolt, kent waarschijnlijk het Brown noise vs. white noise debat dat de laatste tijd woedt over welk van beide geluiden het best is om te slapen. Wat je ook verkiest, de helende kracht van ambient en minimalistische muziek zal ook in 2023 een grote wellnesstrend blijven.

Mensen wenden zich tot deze soundscapes als een manier om zich af te stemmen op de achtergrondgeluiden van ons drukke, stedelijke leven en in plaats daarvan tot zichzelf te komen. Dus, als je je wilt concentreren, mediteren of slapen, probeer dan deze nummers eens voor een voorproefje van muzikale therapie.

Ice IcE babe

Een van de populairste blogposts het afgelopen jaar, was die over de voordelen van koud douchen. Koude therapie is namelijk helemaal hot. De “run dip run” is bijvoorbeeld het afgelopen jaar een trend geworden omdat mensen kiezen voor buiten zwemmen in de winter of een koude douche na of tijdens een training.

Deze trend heeft van Wim Hof, de extreme atleet en voorstander van alles wat met ijs te maken heeft, een beroemdheid gemaakt. Sommigen beweren dat zijn methode om zich onder te dompelen in koud water heeft geholpen bij hun stress, angst, verdriet en depressie – en studies ondersteunen dit ook.

Slaapsupplementen

Het aanbod van slaapsupplementen is sinds 2017 meer dan verdubbeld. Mensen zijn massaal op zoek naar hulpmiddelen voor een betere nachtrust. Ingrediënten als melatonine, het hormoon dat je slaperig maakt, zijn populair, evenals GABA, magnesium en de klassieke kamille.

Wie moeite heeft met slapen, doet er goed aan om ook naar de andere aspecten van de slaaproutine te kijken. Een regelmatige slaap- en wektijd, het vermijden van fel licht en lichaamsbeweging voor het slapengaan kunnen het vermogen om af te koelen en beter te slapen verbeteren.

minder ALCOHOL

Verwacht in 2023 uitgebreidere mocktailmenu’s naarmate de trend naar ‘mindful drinken’ doorzet. Non-alcoholische dranken, waaronder 0% bier en wijn, stegen het afgelopen jaar in populariteit; de meeste bars en restaurants bieden ze nu aan. Interessant is dat Gen X en jongere Millenials deze trend aansturen en zichzelf beschrijven als ‘sober curious’, letterlijk: nieuwsgierig naar een nuchter bestaan.

No/low alcohol-opties zijn ook geweldig voor mensen die in training zijn of hun slaap proberen te verbeteren, aangezien alcohol je rust en herstel aanzienlijk kan beïnvloeden.

Geen smalltalk, maar #GUTTALK

Als praten over probiotica en het microbioom nog steeds klinken als termen uit een sciencefictionroman, maak je dan op voor meer informatie over je spijsverteringsstelsel in 2023. Mensen kijken nu naar hun darmgezondheid voor hulp bij het begrijpen en stimuleren van hun gezondheid en immuniteit.

Je darmzenuwstelsel, een tak van je autonome zenuwstelsel, wordt ook wel eens ‘het tweede brein’ genoemd, waarbij wetenschappers verbanden leggen tussen je spijsvertering en je stemming, mentale processen en algemene gezondheid. Denk er in het nieuwe jaar dus aan dat je écht bent wat je eet.

Een gelukkig en gezond 2023 toegewenst!

Als je dit bericht leuk vindt, vergeet het dan niet te delen, zodat anderen het ook kunnen vinden.

Hou er rekening mee dat de informatie in de Polar Blogposts het individueel advies van gezondheidswerkers niet vervangt. Raadpleeg je arts voordat je aan een nieuw fitnessprogramma begint.

jaarinsport2022
Volgende

Zo zag jullie sportjaar in 2022 eruit

Het Polar jaaroverzicht biedt een unieke kijk op het voorbije jaar. Deze terugblik onthult hoe de Polar community sliep en sportte in 2022.

Read next

Meld je aan en ontvang 10% korting op je eerste bestelling