facebook instagram pinterest search twitter youtube whatsapp linkedin thumbup
autonoom_zenuwstelstel

Het autonome zenuwstelstel | Wat Is het AZS-herstel?

Als je ‘s ochtends wakker wordt en je slaappatroon controleert met Nightly Recharge™, vraag je je dan wel eens af wat AZS-herstel (ANS charge) betekent? Natuurlijk zie je dat je Polar-device je hartslag, ademhaling en tal van andere functies meet terwijl je slaapt, maar waar staat AZS precies voor? En hoe geven deze metingen de kwaliteit van je slaap aan? Om dat te begrijpen, moeten we allemaal wat meer vertrouwd raken met ons autonome zenuwstelsel en de essentiële rol die het speelt wanneer we slapen (en wakker zijn).

Wat is het autonome zenuwstelsel (AZS)?

Je autonome zenuwstelsel maakt deel uit van je perifere zenuwstelsel (PNS), dat alle zenuwen omvat die buiten je centrale zenuwstelsel (CNS) liggen. Je PNS heeft de taak om je CNS met al je ledematen, organen en huid te verbinden, wat impliceert dat dit zenuwstelsel helemaal doorloopt tot in je ledematen.

Al je automatische lichaamsfuncties, zoals ademhaling en hartslag, worden geregeld door je autonome zenuwstelsel (AZS), ook bekend als het onwillekeurige zenuwstelsel. We zijn ons zelden bewust van deze processen in ons lichaam, maar toch werken ze doorgaans gesmeerd, vandaar dat ons AZS zo essentieel is. Het regelt een aantal vrij essentiële functies:

 • Lichaamstemperatuur
 • Productie van zweet, speeksel en andere lichaamsvloeistoffen
 • Spijsvertering
 • Metabolisme
 • Elektrolytenbalans
 • Hartslag
 • Bloeddruk
 • Ademhalingsfrequentie (ademhaling)
 • Pupilreactie (ogen)
 • Seksuele reacties
 • Urinatie en defecatie
 • Emotionele reacties

Takken van het autonoom zenuwstelstel

Veel van de bovengenoemde functies worden geregeld door drie afzonderlijke takken van het AZS. Dit zijn:

 • Het sympathische zenuwstelsel, dat je snelle onwillekeurige reactie op stressvolle of gevaarlijke situaties regelt. Dus wanneer je hartslag versnelt, je pupillen verwijden, en je een ‘vecht of vlucht’-reactie ervaart, is dit zenuwstelsel geactiveerd.
 • Het parasympatische zenuwstelsel, dat je lichaam na een stressvolle situatie weer in zijn ‘normale’ modus terugbrengt. Het is ook verantwoordelijk voor al je ‘rust en verteer’-functies, zoals een verlaagde hartslag en een verhoogde productie van speeksel en slijm.
 • Het enterische zenuwstelsel, ook wel het intrinsieke zenuwstelsel genoemd, dat het gedrag van het maag- en darmstelsel regelt via een netvormig netwerk van neuronen in de wanden van de spijsverteringsorganen. 

Slaap en je autonome zenuwstelsel

Wat hebben slaap en ons autonome zenuwstelsel nu met elkaar te maken? Wel, tijdens onze slaap wordt het parasympatische zenuwstelsel van ons lichaam geactiveerd om ons te helpen rusten en herstellen, waardoor de respons van ons sympathische zenuwstelsel afneemt. Deze herbalancering stelt ons lichaam in staat zich fysiologisch te herstellen, zodat we beter voorbereid zijn op de volgende dag.

Als we ‘s avonds moeite hebben om ons te ontspannen en onze geest tot rust te brengen, vallen we vaak moeilijk in slaap. Ons hart kan op hol slaan, onze gedachten zorgen voor stress en we krijgen misschien weinig of geen slaap. Wanneer dat gebeurt, worstelt ons sympathische zenuwstelsel om zijn natuurlijke evenwicht met ons parasympatische zenuwstelsel te bereiken. Iedereen heeft wel eens moeite om te slapen en dat hoeft geen bron van bezorgdheid te zijn. 

Als het jou echter regelmatig overkomt, is dat anders. De overactiviteit van de geest en de rusteloosheid van het lichaam verhinderen dan dat je ‘s nachts goed herstelt. Wat kan leiden tot slapeloosheid. Je kunt je sympathische zenuwstelsel ‘s avonds helpen te ontspannen door de juiste slaapomgeving te creëren, door bijvoorbeeld licht en lawaai in je slaapruimte te beperken. Je kunt ook aan slaapmeditatie doen. Het is namelijk bewezen dat mediteren de hoeveelheid stresshormonen in je lichaam vermindert en je gemakkelijker in slaap laat vallen.

Wat is het azs-herstel (ans charge) van Polars nightly Recharge™-Functie?

Autonomic Nervous System | What Is ANS Charge?

Als je ‘s morgens je Nightly Recharge™-status controleert, zal je zien dat die twee aparte metingen bijhoudt. Enerzijds het AZS-herstel (ANS charge) en anderzijds het slaapherstel (sleep charge). De resultaten van beide metingen worden gecombineerd om je een Nightly Recharge-score te geven (zoals ‘Goed’ of ‘Gecompromitteerd’). Dat kan helpen om een weloverwogen beslissing te nemen over hoe hard je je die dag inspant. Op basis van je Nightly Recharge™-status krijg je dagelijks gepersonaliseerde tips om te bewegen, te slapen en je energieniveau te reguleren.

Je slaapherstel is vrij eenvoudig: het meet elke nacht de duur en kwaliteit van je slaap. Het is een klassieke slaapmeter, waarbij je kijkt naar de uren rust en je slaapcycli. Die vergelijk je dan met je vorige 28 dagen om te zien hoe goed je hebt gerust. Het AZS-herstel is een beetje anders, en net daarom is de combinatie van beide scores in Polars Nightly Recharge™ zo veelomvattend. Je kunt ze beschouwen als metingen van de slaapkwantiteit en de slaapkwaliteit. 

Je AZS-herstel vertelt je hoe goed je autonome zenuwstelsel tot rust kwam tijdens de eerste uren van je slaap, en vergelijkt dat met het gemiddelde niveau van de voorbije 28 dagen. Door ook je hartslag, hartslagvariabiliteit, en ademhalingsfrequentie te meten via Polars optische sensor op je pols, kan je toestel je AZS-herstel berekenen. Deze metingen gebeuren alleen gedurende de eerste vier uur van je slaap om te zien hoe je systeem zich ontspant.

Hoe hoger je AZS-herstelniveau is, des te beter is je cardiovasculair systeem hersteld.

Je hartslag heeft het meest invloed op je AZS-herstel, je ademhalingsfrequentie het minst. Hoe hoger je AZS-herstelniveau is, des te beter is je cardiovasculair systeem hersteld. Een verhoogde hartslag en verminderde hartslagvariabiliteit worden beschouwd als aanwijzingen voor een slecht herstel. Een lagere hartslag en verhoogde hartslagvariabiliteit worden daarentegen beschouwd als tekenen van een goed herstel.

Als je dit bericht leuk vindt, vergeet het dan niet te delen, zodat anderen het ook kunnen vinden.

Hou er rekening mee dat de informatie in de Polar Blogposts het individueel advies van gezondheidswerkers niet vervangt. Raadpleeg je arts voordat je aan een nieuw fitnessprogramma begint.

heart rate variability
Volgende

Hartslagvariabiliteit (HRV): Alles wat je moet weten

Geavanceerde metingen en meetgegevens waren vroeger enkel toegankelijk voor professionele sporters die beschikten over de nieuwste technologieën en een team…

Lees ook

Meld je aan en ontvang 10% korting op je eerste bestelling