facebook instagram pinterest search twitter youtube whatsapp linkedin thumbup
jaarinsport2022

Zo zag jullie sportjaar in 2022 eruit

Nu 2022 ten einde loopt, is het de ideale moment om de balans op te maken. Welke doelen heb je bereikt en welke bleken niet haalbaar? Zijn er verwezenlijkingen die onbereikbaar leken toen het jaar begon, maar die je nu stevig in je greep hebt?

Hoe was jouw nachtrust het afgelopen jaar? Was het consistent, of heb je enkele weken (of maanden) geworsteld met rust en herstel?

En hoe zit het met je conditie? Misschien heb je ondertussen een passie ontwikkeld voor hardlopen? Of is krachttraining de reden geworden dat je enthousiast wakker wordt om aan je dag te beginnen? Hoe ver heeft het fietsen je dit jaar gebracht?

We brengen je graag een uniek inzicht in het afgelopen jaar. Deze terugblik maakt gebruik van geanonimiseerde Polar Flow-gegevens om te onthullen hoe de Polar-community sliep en sportte in 2022.

Je kan zelf ook in je statistieken duiken via je Polar Flow account (wekelijks, maandelijks of jaarlijks) om te zien hoe je je verhoudt tot anderen in je leeftijdsgroep en land. Het is een uitstekende gelegenheid om terug te kijken op je jaar, te zien hoe het is verlopen en doelen te stellen voor 2023.

2022: jouw Favoriete sporten

Dit jaar was hardlopen met stip de favoriet boven alle andere sporten: maar liefst 19,37% van alle getrackte trainingen met een Polar device was een hardloopsessie. Wij bij Polar realiseerden hoe belangrijk hardlopen is voor onze gemeenschap en introduceerden Polar Pacer en Polar Pacer Pro. Uitgerust met nauwkeurige GPS en nauwkeurige hartslagmeting, naast een groot aantal andere hulpmiddelen om je beter te laten trainen, slapen en herstellen, zijn dit de perfecte sporthorloges voor de moderne hardloper.

Wandelen bleef populair, vooral bij 50-plussers die gemiddeld dagelijks minstens 5 kilometer lopen. In 2022 introduceerden we de Wandeltest op al onze nieuwe designhorloges. Vijftien minuten stevig wandelen is alles wat nodig is om je aerobe conditie te meten met deze eenvoudige nieuwe functie. Probeer het regelmatig om je vooruitgang op lange termijn te volgen.

Krachttraining won ook aan populariteit dit jaar. Vooral twintigers en zestigers brachten de meeste tijd door in het krachthonk. Aangezien sportscholen weer massaal open mochten na alle Covid-restricties, is het niet verrassend dat deze trainingen weer opleven. Het weerspiegelt ook hoe krachttraining de afgelopen tien jaar is geëvolueerd en vooral belangrijk is geworden voor senioren.

Wat je favoriete sport in 2022 ook was, volgend jaar is het perfecte moment om een nieuwe sport te proberen. We voegden onlangs achttien nieuwe sportprofielen toe aan Polar Flow, waaronder kettlebell training en stand-up paddle. Dat betekent dat je nu meer dan 150 verschillende sporten kunt tracken op je sporthorloge.

ZO(veel) heb jij gesport

Gemiddeld bewoog de Polar-gemeenschap in 2022 bijna vijf en een half uur per week. Sterk werk! Dat is meer dan het dubbele van de aanbeveling van het US Department of Health and Human Services, dat volwassenen adviseert wekelijks minstens twee en een half uur matig intensief te bewegen.

Over het hele jaar genomen sportte de gemiddelde persoon zo’n 280 uur. Dat is – vrij vertaald – zo’n 11,5 dagen van sport.

Hardlopers over de hele wereld

Als je uit België komt, is de kans groot dat je van lange duurlopen houdt. De Belgen legden in 2022 een indrukwekkend gemiddelde van 8,3 km per loop af. De Nederlanders volgen op de voet met 8 km gemiddeld. Spanje verslaat dan weer nipt Australië op met respectievelijk 7,5 en 7,4 km.

Vijftigers liepen het langst, met gemiddeld iets meer dan 8,2 km per sessie. Verrassend genoeg deden twintigers de kortste loopjes, gemiddeld 6,9 km.

De jeugd was echter niet bang om grote heuvels te bedwingen: twintigers legden gemiddeld 425,3 hoogtemeters af tijdens hun hikes. Dit gevoel van hoogte en avontuur is precies waar het bij de Polar Grit X Pro om draait. Met een ultralange batterijlevensduur en een groot aantal navigatietools is dit sporthorloge gemaakt voor het outdoor leven. 

De meest verrassende data

Wat gebeurde er op 10 mei 2022? Prachtig weer? Positieve vooruitzichten? Een gevoel dat de zomer voor de deur stond? Wie weet, maar het was veruit de meest actieve dag van het jaar voor de Polar community.

Twee landen topten vaak bovenaan eindejaarslijstjes, met inwoners van Japan en Spanje die aan sporten als zwemmen en wandelen deden. In Spanje werd ook veel gefietst, met een indrukwekkende gemiddelde afstand van 33 kilometer per rit.

2022: Tijd om naar bed te gaan 

Je toonde het afgelopen jaar hoe belangrijk je rust en herstel zijn. Op onze blog informeerden we je over de correlatie tussen beter slapen en fitter worden en dat wierp duidelijk zijn vruchten af – aan de statistieken te zien!

De Polar-community haalde namelijk een gemiddelde slaapscore van 73 (op 100). Dat is geslaagd met onderscheiding! Een score van meer dan 70 wijst op een goede nachtrust. Hoe we dit berekenen? Je slaapduur, continuïteit (inclusief eventuele onderbrekingen) en de herstellende slaapfasen spelen allemaal een rol in deze score, omdat kwaliteit net zo belangrijk is als de hoeveelheid slaap.

Om je naar betere dromen te begeleiden, tilden wij onze sleep tracking features naar een hoger niveau door in 2022 SleepWise™ te introduceren op onze gloednieuwe Polar Ignite 3. Deze slimme slaap feature zal binnenkort toegankelijk zijn op alle Polar devices die Sleep Plus Stages™ ondersteunen. Zie het als een weersvoorspelling, maar dan voor je alertheid. Je krijgt essentiële inzichten in je slaap-waakcyclus om het regelmatige slaapritme te creëren waar je van droomt.

Bedankt voor 2022

Welke data sprong er voor jou bovenuit? Is er één gegeven dat je dit jaar heeft verrast? Het kan zijn dat jij veel verder rent dan de meeste mensen in jouw land. Of dat je vaak later naar bed bent gegaan dan de meeste mensen in Spanje (die gemiddeld na middernacht in slaap vallen). Hoe dan ook, neem deze inzichten mee naar het nieuwe jaar en laat deze gegevens wat extra inspiratie bieden voor 2023.

Denk eraan: zie je nieuwe jaar als een marathon in plaats van een sprint. Probeer niet te snel te veel te doen, want dat is moeilijk vol te houden. Denk in plaats daarvan gestaag en consequent, en je zult een geweldige start maken.

Als je dit bericht leuk vindt, vergeet het dan niet te delen, zodat anderen het ook kunnen vinden.

Hou er rekening mee dat de informatie in de Polar Blogposts het individueel advies van gezondheidswerkers niet vervangt. Raadpleeg je arts voordat je aan een nieuw fitnessprogramma begint.

Volgende

Feit of fabel: 5 mythes over hardlopen

Er doen zich talloze mythes de ronde over de oudste sport van het universum: hardlopen. De één misschien nog wel gekker dan de ander. Maar welke is waar en welke (absoluut) niet?

Lees ook

Meld je aan en ontvang 10% korting op je eerste bestelling