facebook instagram pinterest search twitter youtube whatsapp linkedin thumbup
sporten_in_groep_sociale_gezondheid

Waarom sporten in groep je sociale gezondheid verbetert

Wie gezondheid zegt, denkt aan fysiek of mentaal welzijn. Maar vaak vergeten we het sociale aspect. Hoe zit het met onze sociale gezondheid? “Social health” is nagenoeg geen trend term, maar een vorm van gezondheid die niet alleen belangrijk is in ons dagelijks leven, maar ook voor onze levensduur.

Wat is sociale gezondheid?

Sociale gezondheid bij volwassenen wordt bepaald door ons vermogen om zinvolle relaties op te bouwen met vrienden, familie, romantische partners en collega’s op het werk. Het vermogen om sociale banden te creëren en te onderhouden is een teken van een goede sociale gezondheid, die een aanzienlijke invloed heeft op onze lichamelijk en geestelijk welzijn.

Tijdens lockdown die we bij de pandemie meemaakten, werd het belang van sociale gezondheid overduidelijk. Symptomen van een mindere sociale gezondheid zijn gevoelens van eenzaamheid en isolatie, waar velen van ons in die periode mee te maken kregen. Terwijl we worstelden om IRL met anderen in contact te komen, voelden we ons misschien depressief, angstig of lusteloos, wat aantoont hoe onze sociale gezondheid ons algemene welzijn kan beïnvloeden.

Hoewel online contacten een gevoel van verbondenheid en gemeenschap kunnen opbouwen, moeten we ook offline zinvolle ervaringen opdoen.

Het is belangrijk op te merken dat niet iedereen die veel tijd alleen doorbrengt eenzaam is, en omgekeerd dat mensen met een zeer actief sociaal leven soms gevoelens van isolement ervaren. Het gaat erom de juiste balans te vinden en je connecties te versterken, zodat je het gevoel hebt dat je een stevige achterban hebt om op terug te vallen.

Wie kan baat hebben bij een betere sociale gezondheid?

Ie-der-een. We kunnen allemaal de vruchten plukken van het werken aan onze relaties met anderen. Net zoals we gezond eten om onze lichamelijke gezondheid te bevorderen en aan zelfzorg of therapie doen om onze geestelijke gezondheid te verbeteren, kunnen we ook proactief tijd doorbrengen met onze vrienden en geliefden om ons sociaal welzijn te bevorderen.

Twee groepen in de samenleving lopen een bijzonder risico op een slechte sociale gezondheid:

  • Jongeren zijn opgegroeid in een wereld waar smartphones en internet altijd deel hebben uitgemaakt van hun dagelijks leven. Hoewel online contacten een gevoel van verbondenheid en gemeenschap kunnen opbouwen, moeten we ook offline zinvolle ervaringen opdoen. In onze jeugd leggen we ook de basis van hoe we gezonde sociale relaties kunnen opbouwen, dus tijd besteden aan het maken van vrienden en investeren in deze relaties met dierbaren is van vitaal belang.
  • Voor oudere mensen kan een vangnet op latere leeftijd vaak kleiner worden, dus het is cruciaal om proactief nieuwe vrienden te maken, deel te nemen aan lokale gemeenschappen en quality time door te brengen met dierbaren. Dit zal niet alleen je netwerk versterken, maar evengoed je cognitief functioneren, slaapkwaliteit en algemene gezondheid en welzijn een boost geven

Hoe sporten voor verbinding zorgt

Een van de beste manieren om je relaties met anderen te verbeteren, is door beweging. Waarom precies? Welnu, elke vorm van lichaamsbeweging stimuleert de productie van feel-good hormonen, endorfines genaamd, in je hersenen. Als we dit in aanwezigheid van anderen ervaren, versterkt dit de band die we met hen voelen. Hierdoor neemt het plezier van socializen nog meer toe.

In een studie uit 2015 van de universiteit van Oxford (VK) werd bekeken hoe rugbyspelers presteren als ze samen opwarmen versus alleen. Zij ontdekten dat de anaerobe prestaties van de deelnemers aanzienlijk verbeterden wanneer zij zich als team fysiek voorbereidden op de wedstrijd. De studie suggereerde dat deze bevindingen de “beweringen over de wederzijdse verbanden tussen groepsoefening en sociale binding onderbouwden, en de alomtegenwoordigheid van collectieve fysieke activiteit in culturele domeinen als spel, ritueel, sport en dans kunnen helpen verklaren.”

Mensen die regelmatig actief zijn, hebben een sterker gevoel van doelgerichtheid en ervaren meer dankbaarheid, liefde en hoop. Zij voelen zich meer verbonden met hun gemeenschap en hebben minder kans op eenzaamheid of depressiviteit. Deze voordelen worden gedurende het hele leven waargenomen.

Dr. Kelly McGonigal

Sporten in groep als medicijn

In haar boek The Joy of Movement: How Exercise Helps Us Find Happiness, Hope, Connection, and Courage, legt gezondheidspsycholoog en Stanford University docent Dr. Kelly McGonigal uit waarom beweging zo’n belangrijke manier is om onze relaties met anderen te verbeteren. “Beweging biedt ons plezier, identiteit, verbondenheid en hoop,” zegt McGonigal. “Het brengt ons op plekken die goed voor ons zijn, of dat nu buiten in de natuur is, in een omgeving die ons uitdaagt, of met een ondersteunende gemeenschap. Het stelt ons in staat onszelf opnieuw te definiëren en ons opnieuw voor te stellen wat mogelijk is. Het maakt sociale contacten leggen gemakkelijker.”

Voor degenen die hun sociale gezondheid willen versterken, kan lichaamsbeweging een geweldige manier zijn om voort te bouwen op je reeds bestaande banden met collega’s en geliefden. Het kan ook een geweldige manier zijn om nieuwe vrienden te maken. “Ik denk niet dat het toeval is dat zoveel mensen zich aangetrokken voelen tot gemeenschappen waar ze samen met anderen fysieke uitdagingen kunnen aangaan”, zegt McGonigal in haar boek. “Het is een genot om te zien hoe mensen zich inspannen, hun angsten onder ogen zien en hun obstakels overwinnen.”

We weten dat lichaamsbeweging essentieel is voor onze lichamelijke gezondheid en de laatste jaren zijn we gaan inzien dat het ook een aanzienlijke invloed heeft op ons geestelijk welzijn. Maar misschien moeten we ook kijken naar de voordelen voor onze sociale gezondheid. “Mensen die regelmatig actief zijn, hebben een sterker gevoel van doelgerichtheid en ervaren meer dankbaarheid, liefde en hoop”, zegt McGonigal. “Ze voelen zich meer verbonden met hun gemeenschap en hebben minder kans op eenzaamheid of depressiviteit. Deze voordelen zijn zichtbaar gedurende het hele leven.”

IDEEËN VOOR OEFENINGEN OM VERBINDINGEN TE VERSTERKEN

Er zijn veel verschillende soorten fysieke activiteiten waar je samen met anderen van kunt genieten. Hier zijn enkele leuke voorbeelden:

Wandelen. Een praatje maken terwijl je rondwandelt.
Klimmen. Altijd het beste met z’n tweeën.
Wandelen. Je hartslag omhoog krijgen en samen mooie bezienswaardigheden bekijken.
Dansen. Probeer samen een les of geef een feestje.
Tennis. Enkel of dubbel – hoe meer, hoe liever.
Hardlopen. Bijbabbelen tijdens een rustige jogsessie of probeer eens een trailrun voor wat avontuur.
Fietsen. Een geweldige manier om samen op verkenning te gaan.
Golf. Dump het karretje en wandel over de greens.
Yoga. Stretch in je sociale connecties.
Zwemmen. Trek wat baantjes of zoek een plekje in de buitenlucht.
Sportschool. Overwin eventuele angst voor de sportschool door met een vriend of vriendin te gaan.

Hoe vind je een sport buddy?

Ga naar de sportschool en stel je open voor nieuwe ontmoetingen. Wie weet kun je zo nieuwe vriendschappen uitbouwen… Wie wil er immers geen eigen #fitfam? 

Tot slot nog enkele geweldige manieren om nieuwe vrienden te ontmoeten door middel van lichaamsbeweging:

  • Word lid van een wandel- of hardloopclub
  • Schrijf je in voor wat lessen bij je plaatselijke sportschool
  • Probeer een liefdadigheidsloop of sponsorloop (of zelfs een triatlon!).
  • Zoek uit of er een bootcamplessen worden gegeven in je plaatselijke park.
  • Zoek een plaatselijke sportclub – voetbal, tennis of zelfs tai chi.

Dus waarom trek je er vandaag niet op uit om actief te zijn met anderen? Je kunt je bestaande relaties versterken en misschien onderweg nieuwe vrienden maken. Een win-win situatie!

Als je dit bericht leuk vindt, vergeet het dan niet te delen, zodat anderen het ook kunnen vinden.

Hou er rekening mee dat de informatie in de Polar Blogposts het individueel advies van gezondheidswerkers niet vervangt. Raadpleeg je arts voordat je aan een nieuw fitnessprogramma begint.

slaap_spiergroei
Volgende

Het beste middel voor spiergroei? Slaap!

Sleep is for the weak? Wel nee, trainen maar niet goed herstellen werkt net averechts. Dit is waarom slaap en spiergroei hand in hand gaan.

Lees ook

Meld je aan en ontvang 10% korting op je eerste bestelling