facebook instagram pinterest search twitter youtube whatsapp linkedin thumbup

Dit zijn de workouttrends van 2021

2020 was op zo veel vlakken een jaar om nooit te vergeten. Zelfs op het gebied van fitness en gezondheid vloeiden er nieuwe trends voort uit ons “nieuwe normaal”. Veranderde jij ook jouw manier van sporten? Ruilde jij de sportschool in voor trainingssessies in de woonkamer? Of probeerde jij een bootcamp in de buitenlucht? Dan maakte ook jij deel uit van deze overgangstrend.

Als gevolg van de pandemie voltrok er zich over de hele wereld een revolutionaire verschuiving in de manier waarop we fitness benaderen. Een recente studie gepubliceerd in de ACSM’s Health & Fitness Journal gaf aan dat wearable tech, HIIT, groepstraining, evenals trainen met losse gewichten, enkele van de meest populaire fitnesstrends in 2020 waren; aldus duizenden ondervraagde fitnessprofessionals.

De ACSM gaf zopas ook zijn fitness trends voor 2021 vrij, waarin voorspeld wordt dat online training, wearable tech, bodyweight training, outdoor activiteiten, en HIIT populair blijven. Hoewel we minder dan ooit tevoren kunnen weten wat te verwachten van het komend jaar, volgen we de visie ACSM, maar mengen/vullen we ze aan met onze eigen prognose. Op die manier kunnen we een inschatting maken van de toptrends in de fitnesswereld (in willekeurige volgorde). En zo kan jij vast jouw sportieve doelen in 2021 stellen.

1. Stream & Sweat

Vergeet “Netflix & Chill”, hier bij Polar vormen we deze bekende slogan in 2021 om tot “Stream & Sweat”. Waarom? Veel grote fitnessmerken creëerden virtuele streamingdiensten om – ondanks de gesloten fitnesscentra – toch nog begeleide groepslessen te kunnen geven in het comfort, gemak (en veiligheid) van je huis.

Zo biedt Les Mills On Demand bijvoorbeeld toegang tot meer dan 600 online workouts, en YogaWorks creëerde een on-demand bibliotheek van meer dan 1.000 begeleide yogalessen. Merken als MYXfitness en Peloton bieden een live, interactief platform om in realtime met anderen te trainen. Zie ze als een moderne Richard Simmons VHS-tape – zonder de neon spandex en elektronische muziek.

2. Data, Statistieken & cijfertjes troef

Wearable technologie is niet alleen slimmer, maar ook relevanter dan ooit tevoren. Volgens de ACSM omvat deze markt fitnesstrackers, smartwatches, hartslagsensoren en GPS-sporthorloges die niet alleen je hartslag en calorieën kunnen bijhouden, maar je ook helpen met mindfulness en slaap en herstel te optimaliseren.

Deze toestellen/wearables/apparaten zijn een geweldige manier om je fitnessniveau in de gaten te houden en je te voorzien van gegevens, zodat je je vooruitgang kunt volgen en vergelijken. Polar Ignite en Unite fitnesstrackers hebben een 24/7 hartslag op de pols, waardoor ze het perfecte dagelijkse hulpmiddel zijn om je conditie in 2021 in de gaten te houden.

Ook dol op cijfertjes? Lees hier alles wat je wil weten over Smart Calories, Running Index, en Hartslagvariabiltieit (HVR).

3. hou het simpel

Workouts waarbij je louter en alleen je eigen lichaamsgewicht voor nodig hebt, wonnen al aan populariteit in 2020, en zullen dat ook blijven doen in het nieuwe jaar. Sinds we afscheid hebben moeten nemen van de sportschool werden we genoodzaakt om creatief uit de hoek te komen zonder toestellen of gewichten. En wat bleek? Het is perfect mogelijk een killer trainingsplan op te stellen door simpelweg je lichaamsgewicht als weerstand te gebruiken.

Lichaamsgewicht oefeningen zijn onder andere pull-ups, push-ups, crunches, planken, squats, enz. en ze kunnen altijd en overal worden gedaan. Op zoek naar inspiratie? Probeer deze low-impact of dierlijke beweging oefeningen.

4. De vrije natuuR als playground

#OutsideIsFree was ontegensprekelijk een van de meest populaire hashtags het afgelopen jaar. Samen herinterpreteerden we de natuur in één grote fitnessruimte, en werden parken, boomstammen, banken en paden gebruikt als fitnesstoestellen.

Laten we eerlijk zijn: het huis uit gaan om een frisse neus te halen en een dosis lichaamsbeweging is op dit moment een van de grootste geneugten in het leven. En het ziet er niet naar uit dat dat snel zal ophouden. Of je je nu waagt aan een workout in de buitenlucht of op zoek gaat naar verlaten paden voor een trailrun, zorg ervoor dat je een hardloop- of multisporthorloge meeneemt om je inspanningen in de gaten te houden/en niet te verdwalen!

Als de maatregelen het toelaten, waarom dan niet met vrienden afspreken om er een gezamenlijke activiteit van te maken? Wandelingen in kleine groepjes, groepsritten of georganiseerde groepswandelingen in een veilige atmosfeer kunnen toch zorgen voor een nodige portie sociaal contact. Mooi meegenomen!

5. HIIT is en blijft een hit

HIIT heeft een vast plekje veroverd in de top vijf van sporttrends sinds 2014, en ook in 2021 zal het niet van die plek wijken. De resultaten van High-Intensity Interval Training zijn namelijk onmiskenbaar. Plus, er is geen betere manier om een complete, sportschool-vrije workout te krijgen dan met een aantal intense circuits, die je hartslag de lucht in jagen.

Bij HIIT draait alles om beweging en trainingsefficiëntie, wat betekent dat het ook perfect past in onze nieuwe fitnesslevensstijl. Je kunt HIIT overal doen: in je huiskamer, buiten, of zelfs in de plaatselijke fitness (als die weer mag opengaan).

Natuurlijk is té veel ‘hoge intensiteit’ geen goede zaak. Je moet er altijd voor zorgen dat er voldoende afwisseling in je training zit en dat je de tijd neemt om goed te herstellen na een veeleisende workout.

Weet jij wanneer je ‘in het rood’ gaat? Lees alles over trainingsbelasting of Eerste hulp bij hartslagmeting, hier!

6. Herstellen en resetten

Trainen is maar de helft van de weg naar een gezond lichaam. Goed herstellen is net zo belangrijk. Cruciaal daarbij is dat je inzicht krijgt in je slaappatroon. Polar’s Nightly Recharge™ is een eenvoudig maar inzichtelijk hulpmiddel om niet alleen te begrijpen hoe lang je hebt gerust, maar ook hoe je Autonoom Zenuwstelsel is opgeladen. Van daaruit kan FitSpark™ aanbevelingen op maat doen over hoe je elke dag zou moeten trainen.

Weten hoe je effectief kunt herstellen na een training is ook een vitaal onderdeel om je te helpen opfrissen – of dat nu een rustdag of actief herstel is. Het verminderen van stress en het verbeteren van je mindfulness heeft ook een grote invloed op hoe je herstelt en je oplaadt. De Serene™ ademhalingsoefeningen van Polar zijn een geweldige manier om te ontspannen, terwijl je ook mindfulness kunt beoefenen tijdens je workouts.

7. Sport als medicijn

De ACSM heeft een initiatief opgestart om meer eerstelijnszorgartsen (huisartsen, apothekers, thuisverplegers) aan te moedigen om tijdens elke controle van een patiënt de fysieke activiteit op te meten en aanbevelingen te verstrekken.

Te vaak wordt naar pillen gegrepen waar wat meer lichaamsbeweging een simpel antwoord kan bieden. Kortom: bewegen maakt gezond. Het is een uitstekend medicijn en dat heeft de zorgsector intussen begrepen.

Wij zijn uiteraard een groot voorstander van deze tendens en hopen dat dit in 2021 nog sterker zal doorzetten.

Als je dit bericht leuk vindt, vergeet het dan niet te delen, zodat anderen het ook kunnen vinden.

Hou er rekening mee dat de informatie in de Polar Blogposts het individueel advies van gezondheidswerkers niet vervangt. Raadpleeg je arts voordat je aan een nieuw fitnessprogramma begint.