facebook instagram pinterest search twitter youtube whatsapp linkedin thumbup

Interview: Matthieu Bonne fietst 3.619 km in 7 dagen en breekt wereldrecord

Met een avontuurlijke geest en een hart vol vuur voor het verkennen van onbekende gebieden, heeft Polar Ambassadeur en onverschrokken ontdekkingsreiziger Matthieu Bonne wederom een prestatie van epische proporties geleverd. Afgelopen weekend voegde hij een nieuw wereldrecord toe aan zijn al indrukwekkende palmares door maar liefst 3.619,72 kilometer af te leggen op de fiets in slechts zeven dagen. Een titanische prestatie die goed was voor 140 trainingsuren en een fysieke uitdaging van ongekende omvang.

Na zijn triomfantelijke aankomst kon de 29-jarige Matthieu Bonne enkel beamen dat deze uitdaging mentaal nog zwaarder was dan zijn vorige halsbrekende tocht, de 8 Islands Challenge. Het getuigt van de onverzettelijkheid en vastberadenheid die hem in staat hebben gesteld om vorig jaar maar liefst acht dagen lang een volledige triatlon per dag af te leggen op elk van de Canarische eilanden.

Naast specifieke sportvoeding, zorgden hamburgers ook voor voldoende fuel.

Gefeliciteerd, Matthieu! Je klinkt al fris, of is dat slechts schijn? Hoe voel je je een dag na je recordweek?

Eerlijk gezegd heb ik serieus afgezien, zowel fysiek als mentaal. Ik heb wat pijntjes hier en daar. De komende week zal ik mijn lichaam de rust geven die het verdient, zelfs niet even loslopen of fietsen. Dat ben ik aan mijn lijf verschuldigd (lacht). Ik blijf nog een weekje in Arizona voor vakantie, en dat zal me helpen mijn gedachten te verzetten, zodat ik opnieuw gereset ben als ik mijn trainingen hervat.

We kozen Arizona voor de uitgestrekte banen en de ideale weersomstandigheden. Hadden we dat eventjes verkeerd ingeschat.

Vergeleken met je vorige prestatie, de 8 Islands Challenge, welke van de twee uitdagingen vond je het zwaarst?

Bij beiden hakte vooral het slaapgebrek er hard in. Tijdens mijn triatlonrecord sliep ik nog iets minder dan deze keer én in een oncomfortabele zeilboot. Maar qua inspanning was afgelopen week zwaarder: ik bracht 20 uur per dag door op de fiets terwijl ik tijdens de 8 Islands Challenge ‘slechts’ 12 uur nodig had om de triatlon af te leggen.

Matthieu Bonne wereldrecord polar flow
Uit de Polar Flow gegevens van Matthieu Bonne

Mentaal was dit de zwaarste uitdaging van mijn leven. 20 uur fietsen is écht lang, en zeker voor zeven dagen achter elkaar, met 2 à 3 uur slaap tussen, om nog maar te zwijgen van de koude nachten, de hevige regenbuien en de felle wind.

Ik vertrok meestal rond 2 uur ’s nachts en die eerste kilometers zijn super zwaar. Omdat je beseft dat je nog 20 uur onderweg zult zijn…

Had je dan een bepaalde truc voor je mindset?

Ik deelde mijn tocht op in blokken van 5 uur. Om de 5 uur nam ik 10 minuutjes pauze waarbij ik iets at en even niets deed. Na 10 uur hield ik een pauze van 30 minuten waarbij ik een microslaapje deed. Naar zulke momenten keek ik enorm uit en ze maakten de rit iets behapbaarder.

Waarom koos je Arizona als setting, terwijl het weer toch niet altijd even gunstig leek voor een recordpoging?

We kozen in eerste instantie voor Arizona vanwege de lange en uitgestrekte wegen met weinig verkeer en doorgaans weinig wind. Maar zoals je kunt zien, hebben we dat verkeerd ingeschat. Noem het gerust een lesje in nederigheid: wij, als mensen, kunnen niet voorspellen wat de natuur zal doen (lacht). Ik moest omgaan met zware windvlagen en stortbuien, en ik bracht ongeveer drie uur door in een tankstation terwijl ik op beter weer wachtte. Ik moest mijn route aanpassen omdat sommige straten onder water stonden. Dit soort onverwachte uitdagingen maken het avontuurlijk en spannend. Het is de manier waarop ik leef en waar ik naar op zoek ben.

Hoe ging je om met deze tegenslagen en wat heb je geleerd van deze ervaringen?

Ik ben omringd door een fantastisch team dat mij enorm gesteund heeft. Zonder hen had ik het niet kunnen volbrengen en zij verdienen net zoveel erkenning als ikzelf.

Je hebt in het verleden deelgenomen aan het tv-programma “Kamp Waes” en andere uitdagingen. Hoe denk je dat deze ervaringen hebben bijgedragen aan het behalen van dit record?

Kamp Waes heeft mij veel geleerd en ik denk er nog vaak aan terug in bepaalde situaties. Als ik moe was, dacht ik terug aan wat ik daar geleerd heb en vond ik de kracht om door te gaan. Het programma was een belangrijke mijlpaal in mijn leven en ik zou niet kunnen doen wat ik nu doe zonder die ervaring.

Tot slot, heb je nog plannen voor toekomstige extreme uitdagingen of avonturen? Wij zijn benieuwd!

Er staan zeker nog recordpogingen gepland dit jaar en ik kan alvast verklappen dat het de moeite waard zal zijn.

Beeldmateriaal: Amandine Grulois.

Als je dit bericht leuk vindt, vergeet het dan niet te delen, zodat anderen het ook kunnen vinden.

Hou er rekening mee dat de informatie in de Polar Blogposts het individueel advies van gezondheidswerkers niet vervangt. Raadpleeg je arts voordat je aan een nieuw fitnessprogramma begint.

8ISLANDSMATTHIEU
Volgende

Interview Matthieu Bonne over zijn loodzware #8ISLANDS challenge: “ik heb nooit aan opgeven gedacht”

8 triatlons in 8 dagen op de 8 Canarische eilanden. Matthieu Bonne did it!

Lees ook

Meld je aan en ontvang 10% korting op je eerste bestelling