facebook instagram pinterest search twitter youtube whatsapp linkedin thumbup
8ISLANDSMATTHIEU

Interview Matthieu Bonne over zijn loodzware #8ISLANDS challenge: “ik heb nooit aan opgeven gedacht”

#8ISLANDS

Matthieu Bonne, de West-Vlaamse avonturier bekend van het tv-programma Kamp Waes heeft zijn loodzware triatlonreeks #8ISLANDS op de Canarische eilanden succesvol afgerond. Acht triatlons, op de acht Canarische eilanden op acht dagen tijd. Zijn Grit X Pro telde maar liefst 30,88 kilometer zwemmen, 1.441,6 kilometer fietsen én 337,56 kilometer lopen! 

We bellen met Matthieu daags na zijn succesvolle afronding. In tegenstelling tot wat je zou verwachten na acht dagen hard labeur, krijgen we een vrolijke, opgewekte stem te horen. De euforie heeft duidelijk nog geen plaats moeten maken voor vermoeidheid. Wij surfen graag mee op Matthieus positivisme.

Matthieu, eerst en vooral, hoe ben jij deze ochtend uit bed geraakt?

Lacht. De fysieke weerslag valt momenteel reuzemee. Luc (Van Lierde, Matthieu’s trainer) heeft me al gewaarschuwd dat die uitputting pas over een paar dagen zal inslaan. Vandaag ben ik nog in de flow van de afgelopen dagen en uiteraard “high on life” – dat houdt die vermoeidheid wel tegen.

Welk onderdeel van het hele avontuur heb je het meest onderschat?

Wel, ook tijdens de afgelopen week viel fysieke pijn goed mee. Maar de impact van die korte nachten dat is andere koek. Mijn Polar Grit X Pro registreerde mijn slaap zelfs niet, want ik haalde de minimum slaaptijd van vier uur niet.

Ik finishte meestal pas rond 22, 23 uur en moest de volgende dag al om 4 uur s’ morgens uit de veren. Dat terwijl je de triatlon van de dag ervoor amper hebt verteerd. Op die momenten was het moeilijk om opnieuw in die flow te geraken. Vaak werd ik pas écht wakker door het koude water tijdens het zwemmen. Het fietsgedeelte was het aangenaamst. Tijdens het hardlopen sloeg de vermoeidheid dan weer toe, wat enkele maal resulteerde in hallucinaties.

Wat moeten we ons daarbij voorstellen?

Door de combinatie van hitte – ik liep de marathon meestal op het heetste moment van de dag – en de moeheid, kreeg mijn fantasie de gekste hersenspinsels. De lavastenen werden plots levende figuren. Op het moment dat je dan tot inkeer komt en beseft dat het een simpele steen is, moest ik inwendig vaak even grinniken.

Na enkele dagen was mijn maag overstuur en schakelde ik zelfs over naar croissants, om maar die maag te blijven vullen.

Een hallucinatie, Een energiegel, en hup, weer verder dan?

Zoiets, ja (lacht). Dat energiegelletje werd op de laatste dagen ingeruild voor letterlijk alles wat ik maar eetbaar vond. Vooraf hadden Luc en ik een heel voedingsschema gebaseerd op zijn sportdrank. Daar kwam nog een proteïneshake bij om de twee uur, en een sandwich om de drie uur. Maar na enkele dagen was mijn maag overstuur en schakelde ik zelfs over naar croissants, om maar die maag te blijven vullen.

Matthieu Bonne tijdens zijn laatste marathon op La Graciosa

Maar op geen enkel moment dacht je aan overgeven/opgeven?

Nooit een seconde aan getwijfeld. Ik ga niet ontkennen dat er loodzware momenten waren. Maar om daar door te komen, dacht ik gewoon aan alle opofferingen die ik voor deze trip had gemaakt. Het zou zonde zijn om al die sacrifices in het niets te laten opgaan. Dan mijmerde ik verder over alle mensen die mij geholpen hebben voor dit avontuur, die in mij geloofd hebben, die op mij rekenen. Dat hielp me steeds.

Ik wil ten slotte de boodschap “nooit opgeven” uitdragen, dus ik kan maar beter zelf waarmaken.

Het gaat tijd vergen om alle impressies te verwerken. Eén triatlon is al de moeite om te incasseren, laat staan acht dagen non-stop avontuur!

Is dat het antwoord op de vraag die op ieders lippen brandde: “WAAROM?!”?

Why not? (lacht). Nee, dat antwoord is tweeledig. Op persoonlijk vlak zijn sport en avontuur gewoon de twee peilers in mijn leven, waaraan ik alle andere kapstokken haak, waarin ik mij kan laten gaan. Anderzijds zag ik dit ook als een kans om een positieve boodschap de wereld in te sturen; namelijk die van “jaag je dromen na”. Zet grote doelen, reach for the stars, wees niet bang om te falen. DURF!

Dat heb je inderdaad laten zien. We durven het bijna niet vragen, maar heb je nog wilde dromen voor de dichte toekomst?

Mijn volgende uitdaging is 100 boeken lezen op 100 dagen (lacht). Nee, ik grap. Ik besef dat het een zekere tijd gaat vergen voor ik volledig gerecupereerd zal zijn. Zowel voor mijn lichaam als voor mijn geest. Vergeet niet dat je duizenden impressies moet verwerken. Eén triatlon is al de moeite om te incasseren, laat staan acht dagen non-stop avontuur!

Een indrukwekkende prestatie, Matthieu! Proficiat!

Matthieu Bonne komt op 22 mei naar huis. Foto’s zijn beschikbaar op zijn website www.matthieubonne.be

Beeldmateriaal: Stef Reynaert

Als je dit bericht leuk vindt, vergeet het dan niet te delen, zodat anderen het ook kunnen vinden.

Hou er rekening mee dat de informatie in de Polar Blogposts het individueel advies van gezondheidswerkers niet vervangt. Raadpleeg je arts voordat je aan een nieuw fitnessprogramma begint.

matthieu-bonne-eight-islands
Volgende

8 Islands Challenge: de weekplanning van Matthieu Bonne

Woensdag 5 mei luidt het startschot voor de 8 Islands Challenge, waarbij Matthieu Bonne de 8 Canarische eilanden als setting koos voor allicht een van de gekste ervaringen uit zijn leven: op 8 dagen tijd zo maar even 8 triatlons afwerken. 

Lees ook

Meld je aan en ontvang 10% korting op je eerste bestelling