facebook instagram pinterest search twitter youtube whatsapp linkedin thumbup
8islandchallenge_matthieubonne

Matthieu bonne waagt zich aan 8 Island challenge: 8 triatlons, op 8 eilanden, in 8 dagen

Dat Matthieu geen uitdaging uit de weg gaat, bewees hij al toen hij het Kanaal overzwom, en niet veel later ook de gehele Belgische kust. Goed voor 68 kilometer, 9878 gels van peperkoek met kiwi en 23h pure uithouding. Het grote publiek kent hem dan weer van zijn deelname aan het loodzware Kamp Waes (de Vlaamse tegenhanger van Kamp van Koningsbrugge) waar hij het succesvol tot de laatste 8 uithield.

Het afgelopen jaar leek het opmerkelijk rustig rond deze avonturier pur sang. Althans, tot je de statistieken in zijn Polar Flow aanschouwt. Weken met meer dan 60 uur (!) training zijn Matthieu niet vreemd. Dagen met meer dan vier trainingen evenmin. In alle stilte stoomde Matthieu zich onder leiding van trainer en gewezen triatleet Luc van Lierde klaar voor wat allicht de grootste uitdaging van zijn leven wordt… De 8 Islands Challenge.

8 Island ChAllenge in een notendop

Van 5 tot 12 Mei zal Matthieu trachten een volledige triatlon (3,8 km zwemmen, 180 km fietsen & 42,2 km hardlopen) af te leggen op elk Canarisch eiland. Met een zeilboot zal hij zich samen met zijn crew van het ene eiland naar het andere verplaatsen.

La Graciosa

De Canarische eilandengroep bestond tot voor kort uit 7 eilanden – u vast welbekend. Maar in juni 2020 keurde de senaat echter unaniem de erkenning van La Graciosa goed, als het achtste bewoonde eiland in de archipel.

Dé aanleiding voor Bonne om te dromen van een 2.0 versie van de “7 Islands Challenge”, waar een Spaanse atleet in 2012 en 2013 tweemaal tevergeefs probeerde om elke dag een Full triatlon af te leggen op elk verschillend eiland.

De 8 Islands Challenge echter, tart nog meer de verbeelding. 30,4 km zwemmen, 1440 km fietsen en 337,6 km lopen, of het equivalent van acht “Ironmen”, in acht dagen tijd. Om het nog eens extra lastig te maken legt hij iedere triatlon af op een ander Canarisch Eiland en beoogt hij een tijd tussen 11 tot 13 uur. “Veel langer mag ik er niet over doen, want anders raak ik niet op tijd op het volgende eiland”, legt Matthieu Bonne uit. De verplaatsingen gebeuren immers hoofdzakelijk met een zeilboot.

“De tocht wordt een heuse beproeving. Zeker op La Graciosa, het achtste Canarische eiland. Er zijn geen wegen aangelegd, waardoor ik het fiets- en looponderdeel off-road moet afleggen. Mijn koersfiets ruil ik dus in voor een mountainbike. Die 180 kilometer fietsen worden zeker hels. La Graciosa komt ook nog eens helemaal op het einde van het rijtje. Maar ik klaag zeker niet. Ik hou van de Canarische Eilanden en z’n natuurelementen. Zwemmen, fietsen en lopen zijn mijn passie.” 

Driemaal de Mount Everest

Uiteraard kan je voor zo’n haast onmenselijke stunt niet onbezonnen te werk gaan, en is een ijzersterke gedisciplineerde voorbereiding een must. Sinds november vorig jaar traint Matthieu gemiddeld 30 tot 40 uur per week. En niet alleen in kwantiteit is dat een behoorlijke brok. Ook in het Polar motto “train smarter, not harder” kunnen Matthieu en Luc zich terugvinden. Kwaliteit van trainingen staat centraal, en belangrijk is om de onvoorspelbare omstandigheden van de Canarische Eilanden zo goed mogelijk op te kunnen vangen. Het bergachtige reliëf van Tenerife bijvoorbeeld? Dat bootst Bonne na door wel 60 keer de Koppenberg op te rijden. Na elkaar. De woeste oceaan trotseren? Goed voor 1.200 baantjes in het Olympisch zwembad van Lago per week.

Het bergachtige reliëf van Tenerife bijvoorbeeld? Dat bootst Bonne na door wel 60 keer de Koppenberg op te rijden. Na elkaar.

In maart trok hij al eens een week naar Lanzarote om er in dezelfde omstandigheden te trainen. Het resultaat van een weekje afbeulen: 70 uren trainen met 15 kilometer zwemmen, 1.140 kilometer fietsen en 210 kilometer lopen met 23.970 hoogtemeters. Of bijna driemaal de Mount Everest. 

Track Matthieu LIVE van 5 tot 12 Mei

Ook benieuwd hoe het Matthieu zal vergaan? Via deze website krijg je dagelijks een update van Matthieu en de crew.

Als je dit bericht leuk vindt, vergeet het dan niet te delen, zodat anderen het ook kunnen vinden.

Hou er rekening mee dat de informatie in de Polar Blogposts het individueel advies van gezondheidswerkers niet vervangt. Raadpleeg je arts voordat je aan een nieuw fitnessprogramma begint.

Meld je aan en ontvang 10% korting op je eerste bestelling