facebook instagram pinterest search twitter youtube whatsapp linkedin thumbup
inspanningstesten_fitheid

Test je fitheid met deze inspanningstesten

Ben je benieuwd naar je fysieke conditie? Let’s talk fitness tests! Want, is er iets leuker dan je fit en gezond voelen? Nee! Niet alleen voelt het goed om te trainen, maar het dagelijks leven lijkt ook net iets vlotter te gaan, alsof je klaar bent om elke nieuwe dag aan te pakken. Om dit gevoel naar een hoger niveau te tillen, is inzicht in je conditie en de ontwikkeling ervan in de loop van de tijd van onschatbare waarde. Een fitnessevaluatie (in de vorm van inspanningstesten of conditietesten) kan je deze waardevolle inzichten geven en je motiveren om nieuwe doelen te stellen.

In deze blog kijken we naar de verschillende soorten inspanningstesten en de voordelen ervan. Bovendien onderzoeken we de verschillen tussen maximale en submaximale tests en laten we zien welke fitnesstests beschikbaar zijn op je Polar horloge.

WAT IS EEN inspanningstest?

Bij inspanningstesten worden specifieke waarden gemeten tijdens inspanning of rust om je vermogen voor en vooruitgang bij bepaalde sporten of je algemene gezondheid te helpen bepalen.

Inspanningstesten zijn er in verschillende vormen, die in uiteenlopende situaties worden gebruikt. Er zijn testen die je zelf kunt doen en er zijn metingen die een personal trainer of coach uitvoert wanneer je voor het eerst met hem samenwerkt om inzicht te krijgen in je fitnessniveau.

Waarom zou je je conditie willen meten?

Waarom zou je zo hard in het zweet willen werken voor een test? Wel, er zijn verschillende voordelen van een inspanningstest, zoals:

 • het vaststellen van je niveau voor een bepaalde sport of training
 • je huidige fitnesslevel te beoordelen bij het vaststellen van je doelen
 • je vooruitgang beter te kunnen opvolgen om te checken of je race ready bent
 • je conditieniveau te bepalen na een blessure
 • een nieuwe trainer/coach inzicht te geven in je conditie

De verschillende Soorten fitheidstesten

Fitheidstesten worden gebruikt om vier verschillende gebieden van gezondheid en fysieke kracht te beoordelen:

 • De aërobe (cardiovasculaire) fitheid. Voorbeeld: wat is je hartslag na een korte duurloop?
 • De spierkracht en het uithoudingsvermogen. Voorbeeld: hoeveel push-ups kan je in een minuut doen?
 • De flexibiliteit. Voorbeeld: kan je je tenen aanraken?
 • De lichaamssamenstelling. Voorbeeld: wat is je vetpercentage?

Verschillende fitheidsevaluaties gebruiken verschillende instrumenten en meetmethoden om de resultaten te bepalen.

MaximalE vs. submaximalE testEn 

Als het gaat om aerobe inspanningstesten, zoals de hieronder beschreven Polar testen, zijn er twee benaderingen: een maximale of een submaximale test.

Zoals de naam al aangeeft, gaat het bij een maximale test om het testen van de maximale resultaten. Dus, bijvoorbeeld, met de Polar Prestatietest Hardlopen, kan je dit doen als een maximale test om je hartslag, snelheid & krachtzones te bepalen. Deze beoordeling wordt uitgevoerd door te rennen op je maximale hartslag (HR max) om inzicht te krijgen in je gezondheid en conditie.

Deze test kan echter ook worden uitgevoerd als een submaximale test. Dat betekent dat je niet tot het uiterste gaat, maar een deel van de weg daarheen aflegt om te schatten en te voorspellen wat je maximale resultaten zouden zijn. Dus ook bij de Polar Prestatietest Hardlopen kun je tot 85% van je maximale hartslag lopen, en je resultaten worden berekend op basis van dit testniveau.

Het verschil tussen een maximale en een submaximale inspanningstesten is dat een maximale test meer nauwkeurig is, maar soms mensen in gevaar kan brengen als hij wordt uitgevoerd zonder medische controle (bijvoorbeeld hardlopen op je maximale hartslag is misschien geen goed idee als je een hartaandoening hebt). In vergelijking daarmee zijn submaximale tests minder nauwkeurig, maar veiliger, sneller en gemakkelijker regelmatig te herhalen.

Probeer het zelf: Polar FitnessTesten

Regelmatig je cardiofitnessniveau beoordelen is een fenomenale manier om je vooruitgang te volgen en gemotiveerd te blijven. Immers, de meest gebruikte aërobe inspanningstesten geven één getal aan – je VO2max – dat gemakkelijk te interpreteren is, te volgen in de tijd en te vergelijken met mensen van dezelfde leeftijd.

Voordat er draagbare technologie bestond, moest je voor het meten van de VO2max naar een laboratorium gaan en hardlopen op een loopband terwijl je verbonden was met een aantal sensoren en een masker droeg om de zuurstofopname te meten. Ook nu nog is dit de meest nauwkeurige methode om de VO2max te bepalen, maar de nieuwste sporthorloges en hartslagsensoren hebben het een stuk eenvoudiger gemaakt om altijd en overal de cardiofitness te beoordelen en toch betrouwbare resultaten te krijgen.

Welke testen vind je op je polar horloge?

Polar horloges zijn uitgerust met een reeks aerobe testen waarmee mensen van alle fitnessniveaus hun cardiofitness op een gemakkelijke, handige manier kunnen beoordelen.

Terecht vraag je je misschien af waarom er verschillende soorten fitnesstests zijn als ze allemaal de aerobe conditie meten. De reden is eenvoudig. Niet alle tests zijn geschikt voor iedereen. Als je lang of helemaal niet hebt gesport, kan het uitvoeren van een hardlooptest zeer veeleisend zijn. Zelfs als je een hardloper bent, zijn maximale tests zwaar, zoals een inspanning op een wedstrijddag, zodat je zo’n test waarschijnlijk niet meer dan een paar keer per jaar zult herhalen.

POLAR FITNESS TEST VS WANDELTEST VS. HARDLOOPTEST

Dit is hoe de verschillende Polar tests met elkaar te vergelijken zijn:

Fitness Test – Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk

Ga liggen, ontspan en ontdek wat je VO2max is. Eenvoudiger dan dit, wordt het niet! De Fitness Test op je Polar horloge is een snelle en comfortabele manier om je fitnessniveau te controleren voor zij die beginnen met hun conditie op te bouwen.

Wandeltest – Moeilijkheidsgraad: Normaal

Wandel gedurende 15 minuten stevig door en lees nadien je aërobe conditie (VO2max) van je scherm af. Deze test wordt aanbevolen voor actieve mensen die geïnteresseerd zijn in het volgen van hun fitnessniveau, maar nog niet toe zijn aan een Prestatietest Hardlopen. De wandeltest is niet de beste optie voor mensen die zeer fit zijn.

Prestatietest Fietsen – Moeilijkheidsgraad: Hard

Deze fietstest onthult je specifieke vermogensdrempels voor fietsen en je VO2max om je unieke trainingszones voor fietssporten te bepalen. Minder ervaren fietsers kunnen een kortere versie van deze test doen.

Prestatietest Hardlopen – Moeilijkheidsgraad: Geavanceerd

Frequente en ervaren hardlopers kunnen helemaal los gaan en hun VO2max, maximale hartslag en hun hartslagtrainingszones bepalen.

Bovendien kan je met de Polar Orthostatische Test en de Hesteltest Benen beoordelen hoe je lichaam zich herstelt van de inspanning.

Dus, hoe fit ben jij?

Zoals je ziet is het regelmatig checken van je conditie een goede manier om te begrijpen hoe je lichaam presteert en om doelen te stellen voor je toekomstige trainingen.

 • Er zijn vele redenen voor en voordelen van een inspanningstest op regelmatige basis.
 • De belangrijkste soorten testen zijn aërobe (cardiovasculaire) fitheid, spierkracht en uithoudingsvermogen, flexibiliteit en lichaamssamenstelling.
 • Maximale tests beoordelen je maximale capaciteit, terwijl submaximale tests een percentage van je capaciteit beoordelen en dit gebruiken om je maximale resultaten te berekenen.
 • Polar heeft een verscheidenheid aan fitheidstests, waaronder de fitheidstest (hartslag in rust), de wandeltest, de Prestatietest Hardlopen, de Prestatietest Fietsen en Hersteltest Benen.

Vergeet niet dat een inspanningstesten ontworpen zijn om met enige regelmaat afgenomen te worden. Plan ze op voorhand in in je agenda, zodat je er altijd aan denkt om op de hoogte te blijven van je conditie.

Als je dit bericht leuk vindt, vergeet het dan niet te delen, zodat anderen het ook kunnen vinden.

Hou er rekening mee dat de informatie in de Polar Blogposts het individueel advies van gezondheidswerkers niet vervangt. Raadpleeg je arts voordat je aan een nieuw fitnessprogramma begint.

slaapfases_diepe_lichte_slaap
Volgende

Begrijp de verschillende slaapfases | Diepe Slaap Vs. Lichte Slaap

Droom je van een diepere slaap? Ontdek wat er gebeurt terwijl we rusten en waarom elke slaapfase van vitaal belang is voor ons nachtelijk herstel.

Lees ook

Meld je aan en ontvang 10% korting op je eerste bestelling