facebook instagram pinterest search twitter youtube whatsapp linkedin thumbup
slaapliedjes_muziek

Met deze muziek val je sneller in slaap

Bijna bedtijd maar moeite met inslapen? Van het dimmen van het licht tot het nemen van een warm bad, er zijn vele manieren om ervoor te zorgen dat je beter slaapt. Uit een nieuwe Australische studie blijkt dat muziek ook de sleutel kan zijn tot een goede nachtrust en herstel.

Thomas Dickson, onderzoeker muziekpsychologie aan de Universiteit van New South Wales, testte een reeks slaapliedjes uit op studenten. Daaruit bleek dat liedjes met een gemiddeld tempo hielpen om sneller in slaap te vallen, en tegelijk de kwaliteit van slaap verbeterden.

Voor sporters klinkt dit vast als muziek in de oren… Een goede nachtrust is immers noodzakelijk als je ’s anderendaags fit wil zijn.

Dus, in naam van de wetenschap (en uit liefde voor goede muziek), stelden we een afspeellijst met twintig relaxte liedjes samen om je te helpen ontspannen voor het slapengaan. Gerangschikt volgens beats per minuut (bpm), worden deze mooie klanken steeds zachter en helpen ze je hopelijk om weg te drijven voor een dromerige nachtrust. Slaap zacht.

Pssst. Je kunt nummers rechtstreeks vanaf je Polar horloge, zoals de gloednieuwe Polar Ignite 3, afspelen, pauzeren en overslaan met Muziekbediening.

AFSPEELLIJST MET SLAAPLIEDJES

“Riverside” door Agnes Obel (198 BPM)  

De Deense sing-songwriter Agnes Obel schreef deze beklemmende pianotrack om te klinken als de beweging van een rivier. Daarom sust het je zo gemakkelijk in een ontspannen stroom, bijna alsof je door het water wordt meegevoerd.

“Wedding Song (Acoustic)” door Yeah Yeah Yeahs (172 BPM)  

Deze akoestische versie staat alleen op de deluxe editie van het album Mosquito uit 2013 van dit artrocktrio. Het zachte getokkel, gecombineerd met de melodieuze stem van Karen O, maakt dit een van de meest ontspannende liefdesliedjes die je je kunt voorstellen.

“Green Arrow” door Yo La Tengo (174 BPM)  

Dit instrumentale nummer van het indietrio uit New Jersey heeft de filmische kwaliteit van een lange, wazige rit door de woestijn. Het brengt je in een stemming waarin niet anders telt dan de weg die voor je ligt.

Zwijmel in slaap met deze iconische jaren ’90 hymne over onbeantwoorde liefde.

“Fade Into You” door Mazzy Star (157 BPM)  

Zwijmel in slaap met dit iconische jaren ’90 volkslied van onbeantwoorde liefde. Hope Sandoval’s dromerige zang en tekst zullen je dromen waarschijnlijk doordrenken met een gevoel van sensueel verlangen en mysterie.

“Lay Lady Lay” door Bob Dylan (156 BPM)  

Bob Dylan croont mee met zijn klassieke verleidingslied met een verrassend diepe stem en draagt je op om naar bed te gaan. Hoe kun je daar tegenin gaan? Dit nummer is al vele malen gecoverd, maar het origineel blijft ongetwijfeld het beste.

“Space Song” door Beach House (147 BPM)  

Het popduo Beach House schrijft hele albums vol ontspannende muziek. Dit nummer is echter bijzonder rustgevend, tot het punt dat iemand dit nummer heeft gemixt met beelden uit 2001: A Space Odyssey, wat een al even rustgevende traktatie voor de ogen is.

“Slow Like Honey” door Fiona Apple (142 BPM)  

Dit langzame, zwoele jazznummer van het eerste album van Fiona Apple heeft het tempo van… honing. De zoetheid gepaard met een spookachtige ondertoon daagt je uit om in slaap te vallen.

“Farewell and Goodnight” door Smashing Pumpkins (140 BPM)  

Niemand wist dat ze frontman Billy Corgan van deze woeste alt-rockband nodig hadden om ze in slaap te zingen. Dat was totdat de Smashing Pumpkins dit onverwacht zachte slotnummer op hun derde album zetten, waardoor het het ultieme slaapliedje uit de jaren ’90 werd.

“All Alright” door Sigur Ros (132 BPM)  

Het serene getokkel van pianoakkoorden waarmee dit rustgevende nummer van Sigur Ros begint, geeft echt een gevoel van slaap. Leuk weetje: deze zes minuten durende psalm was het eerste Engelstalige nummer dat de populaire IJslandse band ooit uitbracht.

“Lullaby for my Insomniac” door James Blake (130 BPM)  

OK, de titel wekt geen vertrouwen bij iemand die moeite heeft met slapen. Toch is dit eigenlijk een liefdesliedje voor een partner die moeite heeft met slapen, dat hem eraan herinnert dat, wat er ook gebeurt, hij op een gegeven moment de rust zal vinden die hij nodig heeft.

Ze gaan psychedelisch om te vertellen over een heel eigenaardige droom met The Beatles, vreemden van een andere planeet en een vader die groen was. Dromen zijn raar, toch?

“Dream 1987” door 22-Pistepirkko (114 BPM) 

22-Pistepirkko is een legendarische rockband uit Noord-Finland met een vier decennia lange carrière. In feite is de band gevormd op slechts een paar kilometer afstand van het hoofdkantoor van Polar. Het nummer gaat over een langgerekte psychedelische droom waarin The Beatles en leven op andere planeten in voorkomen. De meeste dromen zijn bedrog, zeggen ze wel eens!

“Harvest Moon” door Jane Birkin (108 BPM)  

Er zijn veel covers van Neil Young’s klassieke ode aan de eeuwige liefde, maar deze versie is misschien wel de meest ontspannende tot nu toe. Chanteuse Jane Birkin zingt de tedere teksten alsof ze je in een droomtoestand wil brengen.

“Coney Island” door Taylor Swift featuring The National (108 BPM)  

Taylor Swift werkt samen met indiehelden The National voor een perfect sweater-weather nummer. De zachte instrumentale en de stemmige sfeer nodigen je uit voor een ontspannende wandeling terwijl de zon ondergaat en het steeds kouder wordt.

“Midnight Lullaby” door Tom Waits (102 BPM)  

In dit nummer nodigt Tom Waits, de tijdloze romanticus, de troubadour, slapeloze zielen uit om met hem de middernachtolie te verbranden en naar de maan op de vensterbank te staren. Maar voor je het weet leiden zijn zoete pianoakkoorden en de nachtelijke trompet je naar dromenland. Dus droom, kom op, en droom.

“Love’s in Need of Love Today” door Stevie Wonder (98 BPM)  

Veel rustige nummers kunnen een licht depressief randje hebben – maar niet Stevie Wonder. Hij is hier met een zeven minuten durende herinnering dat de wereld is wat we ervan maken, dus zorg ervoor dat je je geliefden vertelt hoe je je voelt.

“Blackbird” door The Beatles (94 BPM)  

Deze pared-back Beatles klassieker – met een tikkende voet, akoestische gitaar, tjilpende vogels en de zachte zang van Paul Macartney – gaat over de “dark black night”. Het is kort maar vertederend lief.

“Angels” door The XX (92 BPM)  

Je kan er niet omheen dat dit tedere nummer van het tweede album van de Britse band The XX over liefde gaat. Het woord wordt zelfs meer dan twintig keer genoemd, waarbij zangeres Romy Madley Croft je in slaap wiegt met haar amoureuze herhaling.

“Nightime” door Big Star (90 BPM) 

Misschien niet het meest vrolijke nummer, maar wijlen de grote Alex Chilton bereikte de pop perfectie met dit prachtige deuntje dat prachtig de eenzaamheid en wanhoop weergeeft die we allemaal wel eens ’s avonds laat voelen. Exquise, unheimische schoonheid.

Het langzame tempo en minimalistische akkoorden maken veel van de nummers van de band ideaal om tot rust te komen voor je gaat slapen, terwijl je gehypnotiseerd wordt door hun ijzige schoonheid.

“Nightingale” door Low (69 BPM)  

Als er ooit een band in staat was om muziek te maken om bij weg te dromen, dan was dat Low wel. Hun langzame tempo’s en minimalistische akkoorden maken veel van de nummers van de band ideaal om tot rust te komen voor je gaat slapen, terwijl je gehypnotiseerd wordt door hun ijzige schoonheid.

“Brahms Lullaby” door Eric Fleur (64 BPM)  

Als het op slaapliedjes aankomt, is er niets rustgevender en slaapverwekkender dan ’s werelds beroemdste slaapliedje. Daarom werd deze nieuwe opname van Eric Fleur al 4,2 miljoen keer gedraaid sinds de release vorig jaar.

Slaap lekker, iedereen!

Als je dit bericht leuk vindt, vergeet het dan niet te delen, zodat anderen het ook kunnen vinden.

Hou er rekening mee dat de informatie in de Polar Blogposts het individueel advies van gezondheidswerkers niet vervangt. Raadpleeg je arts voordat je aan een nieuw fitnessprogramma begint.

Ignite_3_fitnesshorloge
Volgende

Luister naar je ritme met de Polar Ignite 3

Dit is de nieuwe Polar Ignite 3, een modern-klassiek fitness & wellness horloge dat je begeleiding geeft die is afgestemd op jouw lichaam en levensstijl.

Lees ook

Meld je aan en ontvang 10% korting op je eerste bestelling