facebook instagram pinterest search twitter youtube whatsapp linkedin thumbup

De zwaarste wandeling van Nederland: De Dutch Mountain Trail

Nederland is sinds 2019 een uitdagende langeafstandswandeling rijker: de Dutch Mountain Trail. Geen vlaktes, weides en polder maar Nederlandse bergen. De Dutch Mountain Trail (DMT) is een route die zich in iets mee dan 100 kilometer uitstrekt over de 7 summits van Zuid-Limburg. 

De trail loopt van Eygelshoven naar Maastricht waar je eindigt bij het station. Je kunt de trail in vier dagen lopen waarbij de etappes variëren tussen de 22 en 28 kilometer. De echte fanatiekeling kan de DMT ook trailrunnen (het record staat op 10 uur en 54 minuten) of doe het wat rustiger aan en wandel de etappes als dagwandeling. Genoeg te kiezen dus! 

Eerder al nam ik – Elmar van het platform Thru-hiking – je mee op pad op de Fisherman’s Trail en de Slovenian Mountain Trail, deze keer zoeken we het ietsje dichter bij huis, en ben ik graag je gids voor deze wandeling. Let’s go!

De vier etappes van de Dutch Mountain Trail

Ik liep de etappe in één keer in vier dagen. Perfect om er even helemaal uit te zijn waarbij je niet al te ver hoeft te reizen. Het voelde als een mini-vakantie in een totaal andere omgeving. Ik overnachtte op de campings onderweg. Je kunt ook voor accommodaties kiezen. Elke etappe eindigt in een dorpje langs de trail. 

Dag 1: Station Eygelshoven – Vaals

De eerste etappe begint bij station Eygelshoven en brengt je naar het mooie bergdorpje Vaals. Onderweg loop je door het prachtige landschap van Limburg en passeer je een aantal historische bezienswaardigheden. Je loopt een stukje door Duitsland, beklimt de Schneeberg en kijkt zo uit op Vaals met haar markante kerktoren. Op dag beklim je ook de eerste van de 7 summits: de Wilhelminaberg. 

Dag 2: Vaals – Gulpen 

Tijdens de tweede etappe loop je door van Vaals naar Gulpen. Dit deel van de route is wat pittiger en met een aantal beklimmingen. Vanaf de camping waar je kunt overnachten beklim je meteen de hoogste berg van Nederland: de Vaalserberg. Dit is natuurlijk ook het drielandenpunt met België en Duitsland. Onderweg kom je langs verschillende kleine dorpjes en boerderijen. Je loopt over smalle bospaden langs wijngaarden met mooie vergezichten. Een fijne en misschien wel de mooiste dag op de Dutch Mountain Trail!

Dag 3: Gulpen – Mheer

De derde etappe voert je door het prachtige Eyserbos. Dit is een van de mooiste delen van de route en je beklimt vandaag maar liefst drie van de 7 summits. De Gulperberg, de Hakkenberg en Kattenroth. Het pad voert je langs oude ruïnes en na 26 kilometer kom je aan in Mheer, het eindpunt van etappe 3. 

Dag 4: Mheer – Station Maastricht

Tijdens de laatste etappe loop je van Mheer naar Station Maastricht. Dit is een van de zwaardere delen van de route met weer wat steile beklimmingen die wat moeilijker zijn als het modderig is. Wandelstokken zijn handig voor stabiliteit en maken het klimmen wat makkelijker. Het uitzicht vanaf de hoger gelegen delen is echt de moeite waard. Onderweg Heb je mooi uitzicht op de Maas en kom je langs de Enci-groeve. Nog een klein stukje en je wandelt zo Maastricht in na 101 kilometer mooie paden op de Dutch Mountain Trail.

Overnachten en beste tijd om te lopen

De Dutch Mountain Trail voert je langs een aantal campings langs de route. Dit zijn kleinschalige campings dus boek deze zeker even vooraf zodat je verzekerd bent van een plek. Je kunt ook in accommodaties zoals hotels en bed & breakfasts verblijven. De trail eindigt elke dag in een Limburgs dorpje. Alhoewel je de DMT het hele jaar kunt lopen, loop je de trail het beste in het voor- of najaar. Idealiter kies je ervoor om doordeweeks te lopen en het weekend te mijden. In de weekenden is het namelijk een stuk drukker op deze langeafstandswandeling.

Tips voor het lopen van de Dutch Mountain Trail

De Dutch Mountain Trail is gemarkeerd, maar lang niet overal zo goed. Koop daarom het wandelgidsje of download een wandelapp. Ik gebruik vaak de navigatieapp Komoot en dit werkte uitstekend op de Dutch Mountain Trail. Je kunt de route hier vinden: Komoot Dutch Mountain Trail.. Op de wandelapp van Hiiker kun je gratis offline navigeren. Hier kun je de GPX van de trail downloaden.

Je kunt impressie van de route terugvinden op ons Instagram account

Happy trails! 

Wil je meer weten over het lopen van langeafstandswandelingen, voorbereiding en planning? Neem dan eens een kijkje op de thru-hiking community.

Als je dit bericht leuk vindt, vergeet het dan niet te delen, zodat anderen het ook kunnen vinden.

Hou er rekening mee dat de informatie in de Polar Blogposts het individueel advies van gezondheidswerkers niet vervangt. Raadpleeg je arts voordat je aan een nieuw fitnessprogramma begint.

fishermanstrail-portugal
Volgende

De Fishermen’s Trail: een hike van 233 kilometer langs de ruige Portugese kust

Hiker, hardloper en oprichter van Thru-Hiking Elmar neemt ons mee naar Portugal, waar hij de befaamde Fishermen's Trail afwandelde. Het relaas van de trip, lees je hier.

Lees ook

Meld je aan en ontvang 10% korting op je eerste bestelling