facebook instagram pinterest search twitter youtube whatsapp linkedin thumbup
slovenianmountaintrail_blogheader

De zwaarste langeafstandswandeling van Europa: de Slovenian Mountain Trail

Ik kijk omhoog en vraag mij af waar de trail is. Er rijst namelijk een enorme wand voor mij op die steil omhoog lijkt te gaan en ik zie hier en daar wat verdwaalde stalen pinnen en een kabel. Het klimmen kan beginnen! Het zijn de Kamnische Alpen, een kleine bergketen in het noorden van Slovenië. Dit is op en top de Slovenian Mountain Trail en slechts een voorproefje van wat gaat komen! 

Over Elmar en Thru-hiking

Slovenian mountain trail hike

Hiker, hardloper en oprichter van het online outdoor platform Thru-Hiking Elmar nam ons eerder al mee naar Portugal, waar hij de Fishermen’s Trail hikete, en afgelopen zomer trok hij naar IJsland om er de Laugavegur Trail te wandelen. 

Afgelopen zomer liep ik de Slovenian Mountain Trial, een langeafstandswandeling van 617 kilometer dwars door Slovenië. De trail start in Maribor in het oosten en eindigt in Debeli Rtic aan de Adriatische kust in het westen. Ondertussen loop je over alle bergruggen van dit kleine Alpenland, dat zijn er maar liefst drie. De Julische Alpen, de Kamische Alpen en de Karawanken. De trail doe je in ongeveer 30 tot 40 dagen en je overbrugt maar liefst 37000 (!) hoogtemeters. Het is misschien wel een van de zwaarste hikes in Europa. 

Van Pohorje naar het hooggebergte

Ik start in Maribor, de tweede stad van Slovenië. Direct vanaf de trailhead ga ik de bossen in en klim ik 1000 meter naar de eerste hut. Een goed begin van wat er gaat komen, zo weet ik nu. Na vier uur kom ik bezweet aan en plof ik op het terras. De eerste dag zit erop. De komende dagen loop ik over de heuvels van Pohorje. Dat is een goede opwarming voor het hooggebergte dat ik in de verte al zie liggen. Het is elke dag toch nog flink klimmen en dalen, geregeld meer dan 1000 hoogtemeters. In Pohorje kom ik hooguit wat dagwandelaars tegen en soms zelfs helemaal niemand. De hoge bergen komen steeds dichterbij en na 6 dagen beklim ik mijn eerste van de vele pieken van boven de 2000 meter op de trail: de Raduha. 

Met de eerste beklimming kom ik direct in de Kamnische Alpen, een klein bergmassief met kenmerkende kalkstenen toppen. Hier zal ik mijn eerste dagen in alpien terrein wandelen en begeef mij middenin de bergwereld. Vanaf de berghut na Ledinah beklim ik de eerste ‘echte’ piek op de trail, de Koroska Rinka met haar 2433 meter. Ik kijk omhoog en vraag mij af waar de trail is. Het is hier waar die enorme wand steil voor me oprijst met hier en daar wat verdwaalde stalen pinnen en een kabel. Het klimmen kan beginnen! Na een lange beklimming daal ik af naar Bivak Pod Skuto waar ik zal slapen. Wat een magische plek om de nacht door de brengen. 

In een kleine week steek ik het gebergte over en daal af naar de voet van de Karawanken, de volgende uitdaging op de grens met Oostenrijk. Na een aantal pittige dagen is dit stuk van de trail een welkome afwisseling. De paden zijn een stuk minder technisch en ik geniet van het prachtige uitzicht rechts op het Oostenrijkse achterland en links de Julische Alpen en zie ik zelfs het meer Bled. De dagen zijn wat langer en ik zie in de verte de Triglav opdoemen, de hoogste piek van Slovenië. Na een paar dagen daal ik af naar het kleine bergdorpje Mojstrana, de toegangspoort tot de Julische Alpen. Vanaf hier zal ik de Triglav beklimmen.

Op naar de Triglav

Vanaf het kenmerkende partizanenmonument met de grote karabiner klim ik richting de hoogste berg van Slovenië. De trail gaat vanaf hier recht omhoog en het is meer klimmen met handen en voeten dan hiken. Er zijn een aantal gezekerde passages en de voor Slovenië kenmerkende stalen pinnen geven mij houvast. Na bijna 2000 meter kom ik aan bij Triglavski Dom na Kredarici, de hoogste berghut in Slovenië. Vanaf hier is het nog maar een uurtje naar de top van de Triglav. Het is redelijk druk op weg naar de top en ik besluit te wachten om de volgende ochtend de Triglav met zonsopgang te beklimmen. Om 6.30 sta ik de volgende dag op de top en kijk ik uit over zo’n beetje heel Slovenië. Machtig! 

De komende dagen wordt er flink wat onweer voorspeld en moet ik noodgedwongen mijn plan wat aanpassen. Ik besluit een klein stuk af te snijden door af te dalen en te schuilen. Daarna loop ik een stukje tegen de trail in omdat ik de tweede hoogste top van de trail, de Jalovec, niet wil missen. Ik neem een ZERO (rustdag) en wacht totdat het weer stabiel is. Een dag later heb ik geluk en klim ik vanaf de berghut pod Spickom naar de top en zie ik zelfs de besneeuwde Grossglockner in de verte. Het wachten was de moeite waard! Vanaf de top daal ik meer dan 2000 meter (auch!) om mijn weg te vervolgen langs het meer van Bohinj. 

Afdalen richting de Adriatische kust

Langzaam maar zeker daal ik af en ik loop zuidwaarts over de heuvels van Idrija. Even denk ik dat het gedaan is met het vele stijgen en dalen maar niks is minder waar. Doordat de trail nu wat lager ligt maak ik meer kilometers per dag. Gemiddeld zo’n 30 kilometer en met 1000 hoogtemeters. Het landschap maakt veel goed: bosrijke heuvels, gezellige berghutten en prachtige zonsondergangen. Het is puur genieten op de trail.

De laatste 100 kilometer zijn wat gemoedelijker en in de verte zie ik, na 35 dagen, dan eindelijk de Adriatische Zee. Ik ben bijna bij de het eindpunt van de trail. Slovenië heeft maar een kleine kustlijn, ingeklemd tussen Italië en Kroatië. Ik zet nu toch echt mijn laatste stappen richting Debeli Rtic. Een laatste stretch door de wijngaarden brengt mij bij het eindpunt waar ik meteen een duik neem in de Adriatische Zee. Na 40 dagen heb ik deze thru-hike door Slovenië voltooid en kijk ik terug op een aantal prachtige, soms zware weken. Wat voelt het goed om eindelijk met mijn voeten in de zee te staan! 

Goed om te weten

De Slovenian Mountain Trail is een uitdagende tocht met veel alpiene stukken. Alpiene ervaring, een helm en klettersteigset zijn noodzakelijk. Je kunt slapen in een van de vele hutten langs de trail. Kamperen is niet toegestaan in Slovenië. De beste periode om deze trail te hiken is tussen eind juni en eind september, afhankelijk van de sneeuwcondities. Houd het weer goed in de gaten, het kan flink spoken in de Sloveense bergen!

Lees hier alles wat je moet weten over de Slovenian Mountain Trail én bekijk de volledige paklijst.

Als je dit bericht leuk vindt, vergeet het dan niet te delen, zodat anderen het ook kunnen vinden.

Hou er rekening mee dat de informatie in de Polar Blogposts het individueel advies van gezondheidswerkers niet vervangt. Raadpleeg je arts voordat je aan een nieuw fitnessprogramma begint.

fishermanstrail-portugal
Volgende

De Fishermen’s Trail: een hike van 233 kilometer langs de ruige Portugese kust

Hiker, hardloper en oprichter van Thru-Hiking Elmar neemt ons mee naar Portugal, waar hij de befaamde Fishermen's Trail afwandelde. Het relaas van de trip, lees je hier.

Lees ook

Meld je aan en ontvang 10% korting op je eerste bestelling