facebook instagram pinterest search twitter youtube whatsapp linkedin thumbup
fishermanstrail-portugal

De Fishermen’s Trail: een hike van 233 kilometer langs de ruige Portugese kust

Hiker, hardloper en oprichter van het online outdoor platform Thru-Hiking Elmar neemt ons mee naar Portugal, waar hij de befaamde Fishermen’s Trail afwandelde. Het relaas van de trip, lees je hier.

In maart liep ik de Fishermen’s Trail. Een langeafstandswandeling van 233 kilometer langs de ruige Portugese kust. Het pad brengt je over de pittige zanderige trails van het ene slaperige vissersdorpje naar het andere. Onderweg loop je langs verborgen strandjes, beklim je kliffen en baan je je een pad door de dikke bebossing die zich als een soort mangrove achter de duinen heeft genesteld. 

In het zuidwesten van Portugal vind je de Rota Vicentina, een wandelnetwerk van meer dan 750 kilometer aan paden. Een onderdeel van deze langeafstandswandeling of thru-hike is de Fishermen’s Trail. Je start net onder Lissabon in Sines, een klein stadje aan de kust. Van hier af loop je zuidwaarts naar het meest zuidwestelijke puntje van het Europese vasteland: Cabo de Sao Vicente en na het ronden van de kaap loop je oostwaarts in 2 dagen naar het eindpunt, Lagos. 

Zware trails en struikgewas

De trail start dus in Sines waar je in een kleine twee uurtjes naar het oorspronkelijke beginpunt St. Torpes loopt. En dat is goed te merken. Ik stap van het asfalt af en mijn voeten zakken direct weg in het zand. Dat is meteen ook het mooie van deze langeafstandswandeling: de Fishermen’s Trail kun je alleen te voet doen. Vanaf dit punt zet ik de route aan op mijn Polar horloge die ik via Komoot heb gedownload. Maar eigenlijk denk ik, hoe moeilijk kan het zijn? De trail volgt continu de kustlijn. De zee in zicht houden dus.

Dat is meteen ook het mooie van deze langeafstandswandeling: de Fishermen’s Trail kun je alleen te voet doen.

Na 16 kilometer kom ik aan in Porto Covo, een verlaten schilderachtig vissersdorpje met een kenmerkende blauwwitte verf op de huizen. Je kunt er zowat een speld horen vallen en ik plof neer op de ligstoel bij het hostel. Fijn weetje: op de route kun je in de vele hostels voor hikers terecht. Je kunt ook kamperen op verschillende campings; wildkamperen mag (helaas) dan weer niet vanwege de kwetsbare natuurgebieden waar je doorheen loopt.

De volgende dagen volg ik de kustlijn en passeer ik de vele vissersdorpjes. Hoewel een groot deel langs de ruige kliffen en de kust leidt, verrast de trail soms door een stuk landinwaarts te gaan. Meteen verandert het landschap en loop je door dikke bebossing, een soort mangrove en naaldbossen. Een fijne afwisseling want de zanderige trails vragen veel van je kuiten. Het pad loopt landinwaarts vaak een stuk op met een andere trail van de Rota Vicentina: de Historical Way. Deze route loopt meer landinwaarts. Om weer terug op de Fishermen’s Trail te komen komt de GPS-route op mijn Polar goed van pas, hij “buzzt” net op tijd om mij weer op het juiste pad te brengen.

Naar het einde van de wereld

Na 180 kilometer te hebben afgelegd, loop je rechtstreeks naar het einde van de wereld: Cabo de Sao Vicente. Zo dacht men vroeger. Ik bevind me op het meest zuidwestelijke puntje van het Europese vasteland en bezoek de 150 jaar oude vuurtoren met fantastisch uitzicht over de Atlantische Oceaan. Normaal gesproken dan. Toen ik er was kreeg ik een regendouche en was het zicht 50 meter. Het weer kan snel omslaan aan de Atlantische Oceaan. 

Vanaf de kaap is het nog een kleine 50 kilometer tot Lagos. Dit deel, dat in de Algarve ligt, kenmerkt zich door de vele surfhotspots. Er hangt een relaxte sfeer waar hikers en surfers elkaar vinden in de dorpjes. De trail is van hier af wat pittiger maar uitzonderlijk mooi. Ik beklim klif na klif om vervolgens weer af te dalen naar de verlaten kleine zandstrandjes. Ik waan me in een ver land en beklim weer een nieuwe klif om uit te kijken op de prachtige baai. Doordat het hier wat steiler is, zijn de etappes wat langer en ik baal ervan dat ik bijna bij het eindpunt Lagos ben.

Na 233 kilometer zit de Fishermen’s Trail erop. Een pittige langeafstandswandeling die ik niet snel zal vergeten. De toevallige ontmoetingen, de vriendelijke bevolking maar vooral de wonderschone natuur smaken naar meer. Gelukkig is er nog een heel deel van de Rota Vicentina te ontdekken! 

Tips

Deze trail kent veel zanderige etappes en kan daardoor best pittig zijn. Train je kuiten, bovenbenen en heupen goed en zorg dat je je zo licht mogelijk bepakt. Stokken kunnen uitkomst bieden bij het lopen door het zand. Vergeet niet om je regenjack mee te nemen, het kan flink spoken aan de kust! Als laatste; deze trail kun je het beste in de winter, het vroege voorjaar of in de herfst lopen. In de zomer is het veel te warm.

Meer over het lopen van langeafstandswandelingen, planning, materiaal en voorbereiding kun je vinden op thru-hiking.com. Een volledige gids voor jouw avontuur op de Fishermen’s Trail kun je hier bekijken

Komoot

Bekijk de hele trail ook op Komoot en download de GPX data op je Polar horloge.

Als je dit bericht leuk vindt, vergeet het dan niet te delen, zodat anderen het ook kunnen vinden.

Hou er rekening mee dat de informatie in de Polar Blogposts het individueel advies van gezondheidswerkers niet vervangt. Raadpleeg je arts voordat je aan een nieuw fitnessprogramma begint.

wandelen_workout_blog_polar
Volgende

Wandelen voor een betere gezondheid

Wandelen heeft eindeloos veel voordelen en is nog steeds een topactiviteit voor mensen van alle leeftijden. Hier lees je hoe een eenvoudige wandeling kan helpen naar een betere gezondheid.

Lees ook

Meld je aan en ontvang 10% korting op je eerste bestelling