facebook instagram pinterest search twitter youtube whatsapp linkedin thumbup

Gekleurde bergen, zwarte trails en vulkanen: de Laugavegur Trail

Hiker, hardloper en oprichter van het online outdoor platform Thru-Hiking Elmar nam ons eerder al mee naar Portugal, waar hij de Fishermen’s Trail hikete, deze zomer trok hij naar IJsland om er de Laugavegur Trail te wandelen. Het relaas van de trip, lees je hier.

Deze zomer liep ik de Laugavegur Trail in IJsland. Een pittige 55 kilometer lange hike – uit te breiden tot 79 kilometer – in het zuiden van IJsland. De trail start op de vlakte van Landmannalaugar en je kunt hem in 3 of 4 dagen lopen richting het eindpunt Thorsmork. Mocht je wat meer tijd hebben dan kun je verder naar Skogar en passeer je de vulkaan die het Europese vliegverkeer niet zo heel lang geleden nog platlegde.

Diehards kunnen deze trail nu zelfs ook trailrunnen als marathon: de Laugavegur Ultra Marathon.

De trail start dus in Landmannalaugar, geweldig gelegen tussen de IJslandse bergen. Een korte dagwandeling om de benen te strekken is al een absoluut hoogtepunt. Ik zet mijn tentje op en eet een stevige maaltijd want morgen staat er een pittige dag op de planning. In de avond relax ik nog even in de warmwaterbron waarna ik vroeg mijn slaapzak induik.

Dag 1: in strijd met de natuurelementen

Na een goede nachtrust pak ik mijn kampeerspullen in en warm een ontbijtje op. Vandaag staat er 24 kilometer op de planning. Doordat het mistig is en de weersomstandigheden niet optimaal zijn, besluit ik niet te overnachten op Hrafntinnusker. Dit basecamp ligt namelijk op het hoogste punt van de trail en niet beschut tegen de elementen. Het volgende basecamp Álftavatn is een beter idee, hoor ik van een paar mede-hikers. 

Met bepakking voor vier dagen op de trail stijg ik direct flink. Na een aantal kilometer wordt de mist dikker en sta ik plots op een sneeuwveld. Met behulp van de routebegeleiding op mijn watch vervolg ik mijn weg naar Hrafntinnusker. Na een kleine vier uur bereik ik het basecamp. Dit is inderdaad geen ideale plek om m’n tentje neer te zetten. Er staat een harde wind en er ligt nog veel sneeuw. Na een lunchpauze vervolg ik mijn tocht naar de volgende stop. Doordat ik het hoogste punt van de trail al heb bereikt, is het vooral afdalen naar Álftavatn. Na nog eens drie uur in de mist breekt het open en ontwaar ik een prachtige groene vallei met het meer waaraan het basecamp ligt. Deze ligt nog wel een flink stuk onder mij dus volgt een snelle afdaling. Ik zet vlug mijn tentje neer in de regen en zoek beschutting in de berghut waar ik samen met een paar trailers proost op een pittige maar geslaagde dag op de trail.

Dag 2: zwarte lava

Gisteren hikete ik twee etappes in één dag, dus vandaag telt als etappe drie van de Laugavegur Trail. En ik heb geluk, het regent niet meer en de zon komt zo heel af en toe tevoorschijn. Vandaag hike ik naar Emstrur, een weideland dat ongeveer op dezelfde hoogte ligt. Het valt op dat ik direct in een ander landschap loop dan de afgelopen dagen. De trail gaat over de zwarte lavavlaktes dwars door verschillende valleien omringd door mosgroene bergen die vanuit het niets boven het landschap uittorenen. Doordat het relatief vlak en technisch goed te doen is, geniet ik des te meer van de unieke omgeving. Na 16 kilometer nader ik het basecamp, schitterend gelegen tussen de zwart-groene bergen en zet ik mijn tentje neer naast een kabbelend beekje.

De trail gaat over de zwarte lavavlaktes dwars door verschillende valleien omringd door mosgroene bergen die vanuit het niets boven het landschap uittorenen.

Dag 3: gletsjers in zicht

De laatste dag op de trail! Eerst geniet ik nog van het uitzicht bij de Markarfljótsgljúfur canyon die op 20 minuten van Emstrur ligt. Een must-see op de trail en zeker de moeite waard om even van het pad af te wijken. Daarna daal ik af naar Thorsmork, het eindpunt van de trail in zo’n 15 kilometer. Ik begin rustig met een steile afdaling. Verder weg zie ik een paar kleine gletsjers. Ik vervolg het pad en loop over verschillende bergruggen met 360 graden uitzicht. Het panorama blijft verbazen. In de verte zie ik zelfs de oceaan. Na een klein stuk door het bos – unieke begroeiing voor IJsland – bereik ik de laatste campsite. Een heerlijk verfrissende douche later zit ik met een paar mede-hikers in de berghut en praten we nog lang na over de trail. Een ervaring om nooit meer te vergeten! 

Wil je meer weten over de langeafstandswandelingen en thru-hiking? Je voorbereiding op de volgende trail begint op thru-hiking.com!

Is dit je eerste langeafstandswandeling met kampeeruitrusting in wat ruiger terrein? Dan kun je de trail gemakkelijk boeken via de Iceland Trail

Als je dit bericht leuk vindt, vergeet het dan niet te delen, zodat anderen het ook kunnen vinden.

Hou er rekening mee dat de informatie in de Polar Blogposts het individueel advies van gezondheidswerkers niet vervangt. Raadpleeg je arts voordat je aan een nieuw fitnessprogramma begint.

fishermanstrail-portugal
Volgende

De Fishermen’s Trail: een hike van 233 kilometer langs de ruige Portugese kust

Hiker, hardloper en oprichter van Thru-Hiking Elmar neemt ons mee naar Portugal, waar hij de befaamde Fishermen's Trail afwandelde. Het relaas van de trip, lees je hier.

Lees ook

Meld je aan en ontvang 10% korting op je eerste bestelling