facebook instagram pinterest search twitter youtube whatsapp linkedin thumbup

Run dip run : wat is het en waarom zou je het doen? 

Vorige maand stond er al een artikel over voordelen van koud douchen en ijsbaden na een training op Polar. Deze maand gaan we een stapje verder en komt daar voor hardlopers een mooie uitdaging bij: run-dip-run.

OVER KOEN DE JONG 

Practice what you preach, moet Koen de Jong (1979) gedacht hebben. Hij is immers zelf een fervent run dip runner! Koen is de oprichter van sportrusten.nl en schreef 7 boeken over ademhaling, kou, hardlopen en wielrennen. Zijn werk is in meer dan 10 landen vertaald. Hij is mateloos nieuwsgierig en recent heeft hij zijn persoonlijke record op de marathon aangescherpt naar 2:34:22. Daarnaast mediteert hij dagelijks.

Vorig jaar dook run-dip-run als fenomeen op in Runner’s World magazine en op TV. Het werd als dé trend van 2021 neergezet. Sommige lopers trokken een wenkbrauw op en vonden het flauwekul, andere lopers werden nieuwsgierig en probeerden het uit. Inmiddels zie je op veel steigers en stranden groepjes lopers die halverwege een rondje even het water in gaan.

Run-dip-run: wat is het? Waarom doe je het? Hoe doe je het?

In dit blog geef ik antwoord op deze drie vragen.

Wat is een run – dip – run?

Met een run-dip-run loop je hard naar een meertje of een plas of een gracht of de zee. Dan doe je je schoenen uit, je sokken uit en je hardloopshirt uit en ga je even het water in.

Het moment dat je het water in gaat, ga je sneller ademen (eufemisme voor heftig hyperventileren). Je schrikt omdat het water koud is en je voeten pijn doen. Dit is het moment om je focus helemaal op je ademhaling te richten. Het enige dat je hoeft te doen: bewust langer uitademen. Dat klinkt makkelijk in een warme ruimte met je trui aan, maar in het koude water moet je al je aandacht en denkkracht inzetten om met aandacht bij je ademhaling te blijven en niet op de kou te letten.

Je hoeft er slechts twee minuten in te blijven, daarna kun je hardlopend terug naar huis. De kop thee en de warme douche zijn meer dan verrukkelijk, je looprondje heeft een extra boost gegeven en je voelt je de rest van de dag heerlijk.

‘Neem je dan een handdoek mee?’ is een veel gestelde vraag.

‘Nee,’ is het korte antwoord.

Trek na afloop gewoon je sokken aan over je natte voet en doe je shirt aan over je natte lijf. Als het halverwege je rondje begint te regenen heb je ook geen handdoek mee.

Wat is een groot voordeel van een run-dip-run?

Ken je het gevoel dat je na een dag vol prikkels een onrustig hoofd hebt? Je wilt wel met aandacht bij het verhaal van je kind zijn, maar je denkt ook aan werk. Of je wilt een boek lezen op de bank, maar je hoofd schiet alle kanten op, dus je zet toch maar een Netflix-serie aan. Als je met een vol hoofd het koude water in gaat, schiet je lijf helemaal in de stress. Je hebt niet slechts een deadline om je druk over te maken, je lichaam herkent ijswater als een levensbedreigende situatie. Terecht. Want je kan doodvriezen. Maar als je dan rustig blijft ademen en na twee minuten ga je naar binnen om met een kop thee op te warmen, kom je in diepe ontspanning. Het lijkt erop alsof het gepieker van vóór het ijswak er niet meer toe doet na deze ervaring.

En dat gevoel is heerlijk.

Nog fysiologische voordelen?

Er zijn meer fysiologische voordelen van kou, waar in het Polarblog eerder ook over geschreven is: goed bij ziektes met hoge ontstekingswaarden, goed voor bruin vet, goed voor je immuunsysteem, goed voor hart en bloedvaten en goed voor je humeur. 

Voor hardlopers komt er een voordeel bij: je oefent ontspanning bij fysiek ongemak. Wat doe je als je vermoeid raakt tijdens je marathon of tijdens een lange duurloop? Geef jij de stem in je hoofd een megafoon en zakt de moed je in de schoenen of pareer je het stemmetje in je hoofd dat klaagt over vermoeidheid en ga je stug door? IJskoud water is een krachtig instrument om rustig te blijven tijdens een oncomfortabele situatie. Adem langer uit en blijf rustig. Daar heb je zeker profijt van bij je volgende lange duurloop. 

Het is ook interessant om te zien wat run-dip-run met je rusthartslag doet. Een orthostatische test de dag na je run-dip-run is een leerzame indicator wat deze nieuwe discipline doet met je herstel.

Behalve de fysiologische en psychologische voordelen van kou is zo’n run – dip – run een leuke (maar zware) afwisseling van je looprondjes.

Hardlopen wordt een heus mini-avontuur Heb jij ervaring met koud douchen en wil je meer met kou? Dan wordt dit een mooie winter. Oktober is de ideale maand om te starten met dit fenomeen. Het natuurwater is nu een graad of veertien en wordt langzaamaan kouder. Door vanaf deze week één van je rondjes om te dopen tot run-dip-run, wen je aan het koude water en zit je in februari in water van een graad of drie. De winterdip te lijf met een winterdip ;)

In Finland heb ik een epische run-dip-dip gedaan, dankzijn Marco Rink en Rick Koekoek heb ik daar een mooie video van ter inspiratie:

Tips om het zelf te doen:

  1. De eerste keer dat je te water gaat moet je niet in je uppie gaan maar met iemand met wat ervaring met kou. Vraag je loopmaatje of hij/zij op je let en even aangeeft dat je langer moet uitademen. Dat klinkt heel eenvoudig, maar eenmaal in het water kan het zijn dat je het weer vergeet.
  1. Neem in een klein rugzakje een handdoekje mee en droog jezelf af na de dip. Ook al heb je dan een natte broek, je bovenlijf en je voeten zijn weer droog en je kunt gerust weer vijf tot tien kilometer rennen. Als het regent loop je ook wat kilometers met een natte broek.
  2. Je loopt eerst hard en aan het eind van je rondje ga je het water in. Zorg de eerste keer dat je in minder dan 3 kilometer thuis bent om op te warmen en een kop koffie te drinken.
  3. Ga niet langer dan twee minuten het water in. Lopers zijn geregeld competitief en willen graag verder en sneller. Met dippen is competitie geen goed idee. Ga samen twee minuten het water in en loop daarna door. De kunst is om te ontspannen in het water, niet om op wilskracht zo lang mogelijk in het water te blijven.
  4. Houd je er na afloop bleke vingers of spierwitte voeten aan over, dan kan het zijn dat je de ziekte van Raynaud hebt en dat je een arts moet raadplegen. Eén keer kan dan dippen kan met Raynaud geen kwaad, maar met herhaling moet je oppassen. Dus: zijn je handen en voeten na een halfuur in een warme ruimte nog steeds spierwit? Wees dan voorzichtig.
  5. Probeer zowel in de ochtend als in de avond een keer een run-dip-run te doen. Sommige lopers ervaren dat ze na de training bruisen van de energie, andere lopers merken dat ze juist rozig worden en lekker loom.

Geniet je run-dip-run!

Als je dit bericht leuk vindt, vergeet het dan niet te delen, zodat anderen het ook kunnen vinden.

Hou er rekening mee dat de informatie in de Polar Blogposts het individueel advies van gezondheidswerkers niet vervangt. Raadpleeg je arts voordat je aan een nieuw fitnessprogramma begint.

hoe_omslagpunt_bepalen
Volgende

Hoe bepaal je nauwkeurig je omslagpunt?

Blijf je hangen op hetzelfde niveau en wil je liever wat sneller worden? Dan is trainen in Zone 3 een goed vertrekpunt om je basissnelheid hoger te krijgen. Maar hoe weet je nu wat jouw Z3 is? Dat heeft alles met jouw omslagpunt en hartslag te maken. En hoe je dat omslagpunt kan bepalen, lees je hier.

Lees ook

Meld je aan en ontvang 10% korting op je eerste bestelling