facebook instagram pinterest search twitter youtube whatsapp linkedin thumbup
factoren-die-hartslag-beinvloeden

5 factoren die je hartslag beïnvloeden tijdens het hardlopen

Tijdens het hardlopen kan je hartslag van training tot training verschillen, in de eerste plaats naargelang de intensiteit van de sessie. Toch zijn er nog andere factoren die je hartslag beïnvloeden tijdens het hardlopen:

  • Type van training
  • Warmte en vochtigheidsgraad
  • Hydratatie
  • Hoogte
  • Energieniveau

Beeld je eens in.

De zon brandt op je huid. Je voeten stampen op het harde asfalt terwijl je naar je favoriete uitkijkpunt over de stad klimt. Je hoort alleen de vogels fluiten en je hart kloppen. Het klopt snel, sneller dan gewoonlijk. Je controleert je hartslagmonitor. Acht slagen sneller dan gewoon.

“Zoveel? Is dat normaal?” Ja, het is perfect normaal. Als je je hartslag al langer opvolgt tijdens het hardlopen, weet je dat hij van training tot training kan variëren. De route die gisteren nog als een fluitje van een cent aanvoelde, lijkt vandaag 2 procent steiler.

De intensiteit van je training en je huidige fitheidsniveau beïnvloeden je hartslag. Ook kunnen de volgende vijf factoren verklaren waarom je hartslag varieert tijdens het hardlopen.

1. het Type oefening (duh!)

Je hartslag verandert naargelang je activiteit aangezien je verschillende spieren gebruikt en op diverse intensiteitsniveaus traint.

Zo activeer je bij een hordenloop grote spiergroepen, waardoor het in niets te vergelijken is met supersets op je biceps in de fitness.

Hardlopen levert doorgaans de hoogste maximale hartslag op tijdens een stresstest, terwijl de maximale hartslag bij fietsen of peddelen 10 tot 15 slagen lager ligt tijdens dezelfde test.

2. Warmte en vochtigheidsgraad

factoren-hartslag-beinvloeden-lopen

Als het warm en vochtig wordt, gaat je hartslag doorgaans omhoog. Dat gebeurt trouwens altijd, zelfs als je tempo niet verandert.

Je lichaam probeert zich tijdens het sporten af te koelen door zweet uit te scheiden. Vocht in de lucht vermindert de doeltreffendheid van zweten, waardoor je lichaamstemperatuur – en dus je hartslag – omhoog gaat.

Ook als het warm en droog is, als je bijvoorbeeld een zondagje gaat trainen in de heide, zal je hartslag hoger zijn door het extra werk dat je hart moet verrichten om je lichaam te koelen.

In deze omstandigheden kan je hartslag vijf tot tien slagen hoger liggen dan normaal. Zweten hoeft echter niet: je kunt je hartslag gebruiken om een geschikt tempo te zoeken op basis van de waargenomen inspanning en je subjectieve gevoel.

3. Hydratatie

We hebben water nodig – veel water.

Dat klinkt makkelijk maar toch vergeten veel mensen de drie musts om gehydrateerd te blijven: drinken, drinken en nog meer drinken.

Als je niet genoeg gehydrateerd bent, kan je hartslag stijgen omdat je bloedvolume afneemt en je lichaam te weinig vocht binnenkrijgt om je lichaamstemperatuur op peil te houden.

Uitdrogen doe je trouwens niet alleen in de woestijn. Het gebeurt zowel in koude als warme omgevingen.

Merk je dat je hartslag toeneemt zonder verandering in tempo of andere variabelen? Dan is het misschien een goed idee om je vochtinname te verhogen.

4. De hoogte

hartslag_verhogen_hardlopen

Er is een reden waarom zo weinig mensen erin slagen de Mount Everest te beklimmen. Eigenlijk zijn er verschillende redenen, maar wij willen het nu hebben over de lagere luchtdruk op grote hoogte.

Bij een lagere luchtdruk is er minder druk om zuurstof in je longen te stuwen. Daardoor moet je hart harder werken om voldoende zuurstof naar je actieve spieren te brengen. Ook dat resulteert in een hogere hartslag bij een bepaald tempo.

Gelukkig past je lichaam zich in de loop van enkele dagen tot twee weken aan de grotere hoogten aan. Als je de Alpen gewoon bezoekt, zal je je tempo moeten verlagen om je hartslag binnen het juiste bereik te houden. En voor je helemaal los gaat op die bergwegen, houd je er best rekening mee dat het langer duurt om te recupereren van een zware inspanning op hoogte.

Harder trainen en meer rusten zijn dus de boodschap.

5. Energieniveaus

Er zijn drie verschillende bronnen van energie voor je lichaam: koolhydraten, vetten en eiwitten.

Naarmate de intensiteit van de inspanning toeneemt, verbrand je verhoudingsgewijs meer koolhydraten en minder vetten. De eiwitverbranding is altijd vrij beperkt. En zelfs bij lage intensiteit heb je altijd wat koolhydraten nodig om vetten te verbranden.

Maar wat heeft dat alles met je hartslag te maken?

Als je voorraad koolhydraten uitgeput raakt, zal je het moeilijk vinden om je tempo te handhaven bij een bepaalde hartslag. Je waargenomen inspanning en subjectief gevoel zullen toenemen. Anders gezegd: de kans is groot dat je jezelf belooft niet meer te gaan hardlopen. Nooit meer. En terwijl je dat doet, daalt je hartslag.

Dat fenomeen wordt informeel ‘de man met de hamer’ genoemd en kan verholpen worden door koolhydraatrijk voedsel te eten. Neem dus steeds een eet- of drinkbare vorm van energie mee op elk uitstapje dat langer dan twee uur duurt.

Als je dit bericht leuk vindt, vergeet het dan niet te delen, zodat anderen het ook kunnen vinden.

Hou er rekening mee dat de informatie in de Polar Blogposts het individueel advies van gezondheidswerkers niet vervangt. Raadpleeg je arts voordat je aan een nieuw fitnessprogramma begint.

Meld je aan en ontvang 10% korting op je eerste bestelling