facebook instagram pinterest search twitter youtube whatsapp linkedin thumbup
Hot_Yoga_blog_hero-min

Hoe hot yoga de intensiteit van je workout kan verhogen

Ik moet toegeven dat mijn redenen om hot yoga uit te proberen niet puur fitnessgerelateerd zijn. Ik kom uit het zonnige klimaat van Sydney, Australië en vind de winters in het Verenigd Koninkrijk (waar ik nu woon) uitdagend. Zelfs op de langste dag van het jaar draag ik thermisch ondergoed, dus het is eerlijk om te zeggen dat ik moeite heb met alle seizoenen hier.

Hot yoga is door de jaren heen een oplossing voor mij geweest wanneer ik me niet meer kan herinneren hoe het voelt om shorts te dragen. Voor de les lig ik vaak enkele minuten op de grond en stel ik me voor dat ik op een strand ben, om mezelf te herinneren aan het gevoel van warmte. Natuurlijk zou ik gewoon in een sauna kunnen zitten om hetzelfde effect te bereiken, maar als ik niet in vijf lagen kleding gehuld ben, kan ik net zo goed gaan sporten.

Wat IS HOT YOGA? 

Zoals de naam al doet vermoeden, combineert hot yoga een westerse yogapraktijk met verhoogde temperaturen. Maar over welke hitte hebben we het precies? Hot yoga studio’s variëren qua luchtvochtigheid en worden verwarmd tot ergens tussen de 27 en 42°C. De temperatuur geeft dus instant beach vibes, zonder het risico op zonnebrand en zonder de mogelijkheid om even verkoeling te zoeken in het water.

Yoga, in zijn traditionele vorm, vindt zijn oorsprong in India, waar het een spirituele praktijk is gericht op het ervaren van eenheid met het universum, met diverse holistische elementen. In het Westen is yoga gereduceerd tot fysieke oefening, gericht op lichaam, geest en ademhaling, losjes gebaseerd op de filosofische oorsprong.

Hot yoga was een van de eerste manieren waarop veel mensen in het Westen kennismaakten met yogische oefeningen. De controversiële ‘goeroe’ Bikram Choudhury (in de afgelopen tien jaar in opspraak geraakt) wordt gezien als de bedenker van dit concept. Hij vertrok in 1970 uit India om yoga te onderwijzen in Japan, maar al snel merkte hij dat het klimaatverschil invloed had op hoe mensen zich in elke houding nestelden. Choudhury verhoogde daarom de temperatuur in de studio om de hitte van zijn thuisland na te bootsen.

Toen Choudhury in 1971 in Los Angeles aankwam, was zijn serie van 26 houdingen in een sauna-achtige omgeving van 40°C de basis geworden voor wat hij Bikram Yoga noemde. Deze full-body workout trok al snel de aandacht van Hollywoodsterren en groeide uit tot een geliefde fitnessmethode voor de komende decennia, vanwege de indrukwekkende fysieke resultaten die het oplevert.

Hoe ziet een hot yoga les eruit?

Net zoals in de meeste tochtige Europese gebouwen, is het behouden van een constante hoge temperatuur een uitdaging voor de meeste hot yoga studio’s. Daarom ben ik onder de indruk van de opstelling in mijn lokale studio. In plaats van de hele ruimte te verwarmen, hebben ze een ‘hot pod’ geïnstalleerd waar elke les plaatsvindt. Stel je een opblaasbare kamer voor, niet heel anders dan in een springkasteel, met een zorgvuldig gekozen kleurenschema en verlichtingsontwerp. Het is een meeslepende zintuiglijke ervaring.

En het is ook warm. Elke les wordt verwarmd tot 37 °C, wat prima is als je ligt, maar zodra je begint met het uitvoeren van Vinyasa’s, wordt het iets uitdagender. Voor mij is het de langzaam druppelende transpiratie tijdens een lang aangehouden houding die ik het meest verontrustend vind. Er is niets zoals zweet dat van je kin en neus druipt om je balans te verstoren in de Warrior Three houding.

Ik heb soms grappig gevonden wat sommige mensen dragen tijdens een extreem hete yogales. Sommigen geven de voorkeur aan zwemkleding met een string, omdat ze zo min mogelijk stof op hun huid willen hebben onder deze omstandigheden. Maar dit komt meestal voor in lessen van 40°C of hoger. In mijn ‘mildere’ hot pod dragen mensen meestal de klassieke combinatie van shorts met een mouwloos shirt of sportbeha. Maar hé, draag waar je je prettig in voelt. Het gaat erom dat je comfortabel bent.

Verschillende soorten hot yoga

Tegenwoordig heeft hot yoga een brede betekenis en beschrijft het elke yogastijl die wordt beoefend in warme tot broeierige omstandigheden. Velen hebben begrijpelijkerwijs afstand genomen van de Bikram-naam, wat gelukkig betekent dat er een bredere omarming is van verschillende stijlen en niveaus.

Deze variatie wordt geïllustreerd door de lessen die worden aangeboden in mijn lokale yogastudio. Ze hebben een Foundation Flow-klasse, die een goed uitgebalanceerde Vinyasa (of vloeiende) praktijk biedt voor nieuwkomers of degenen die graag de tijd nemen. Dit betekent in feite dat er geen snelle overgangen zijn tussen de houdingen, wat wel gebeurt in hun Hotpod Flow-klasse. Het iets snellere tempo zorgt ervoor dat je hartslag stijgt in zo’n warme omgeving.

Voor meer ervaren yogi’s bieden ze een Dynamische Flow-les aan die draait om het aangaan van de uitdagende houdingen en het opbouwen van de kracht om niet alleen in een houding te komen, maar ook om deze vast te houden. Aan de andere kant van het spectrum hebben ze een Nurturing Flow-les voor degenen die het liever rustig aanpakken. Toch haal ik veel uit deze les terwijl ik rustig door een reeks houdingen beweeg. Het is misschien niet zo uitdagend, maar het voelt nog steeds als een geweldige oefening voor mobiliteit.

Zijn er gevaren bij hot yoga?

Je kunt duizelig worden of een licht gevoel in je hoofd ervaren door de warme omgeving. Dit gebeurt vaak tijdens de eerste hot yoga les, wanneer je nog moet wennen aan de vochtigheid. Te snel en te veel water drinken kan misselijkheid veroorzaken, dus neem kleine slokjes water tijdens de eerste twintig minuten van de les.

Bij hot yoga loop je een verhoogd risico op uitdroging. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt voordat je aan de les begint. Blijf tijdens de les ook water drinken om gehydrateerd te blijven. Vergeet niet dat je moet hydrateren voordat je dorst hebt, want dorst is een teken van uitdroging.

Wat zijn de voordelen?

Alle lessen in mijn studio zitten steeds vol. Wat betekent dat mensen gemotiveerd moeten zijn door redenen die verder gaan dan warmte alleen. De voordelen van hot yoga worden in feite ondersteund door interessante studies. Onderzoekers aan de Colorado State University in de VS ontdekten dat het extra werk dat nodig is om de temperatuur te reguleren en meer bloed te laten circuleren in een warme studio, betekent dat deze vorm van yoga meer calorieën verbrandt dan een traditionele les.

In een verwarmde omgeving voelen je spieren soepeler aan en kunnen ze de houdingen beter aan na opwarming. Je kunt het gevoel hebben dat je een groter bewegingsbereik hebt in een hot yoga les. Wees echter voorzichtig om jezelf niet te ver te pushen. Een ander onderzoek toonde aan dat na acht weken hot yoga de flexibiliteit in je onderrug, schouders en hamstrings aanzienlijk verbetert.

Het extra werk dat nodig is om de temperatuur te reguleren en meer bloed te laten circuleren in een warme studio, zorgt dat je meer calorieën verbrandt dan in een traditionele les.

Botdichtheid is een ander belangrijk voordeel, vooral voor vrouwen in de perimenopauze. Een vijfjarig onderzoek van de University of Southern California in de VS ontdekte dat vrouwen tussen de 30 en 60 jaar hun risico op osteoporose verminderden door drie keer per week hot yoga te doen. De sterk gedisciplineerde, lage-impact oefening met verhoogde bloedcirculatie, ademhaling en transpiratie helpt de gewrichten te beschermen en de botdichtheid te behouden.

Ook de gezondheid van het hart wordt bevorderd door hot yoga. Je organen en spieren moeten namelijk harder werken in warmere omstandigheden. Een onderzoek uit 2019 van de Pontificia Universidad Católica de Chile wees uit dat hot yoga ervoor zorgt dat je hartslag stijgt tot een niveau vergelijkbaar met een stevige wandeling.

Hartslag, Hot yoga & herstel

Met behulp van mijn Polar Ignite 3 in de les kan ik zien hoe mijn hartslagzones vrij snel omhoog schieten wanneer ik in mijn flow kom. Als ik naar mijn recente trainingsgeschiedenis op Polar Flow kijk, heb ik kort HR-zone 4 bereikt tijdens de meer uitdagende lessen, maar heb ik het grootste deel van mijn trainingen doorgebracht in zones 2 en 3. Indrukwekkend, gezien het feit dat ik zelden zone 2 bereik in een traditionele yogales. Bovendien kan een uitdagende les van een uur er vaak voor zorgen dat ik mijn dagelijkse activiteitsdoel bereik voordat ik mijn ontbijt heb gehad.

Ik moet onthouden dat mezelf zo hard pushen betekent dat ik tijd moet vrijmaken voor spierherstel. Het toevoegen van warmte aan yoga kan dit tot een intensieve oefening maken, waardoor ons hart harder moet werken. Het is belangrijk om op je hartslag te letten tijdens uitdagende lessen, omdat we alleen gedurende een korte periode in HR-zone 4 moeten trainen.

Bovendien zijn onze lichamen niet ontworpen om elke dag een high-intensity les te doen, dus ik waardeer het enorm dat mijn lokale studio een scala aan stijlen aanbiedt, zodat ik mijn praktijk elke dag kan afwisselen. Een voedende, zachte flow is precies het type actief herstel dat ik nodig heb na een les waarin ik vanuit een yogische squat naar een kraaihouding ben gegaan en vervolgens in een plank ben gesprongen de vorige dag.

Aan het einde van elke hot yoga les, terwijl ik in mijn herstellende Shavasana lig (ontspannen op mijn rug), word ik herinnerd aan hoe koud mijn vingers en tenen waren toen ik de ruimte binnenkwam. Nu stroomt het bloed vrolijk naar mijn ledematen terwijl ik nog minstens een minuut geniet van het warme, zweterige gevoel voordat ik weer de kou in ga.

Als je dit bericht leuk vindt, vergeet het dan niet te delen, zodat anderen het ook kunnen vinden.

Hou er rekening mee dat de informatie in de Polar Blogposts het individueel advies van gezondheidswerkers niet vervangt. Raadpleeg je arts voordat je aan een nieuw fitnessprogramma begint.

Volgende

Flexibel na je 60ste? Yoga voor senioren is het antwoord

Ontdek hoe een regelmatige yogabeoefening je dagelijks leven kan verbeteren en je kracht en flexibiliteit kan vergroten als je ouder wordt.

Lees ook

Meld je aan en ontvang 10% korting op je eerste bestelling