facebook instagram pinterest search twitter youtube whatsapp linkedin thumbup
hartslagmeting_groepslessen2

4 redenen om je hartslag te meten tijdens een groepsles

In een groepsles is er altijd wel iemand die erin slaagt om zonder enige moeite het einde van de workout te halen, terwijl anderen bijna uitgeput zijn. Maar hoe weten we of we de juiste intensiteit hebben bereikt en onze doelen behalen? Het monitoren van onze hartslag kan hierbij een grote hulp zijn.

In deze blogpost delen we vier redenen die aantonen dat het tracken van je hartslag tijdens een groepsles niet alleen nuttig is, maar ook kan motiveren om betere resultaten te behalen. Van het kiezen van de juiste optie van oefening (de beginner of de advanced versie) tot het stimuleren van het groepsgevoel, het bijhouden van je hartslag kan een belangrijke rol spelen in het verbeteren van je groepslessen.

1. Je weet meteen of je aan de juiste intensiteit aan het trainen bent

Hartslagmonitors en het bijhouden van je hartslag helpen je trainen op de juiste intensiteit op basis van je eigen lichaamsdata en dagen je uit om de gewenste resultaten te behalen. Fitnessinstructeurs merken vaak zelf ook een verschil in de manier waarop de leden een groepsles ervaren dankzij draagbare technologie:

Dankzij technologie worden groepslessen nog krachtiger en effectiever, omdat deelnemers niet langer kunnen wegduiken of achterblijven zonder dat het opvalt.

Jorn Bode, eigenaar van Willemsen Sport in Oosterhout, geeft aan dat zijn coaches focussen op sporten in de juiste hartslagzones, enkel zo kunnen zijn leden streven naar een maximaal resultaat. “Mijn coaches kunnen dan ook aangeven wanneer er een tandje kan bijgestoken worden, of net een stapje moet teruggezet worden. Bovendien is het voor mijn leden ook leuk om te weten hoeveel calorieën ze exact verbrand hebben”.

2. visuele data boosten de motivatie

Er is een zekere aantrekkingskracht tot cijfers. Het dragen van een hartslagmonitor of een fitness tracker helpt bij motivatie voor, tijdens en na de training. Je ziet misschien niet direct resultaten, maar je hebt de cijfers die laten zien hoeveel inspanning je hebt geleverd en hoeveel calorieën je hebt verbrand.

Het tracken van je hartslag is een manier om zichtbaar te maken wat voorheen onzichtbaar was. “Draagbare technologie is niet zomaar een fitnesstrend. Het levert tastbare en concrete resultaten op bij elke training.

Bij fitnessclub RYU weten ze dat het potentieel voor draagbare technologie eindeloos is. “Als mijn klanten fysiek kunnen zien hoe hun trainingen vorderen door het gebruik van draagbare technologie, dan helpt dat hen mentaal om zichzelf harder te pushen om beter te worden. We streven ernaar om het maximale uit onze leden te halen. Door het gebruik van de Polar Club app kunnen wij perfect monitoren of we de persoon in kwestie juist moeten stimuleren of afremmen. We willen natuurlijk alleen maar onze mensen beter maken en niet afbreken.

hartslagmeting tijdens groepssporten

3. HARTSLAGMONITORING toont hoe hard je werkt

Draagbare technologie kan sporters ook meer betrokken en geïnteresseerd houden bij hun trainingen. Het laat een persoon zien wat hij of zij daadwerkelijk heeft gedaan, in tegenstelling tot wat hij of zij dénkt te hebben gedaan.

“Zonder technologie zijn cijfers vaag en moeilijk te vatten. Wearables maken die cijfers tastbaar en maken het doel dat iemand probeert te bereiken veel realistischer. Met wearables kunnen leden zien wat ze hebben gedaan en dat vandaag beter of slechter was dan gisteren”, klinkt het.

Dat ondervinden de deelnemers bij Vision 21 aan den lijve: “Door te trainen met een hartslagmeter heb je een goede controle over je wattage en je hartslag, waardoor je je meer kan inleven op de muziek bijvoorbeeld, en dat maakt de les nog leuker.”

4. Sharing is caring

Ook het sociale aspect speelt een belangrijke rol in de fitnessbeleving met wearables. Want geef toe: bij vrijwel alle activiteiten waar we van genieten zijn andere mensen betrokken. Wearables en fitness-apps zijn daarom vergelijkbaar met andere activiteiten, omdat ze het leuker maken en een gevoel van verbinding en gemeenschap kunnen creëren.

Door sociale media te koppelen aan je fitnesstracker, kun je zowel met jezelf als met anderen concurreren. Het zien van de informatie van een ander lid op het scherm in de sportschool of hun workout gepost op sociale media is inspirerend en moedigt je aan om bij elke workout harder je best te doen.

Als je niet die kerel of meid bent die nauwelijks buiten adem raakt tijdens een groepsfitnessles, ben je misschien benieuwd of die superfitte ster van de klas wel echt aan het werk is en zo ja, hoe hard? Zou het niet leuk zijn om te zien hoe hard iedereen in je HIIT les traint en energie te putten uit anderen?

Polar Club is een fitness app die de naam, hartslag en percentage van maximale hartslag en verbrande calorieën van elke deelnemer in de les laat zien.

Je hoeft niet eens te wachten tot (en als) sporters besluiten hun workouts te delen op sociale media, als je een les kiest in een fitnesscentrum dat Polar Club gebruikt, kun je gedurende de hele les de hartslaggegevens van de hele groep op een scherm zien.

Volgens fitnessinstructeurs bouw je binnen de sportschool een gemeenschap op door leden wearable technologie te laten gebruiken. Door gamification-elementen zoals ‘wie heeft de meeste calorieën verbrand’ of ‘wie bereikt het snelst hartslagzone 5’ toe te voegen, ontstaat er een leuke en positieve trainingsomgeving die iedereen motiveert om tot het uiterste te gaan tijdens de training.

Als je dit bericht leuk vindt, vergeet het dan niet te delen, zodat anderen het ook kunnen vinden.

Hou er rekening mee dat de informatie in de Polar Blogposts het individueel advies van gezondheidswerkers niet vervangt. Raadpleeg je arts voordat je aan een nieuw fitnessprogramma begint.

h10-h9-veritysense
Volgende

Polar Verity Sense Vs. Polar H10 en Polar H9 – Welke hartslagmeter past het best bij mij?

Wat zijn de verschillen tussen deze drie hartslagsensoren: Polar Verity Sense, Polar H10 en Polar H9? Lees dit om te beslissen welke hartslagmeter voor jou de juiste keuze is.

Lees ook

Meld je aan en ontvang 10% korting op je eerste bestelling