facebook instagram pinterest search twitter youtube whatsapp linkedin thumbup
hartslagmeting_sportschool

Hoe gebruik je je hartslagmeter in de sportschool?

Hoe weet je of je goed getraind hebt in de sportschool? Je voelt je bloed pompen, endorfines stromen, je spieren verzuren en je hebt emmers gezweet. Maar misschien wil je wel weten hoe deze sessie zich verhoudt tot je laatste? Of misschien wil je weten hoe goed je gisteravond hersteld bent, zodat je weet waar je vandaag toe in staat bent? Dat is waar een hartslagmeter in de sportschool kan helpen.

Ben je niet zeker of je eerder een hartslagband of een sporthorloge nodig hebt? Of wil weten hoe je je hartslagmeter op je fitnesstoestel kan aansluiten? Wil je trucjes krijgen van hoe je horloge je door een training kan leiden?

Dan is dit de gids die je nodig hebt om het meeste uit je Polar device te halen bij indoor training.

Welk type hartslagmeter gebruik je in de sportschool?

Als het gaat om hartslagmeters heb je twee opties: borst of pols. Het is geen eenvoudige keuze, want er is verrassend veel verschil tussen deze twee opties.

Een borstband gebruiken in de sportschool

gym heart rate

De borstband is de originele (en volgens sommigen nog steeds de beste) manier om je hartslag in de sportschool te meten. Als pioniers van draagbare technologie bracht Polar in 1982 ’s werelds eerste draadloze hartslagmeter uit, en in 2017 bleek uit een studie gepubliceerd in het Journal of Medicine and Science in Sport and Exercise dat de Polar borstband het meest nauwkeurig is (met 99,6% nauwkeurigheid).

Een borstband meet je hartslag door middel van elektrische activiteit (een elektrocardiograaf of ECG). Daarom moet je je band natmaken of een gel aanbrengen voordat je hem gebruikt, zodat hij de elektrische signalen kan meten. Als je borstband om je borst zit, meet hij je hartslag rechtstreeks.

De Polar H10 borstband heeft ANT+, GymLink en dual-band Bluetooth® Low Energy, wat betekent dat je hem kunt gebruiken om verbinding te maken met fitnessapparatuur en meerdere apparaten. Hij heeft ook tot 30 uur intern geheugen, dus komt hij ook van pas bij lange trainingssessies zonder dat je een extra sporthorloge of smartphone in de buurt nodig hebt. Je kunt hem ook gebruiken voor regelmatige orthostatische tests om overtraining te voorkomen als je hem koppelt aan Polar horloges die deze functie ondersteunen.

De borstband is dus de juiste keuze als je aan fitness doet waarbij je je hartslag zeer nauwkeurig moet controleren.

Een sporthorloge gebruiken in de sportschool

Het sporthorloge is de populairste manier om je hartslag te meten in de sportschool. Het is niet ongewoon om iemand zijn hartslagzone te zien controleren op het scherm van zijn horloge terwijl hij aan het hardlopen is op een loopband of zich een weg baant door een spinningles.

Een sporthorloge maakt gebruik van optische hartslagmeting (ook bekend als fotoplethysmogram of PPG). Dit PPG-signaal kan bijna overal op het lichaam worden gemeten en wordt vervolgens geïnterpreteerd en gebruikt om je hartslag te berekenen. Deze minder directe vorm van meten, gekoppeld aan de slechte gewoonte om je sporthorloge niet goed te dragen, is dus de reden waarom optische hartslagmeting vatbaarder is voor fouten dan hartslagmeting met een borstband.

Tenzij je een reden hebt om extreme precisie nodig te hebben met je monitoring (zoals proberen een nieuw PB te halen of je voorbereiden op een wedstrijd), zal een sporthorloge je nog steeds uitzonderlijke tracking bieden. Het heeft ook het extra voordeel dat je gegevens direct zichtbaar zijn, zodat je je training in real-time kunt aanpassen. Bovendien kun je zien hoeveel calorieën je tot nu toe hebt verbrand en je muziek bedienen, allemaal vanaf je pols.

Dus als je aan indoor training doet waarbij het gemakkelijk volgen en raadplegen van je gegevens nuttig is, is het sporthorloge de juiste keuze.

Trainingsgids voor in de sportschool

Als je bij elk bezoek aan de sportschool in dezelfde routine blijft steken, raak je snel verveeld door je repetitieve training. Wat lichaamsbeweging betreft, is afwisseling het toppunt van leven – maar hoe mix je de dingen?

Je kunt een trainingsprogramma maken met een gevarieerd aanbod van training om aan je trainingsbehoeften te voldoen. Maak een weekplan met verschillende gebieden waarop je je wil concentreren. Als je ooit iemand hebt horen praten over dat het hun ‘leg day’ was in de sportschool, dan is dit waar ze het over hadden. Je kunt dit plan ook nemen en er een variatie op maken voor de volgende paar weken, zodat je een trainingsprogramma hebt dat een hele maand bestrijkt.

Een andere manier om je trainingsgids op maat te maken is door de gegevens van je hartslagmeter in de sportschool te gebruiken. Polar FitSpark™ kijkt naar hoe je de vorige nacht bent hersteld, je fitnessniveau en welke training je onlangs hebt voltooid om je elke dag een kant-en-klare training voor te stellen.

Met FitSpark is de variatie al ingebouwd in je trainingsplan. Het richt zijn aanbevelingen op drie categorieën – kracht, cardio en mobiliteit – en biedt maximaal vier workouts, zodat je altijd kunt kiezen waar je elke dag zin in hebt. Het biedt ook stapsgewijze begeleiding tijdens elke sessie, zodat je je kunt concentreren op wat je op dat moment doet in plaats van na te denken over wat er hierna komt.

Een ander belangrijk voordeel van FitSpark™ is dat het je helpt een fitness burnout te voorkomen. Door je rust en herstel bij te houden, kan je Polar sporthorloge een weloverwogen aanbeveling doen voor je dagelijkse trainingen, zodat je jezelf nooit verder pusht dan waar je lichaam klaar voor is.

Je hartslagmeter aansluiten in de sportschool

Een van de beste dingen van een hartslagmeter in de sportschool is de verbindingsfunctie (of “connectiviteit”). Tegenwoordig hebben de meeste sportscholen een reeks apparaten – van loopbanden tot roeimachines – die verbinding kunnen maken met jouw device, zodat je het bijhouden van hartslag en kan combineren met het trainen op een toestel. Vraag je sportschool welke toestellen compatibel zijn met jouw hartslagmeter.

Met Polar apparaten kun je Polar Flow ook verbinden met een reeks sport-, trainings- en fitness-apps. Je kunt je dus concentreren op je sportschooltraining terwijl je apps daarover met elkaar communiceren. Bekijk de reeks compatibele apps, van Nike Training Club en Strava Live-segmenten tot MyFitnessPal.

Een hartslagmeter gebruiken in de sportschool

Je kunt je hartslagmeter bij elke training in de sportschool gebruiken. Selecteer gewoon het relevante Polar sportprofiel op je horloge, zodat je elk type oefening kunt volgen dat je in de sportschool doet. 

Verschillende sportprofielen voor indoor training zijn ingesteld om automatisch je hartslag via Bluetooth ‘uit te zenden’, zodat ze gemakkelijk verbinding maken met andere apparaten zoals fitnessapparatuur. Bekijk de volledige lijst met Polar sportprofielen om te zien welke zijn ingeschakeld voor transmissie.

Hardlopen in de fitness

Wanneer je een loopband gebruikt voor hardlopen in de sportschool, selecteer je het sportprofiel loopband. Dit verschilt van de hardloop/jogging/etc. profielen, die GPS gebruiken om je training te volgen. 

Op plaatsen waar GPS niet altijd beschikbaar is, kunnen Polar horloges snelheid en afstand meten aan de hand van je polsbewegingen met een ingebouwde versnellingsmeter. Voor maximale nauwkeurigheid controleer je of je je handigheid en lengte correct hebt ingesteld in je fysieke instellingen. In plaats van op tempo te lopen, kun je er ook voor kiezen je te richten op je hartslagzones, omdat die altijd een fenomenale indicatie geven van je inspanning.

Pro tip: Om de nauwkeurigheid van de gemeten snelheid en afstand vanaf de pols te verbeteren, maakt het horloge gebruik van GPS offset kalibratie. Volg deze eenvoudige instructies om de GPS te kalibreren en een maximale nauwkeurigheid te garanderen.

Spinning

Net als bij hardlopen kan spinning in de sportschool geen gebruik maken van GPS om je training te volgen, omdat je je niet beweegt in de ruimte. Dus, als je een hometrainer gebruikt of een spinningles volgt in de sportschool, selecteer dan de specifieke ‘indoor fietsen’ of ‘spinning’ sportprofielen (in plaats van fietsen/elektrisch fietsen/etc.).

Krachttraining in de fitness

Krachttraining is een populaire reden om de sportschool te bezoeken, want al die zware dumbbells en kettle bells liggen er voor je klaar. Afhankelijk van het type training dat je doet, kies je een van de volgende Polar sportprofielen:

 • Kettlebell
 • Krachttraining
 • Circuittraining

Solo en groepslessen in de fitness

Of je nu in je eentje een HIIT-sessie doet of een yogales in de sportschool probeert, er is een specifiek Polar sportprofiel voor. Zorg ervoor dat je voor workouts zoals ‘indoor roeien’ en ‘zwemmen in het zwembad’ deze indoor profielen kiest, en niet hun outdoor broertje zoals ‘outdoor roeien’ en ‘zwemmen in open water’.

 • Circuit training
 • Cross-trainer
 • Intervaltraining met hoge intensiteit
 • Fitness dansen
 • Aerobics
 • Aquafitness
 • Groepstraining
 • Step training
 • Kickboksen
 • Binnen roeien
 • Zwembad zwemmen
 • Lichaam&Mind
 • Kern
 • Mobiliteit (dynamisch)
 • Mobiliteit (statisch)
 • Pilates
 • Stretching
 • Yoga

Als je dit bericht leuk vindt, vergeet het dan niet te delen, zodat anderen het ook kunnen vinden.

Hou er rekening mee dat de informatie in de Polar Blogposts het individueel advies van gezondheidswerkers niet vervangt. Raadpleeg je arts voordat je aan een nieuw fitnessprogramma begint.

heart rate variability
Volgende

Hartslagvariabiliteit (HRV): Alles wat je moet weten

Geavanceerde metingen en meetgegevens waren vroeger enkel toegankelijk voor professionele sporters die beschikten over de nieuwste technologieën en een team…

Lees ook

Meld je aan en ontvang 10% korting op je eerste bestelling