facebook instagram pinterest search twitter youtube whatsapp linkedin thumbup

Interview Ward Lemmelijn: “Ik vind het leven van een topsporter wel plezant”

Het duurde even, maar we kregen hem te pakken. De wereldkampioen Indoor Roeien, en vers van de pers winnaar van de Container Cup: Ward Lemmelijn.

“Het was druk door de nasleep van de Container Cup, mijn studies en een kwalificatiewedstrijd voor Tokio”, excuseert Ward zich onmiddellijk. De guitige Limburger is naast atleet ook nog student combineert namelijk zijn atletische carrière met een bachelor Lichamelijke opvoeding en Bewegingsrecreatie “mijn laatste jaar!”.

Hij greep naast de kwalificaties voor de Spelen in Tokyo, maar hij is realistisch: “Het zou utopisch zijn om ons te plaatsen, we mogen al tevreden zijn dat we meedoen op internationaal niveau, dat voorspelt alleen maar goeds voor de toekomst”.

The best is yet to come, Ward!

Ward Lemmelijn (24), Tienen

  • Laatstejaars student “Lichamelijke opvoeding en Bewegingsrecreatie”
  • Speelde tot zijn 18de voetbal in de Nederlandse Eredivisie
  • Kwam per toeval in contact met het roeien
  • Roeit nu nog maar 3 jaar indoor en 1 jaar op het water
  • Ultieme Doel? De Olympische Spelen van Parijs 2024 (Op het water)

Eerst en vooral, proficiat met je winst in de Container Cup! We zagen dat je enorm goed presteerde tijdens het lopen en fietsen. Is er in jouw trainingsprogramma nog ruimte voor alternatieve cardio trainingen? 

Ja zeker, de prioriteit gaat uiteraard uit naar roeien – en dan voornamelijk outdoor, want techniek is mijn zwakke plek. Zaak is om nu zoveel mogelijk kilometers op het water te maken, maar daarbuiten doe ik ook alternatieve trainingen zoals fietsen of kracht. Als ik niét aan het roeien ben, verkies ik lopen of fietsen als cardio. En dat ik deze sporten graag doe, heb ik te danken aan mijn voetbalverleden. Je ziet weinig roeiers dat combineren, en al helemaal geen roeiers van 105 kg, maar ik heb daar niet zoveel last van. Lacht.

Hoe ziet een doorsnee trainingsweek er uit? 

Wel, ik train zo goed als 7 op 7. Heel af en toe neem ik eens een halve rustdag, maar zelden een volledige.
Ik sta op rond 6 uur en rep mij naar Hazewinkel voor een eerste training van half 8 tot half 10 ongeveer.
Daarna heb ik les, of andere verplichtingen en in de namiddag heb ik opnieuw roeitraining van 16 uur tot 18 uur. ’s Avonds volgt dan nog een core-, loop-, kracht- of roeitraining. Ik train sowieso tweemaal per dag waarvan 1 training roeien is. Als er tussendoor nog wat tijd over is, kijk ik ook wel graag een beetje voetbal.

Geldt dit Spartaanse topsportritme ook in het weekend?

Maandag of zondag, voor mij is elke dag hetzelfde. Veel mensen vinden het gek dat ik in het weekend ook zo vroeg opsta, maar ik doe het graag en ik vind het leven van een topsporter wel plezant.

Waarom kies je voor Polar en welke feature op jouw Polar Vantage V2 gebruik je het meest? 

Op aanraden van mijn trainer begon ik met Polar mijn trainingen te tracken. Hij bekeek via Polar Flow hoe mijn sessies waren. Wat ik momenteel het meeste check, dat zijn de weersvoorspellingen (lacht) als roeier is het namelijk belangrijk om te weten waar de wind vandaan komt. Verder bekijk ik dagelijks uiteraard ook hoe ik heb geslapen en hoe ik hersteld ben.

Je hecht dus veel belang aan herstel en een goede nachtrust. Zijn er specifieke tools of tips die je daarvoor hebt?

Absoluut, dat is minstens zo belangrijk. Om optimaal te herstellen gebruik ik wel eens elektrostimulatie. Dat zijn elektroden die op de spieren worden geplaatst die je het meest hebt aangesproken. Deze elektroden zorgen ervoor dat de bloedsomloop gestimuleerd wordt en dat afvalstoffen sneller uit het lichaam afgevoerd worden. Tijdens het studeren durf ik dat wel eens te gebruiken. 

En op het vlak van voeding?

Over het algemeen probeer ik gezond te eten. Vroeger stelde iemand mijn voedingsschema’s samen, maar door er zelf over te leren, weet ik nu exact wat ik nodig heb. Ik volg geen super strikt eetplan, maar ik weet dat ik dagelijks tussen de 5000 à 8000 calorieën opneem. Mijn ‘go to’ maaltijd? Havermout en boterhammen met pindakaas! Verder hou ik mijn lichaam in de gaten door om de zes maanden een DEXA-scan in te plannen. Op die manier kan ik optimaal mijn lichaamssamenstelling en vetmassa bijhouden.

Zondig je af en toe?

Na een wedstrijd gaan we met de hele ploeg naar een fastfoodtent. Dat is goed voor het teamgevoel en kan natuurlijk ook al wel eens smaken. Ik moet zeggen dat alcohol kan me niet echt kan bekoren. Ik drink twee keer per jaar: na de examens en op nieuwjaar!

Wat zijn je plannen voor de recente toekomst?

Ik neem nu even tijd om heel hard aan mijn techniek outdoor roeien te werken in juni, juli en augustus. Vanaf september start weer het tweede deel van het roeiseizoen in België en Nederland en daar wil ik dan ervaring opdoen. Het ontbreekt me aan wedstrijdervaring, ik heb nog maar aan drie fatsoenlijke wedstrijden deelgenomen.  

Tot slot, wat mogen we je nog toewensen?

Een gouden medaille in Parijs op de spelen? Maar eerst nog de outdoor techniek zo goed mogelijk onder de knie krijgen. Zes maanden geleden eindigde ik laatste België, in januari was ik eerste. Als ik iedere dag kan blijven trainen als nu, verwacht ik wel dat dat moet lukken.

Wij duimen mee! Bedankt Ward Lemmelijn!

Als je dit bericht leuk vindt, vergeet het dan niet te delen, zodat anderen het ook kunnen vinden.

Hou er rekening mee dat de informatie in de Polar Blogposts het individueel advies van gezondheidswerkers niet vervangt. Raadpleeg je arts voordat je aan een nieuw fitnessprogramma begint.

Meld je aan en ontvang 10% korting op je eerste bestelling