facebook instagram pinterest search twitter youtube whatsapp linkedin thumbup
amsterdammaratho

Amsterdam Marathon 2022 | Ben jij er ook bij?

Over minder dan een maand hopen we jullie talrijk te zien aan de startlijn van de TCS Amsterdam Marathon. Net als vorig jaar is Polar officiële timing partner én kan je ook een liedje aanvragen voor jezelf of je running buddies van de halve of volledige marathon. Je favoriete running song wordt dan door onze Polar DJ afgespeeld op het parcours wanneer JIJ voorbij loopt!

Wil je alvast in de sfeer komen? Lees hier het raceverslag van vorig jaar door triatlete Kim Van ’t Verlaat.

Ambassadrice Kim Marathon Amsterdam hardloop race

Ik ben Kim, een 20-jarige triatlete, Polar ambassadrice en student Journalistiek uit Spijkenisse, maar wonende in Sittard. Afgelopen zondag kon ik door mijn trainingsschema de Amsterdam Marathon helaas niet deelnemen, maat dat gaf me wel de kans om het vanop afstand er mijn journalistieke blik op te werpen en een raceverslag te schrijven. Hier gaan we!

Eindelijk! Na lange tijd was er nog eens een groots evenement waar we met een grote groep ambassadeurs aanwezig konden zijn. De TCS Amsterdam Marathon was het strijdtoneel voor bijna twintig van onze atleten!

Race stress

Het is 6 uur als ik de wekker af voel gaan. Debbie en Davinia hoor ik al zacht praten, ikzelf had duidelijk de trilling van mijn horloge nodig om wakker te worden. Ook al loop ik zelf niet, toch word ik wakker met een excitement gevoel. Eindelijk weer een dag aanwezig zijn bij een écht groot loopevenement. Voor corona mocht ik al vaker mee met een mooie groep ambassadeurs, maar nu voelt het als lang geleden. Naast de tussentijdse kleine evenementen is dit echt weer een ‘debuut’. 

Alle drie eten we onze havermout in alle vroegte op. Wedstrijd of niet, ik doe gezellig mee. Aan de voorbereiding kan het niet liggen, mijn taak als support kent direct enige verwachtingen. We pakken onze tassen, trekken onze brand-new On-kledij aan en haasten ons naar de tram. Veel vroeger dan gepland – drie vrouwen, duh! – komen we aan bij de Polar stand naast het Olympisch Stadion. Geen enkele wedstrijd kent zo’n typisch startpunt als de Amsterdam Marathon. Starten én finishen in het inmiddels 93-jaar oude stadion. 

De rij voor de tientallen Dixi-toiletten wordt alsmaar langer. It’s raceday!

De friettent wordt al helemaal gereed gemaakt, eveneens het poffertjeskraam. De finisher-shirts gaan aan de overkant al als warme broodjes over de toonbank en de rij voor de tientallen Dixi-toiletten wordt alsmaar langer. It’s raceday! Ook al sta ik niet tussen de duizenden deelnemers, zelfs ik voel een beetje spanning. Na de ontmoeting met de eerste atleten én onze drie ‘privé-fotografen’ snellen we ons naar de start van de eerste marathonlopers.

Julien, Pieter en Stijn staan namens Polar aan de start van de volle marathonafstand. Met onze Vip-bandjes kunnen we de start vanaf de eerste rij zien en genieten van de wedstrijdspanning voor de aller snelste lopers. Dan kriebelt het toch wel…

Race time!

Welgeteld 44 minuten na het vertrek van de marathonatleten verplaatst zich een grote groep lopers naar het startpunt van de 8 kilometer. Deze ligt buiten de muren van het stadion, maar de atleten finishen wél binnen de muren. Ik huppel vrolijk achter de atleten aan naar de start en geniet van het heersende enthousiasme. Voor de ene atleet is deze afstand een mooie uitdaging waar de ander het juist ziet als een afstand om helemaal volle bak te gaan. Debbie en Meike gebruiken de afstand bijvoorbeeld als opwarming voor de halve marathon van de middag… 

Amsterdam Marathon raceverslag
Amsterdam Marathon hardloop race
TCS Amsterdam Marathon ambassadeurs
Foto’s Kim Van ’t Verlaat

Na het startschot snel ik mij naar het benzinestation voor een warme koffie om me vervolgens terug te verplaatsen naar het laatste stuk van de 8 kilometer buiten het stadion. Als eerste komt Ruben als een speer voorbij. Gevolgd door de twee gespierde papa’s van de groep: Chris en Evert. Zwaaiend, lachend en soms – bijna – gillend komen dan Nynke, Davinia, Femke, Debbie en Meike langs. Ook al krijg ik geen van hen goed op de foto maken ze mijn dag al goed met de grote glimlach op het gezicht – als ze mij zagen staan, tenminste. 

En hoe koud ik het ook heb: ik krijg zin om te lopen. 

De marathonatleten komen onderhand steeds dichterbij en ik pak mijn telefoon erbij om live op de NOS te volgen waar ze ongeveer lopen. Soms hoor ik de helikopter boven mij wat dichterbij komen, wat betekent dat ze in de buurt zijn. Ik krijg mee dat de voorste atleten op schema parcoursrecord lopen. In Amsterdam worden hele snelle tijden gelopen en als het weer dan ook meezit is dat ook vandaag een realistisch scenario. Waar voor mij de snijdende wind en slechts 13 graden erg koud aanvoelt, komt de eerste atleet onder de Polar-boog in korte broek en singlet aangelopen. Atleten die afzien, atleten die eruit zien alsof ze nog kilometers door kunnen. Stuk voor stuk rennen ze voorbij, en hoe koud ik het ook heb: ik krijg zin om te lopen. 

Amsterdam Marathon race
Amsterdam Marathon race hardlopen ambassadeurs
Amsterdam Marathon race hardlopen ambassadeurs
Foto’s Andy Astfalck

Post-Race Kippenvel

Alle drie de Polar-atleten komen me voorbij, waar ik er één in alle focus mis. Gezicht voor gezicht, outfit voor outfit. Zelfs in bed ’s avonds zie ik de mensenmassa nog voor me. Dat had ik al lang niet meer zo erg gezien als nu. ‘Atleet van Polar!’ hoor ik alleen nog geroepen worden, maar dan ben ik al te laat en zie ik alleen nog maar een rug… Als ik ze op de foto heb gezet loop ik rustig terug naar de Polar stand. Onderweg kijk ik de stories door van de atleten om up-to-date te blijven.

Kippenvel krijg ik als ik de beelden zie van de eerste heren en dames op de marathon.

Kippenvel krijg ik als ik de beelden zie van de eerste heren en dames op de marathon. Bizarre tijden, een parcoursrecord en de atleten die het podium op mogen. Een editie die nu al goud waard is, en dat terwijl er nog zoveel atleten van start moeten gaan op de halve.

Zodra ik me weer samenvoeg met de groep lopen we met elkaar naar de start van de halve, die op precies dezelfde plek is als de 8 kilometer. Na het startschot wacht ik ze op voor de eerste sfeerfoto’s. Met acht atleten beginnen ze de halve volle vertrouwen, om na een stadse route door Amsterdam ook alle acht weer te finishen. Dat moment kon ik helaas niet meemaken, wel kreeg ik vrolijke updates en foto’s binnen via de groepsapp. Ik had duidelijk wat gemist. Er werd achteraf gesmuld van de frietjes en de medal-Monday-foto’s werden door Andy Astfalck vastgelegd. Dit moét op maandag gepost worden, because this was an edition to never forget!

A big thank you naar On Running voor de geweldige kledij en Polar voor een feilloos evenement met een fantastische groep atleten! Wanneer mogen we weer?

Als je dit bericht leuk vindt, vergeet het dan niet te delen, zodat anderen het ook kunnen vinden.

Hou er rekening mee dat de informatie in de Polar Blogposts het individueel advies van gezondheidswerkers niet vervangt. Raadpleeg je arts voordat je aan een nieuw fitnessprogramma begint.

ochtendloop-meikekuipers
Volgende

5 redenen om echt eens een ochtendloop te plannen

Polar Ambassadrice Meike wil een lans breken voor de ochtendloop. Als je na het lezen van haar tips & tricks nog altijd niet overtuigd bent om voor dag en dauw een rondje te rennen, dan weten wij het ook niet meer.

Meer lezen

Meld je aan en ontvang 10% korting op je eerste bestelling