facebook instagram pinterest search twitter youtube whatsapp linkedin thumbup
windsurfen_europa_hotspots

5 hotspots in Europa om te windsurfen

De Nederlandse pro-windsurfster Sara Wennekes neemt ons graag mee naar haar favoriete spots in Europa om te windsurfen! Helaas niet fysiek, maar droom gerust weg.

Sara Wennekes (26)

  • Pro windsurfster
  • Woont in Scheveningen, Nederland
  • Specialisatie: Windfoilen, de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Een foilboard komt door een draagvleugel constructie uit het water en bereikt veel hogere snelheden dan de gewone windsurfplank die in het water ligt.

Tenerife, Spanje

Mijn nummer 1 spot is Tenerife, de Canarische Eilanden in Spanje.

De Canarische eilanden zijn prachtig en kiezen tussen de verschillende eilanden Tenerife, Lanzarote, Gran Canaria en Fuerteventura is lastig. Toch is Tenerife voor mij het meest bijzonder. 
De meest bekende windsurf spot is El Medano, het is er ontzettend windzeker en je kan op verschillende plekken leuke golven vinden. Daarnaast kan je soms een dolfijn spotten in het water, heerst er een onwijs leuke surf sfeer en vind je overal barretjes met lekker eten. Als er toch geen wind is dan kan je mooie alternatieve sportieve activiteiten doen zoals surfen, wandelen en fietsen. Uiteindelijk heeft elk eiland zijn eigen bijzondere landschap, sfeer en kenmerken en lijkt het mij ook super gaaf om eens te eiland hoppen en zo de mooiste spots te bezoeken.

Torbole, Italië

Een van de meer bekende windsurf spots in Europa – en toegankelijk voor iedereen – is Torbole.

De spot zit aan de Noordkant van het Gardameer in Italië en hoort zeker in de top-5. Het is een prachtig bergmeer waar je goed kan leren windsurfen maar de omstandigheden ook uitdagend genoeg zijn om als gevorderde windsurfer over het water te knallen. Door de ligging van het meer en de opwarming van de bergen werken er twee windsystemen: Ora en Peler. Hierdoor is het een plek waarbij je vrijwel altijd zeker bent van een lekkere wind.

Het enige waar je rekening mee moet houden is dat het water soms wat fris kan zijn! De omstandigheden zijn verder niet heel radicaal maar dat maakt het juist een plek waarbij je lekker kan cruisen en na het varen kan je gegarandeerd genieten van heerlijk eten. Het is ideaal dat je er makkelijk naartoe kan rijden en ook als niet windsurfer kan je jezelf prima vermaken. Dus neem vrienden en familie mee voor een leuke trip want het is zeker de moeite waar om te bezoeken.

Klitmoller, Denemarken

Als je een ervaren surfer bent dan moet je in Klitmoller, Denemarken, zijn geweest.

Je zou misschien niet verwachten dat Denemarken in de top-5 staat van top windsurf spots, maar ze noemen deze locatie niet voor niets ‘Cold Hawaii’. Het is verstandig om de voorspellingen te checken maar als de spot eenmaal werkt dan heb je een top wind en super mooie, cleane, golven. Ben je een fan van windsurfen in de golven: dan is dit the place to go. Voor beginners zou ik de spot helaas wel echt afraden.

Brac, Kroatië

Kroatië heb ik dit jaar pas ontdekt als windsurf spot. 

Het is een prachtig land om te bezoeken maar nu weet ik dat je door de warmte in de zomer een mooie zeewind kan krijgen. Zelf ben ik bijvoorbeeld op het eiland Brac geweest waar je in het stadje Bol de hele zomer top condities kan krijgen. Wind, een kleine chop en een prachtige omgeving.

Een andere mooie spot in Kroatië is Rijeka. Je moet wel vroeg je bed uitkomen want de Tramontana begint om 06:00 ’s ochtends en gaat aan tot het middag uur maar daarmee is het ook een top plek voor een actieve vakantie. ’S Ochtends full power varen en ’s middags erop uit om de omgeving te verkennen.

Sardinië

Verder staat op dit moment staat Sardinië voor mij in de top-5. 

Het water is super mooi en je kan verschillende surf spots vinden. Het is juist leuk om op het eiland op avontuur te gaan en de mooie plekken te ontdekken. Het water is op sommige spots ontzettend helder en daarmee kan je echt een tropische feeling krijgen – en dat in Europa. Het eiland is daarnaast goed om te windsurfen maar je kan er ook erg goed kitesurfen, golfsurfen en suppen. Er is geen tijd om je te vervelen want als je wil bijkomen van je watersessie dan kan je genieten van de omgeving en de mooie stadjes. 

Een beetje buiten Europa

Kleine bonus: het Caribisch gebied is natuurlijk ook een beetje Europa.

Aruba en Bonaire zijn top plekken om te varen. Je kan er misschien niet naartoe rijden maar als je van een tropische omgeving houd (lees: palmbomen, witte stranden, cocktails en de hele dag in bikini of boardshort) dan is dit de plek voor jou. Op Aruba is de aan de ene kant van het eiland aflandig en aan de andere kant van het eiland kan je juist kleine golven vinden. Naast het windsurfen heeft het eiland veel te bieden met gezellig beach bars, all inclusive resorts en veel mooie plekken om te bezoeken.
Op Bonaire vind je juist aanlandige vlak water condities en is het iets rustiger. Geniet daar juist van de natuur en relaxte sfeer. Op de dagen dat je niet windsurft kan je prachtig snorkelen of duiken en ultiem uitrusten.

Er zijn ontzettend veel plekken in Europa waar je mooie omstandigheden kan vinden om te windsurfen en voor mij staan er nog een aantal plekken op die ik graag zou willen ontdekken zoals bijvoorbeeld Frankrijk, Griekenland en Portugal.

Beelden: Photomedano & JC windsurf

Als je dit bericht leuk vindt, vergeet het dan niet te delen, zodat anderen het ook kunnen vinden.

Hou er rekening mee dat de informatie in de Polar Blogposts het individueel advies van gezondheidswerkers niet vervangt. Raadpleeg je arts voordat je aan een nieuw fitnessprogramma begint.

resultatentraining_
Volgende

8 redenen waarom je geen resultaten ziet van je training

Deze veelgemaakte fouten kunnen de reden zijn waarom je geen vooruitgang boekt of zelfs achteruitgaat.

Lees ook

Meld je aan en ontvang 10% korting op je eerste bestelling