facebook instagram pinterest search twitter youtube whatsapp linkedin thumbup
wandelen_workout_blog_polar

Wandelen voor een betere gezondheid

Soms wordt wandelen over het hoofd gezien als een vorm van lichaamsbeweging, maar het is een eenvoudige en doeltreffende manier om actiever te worden en gezonder te leven. Regelmatig een stevige wandeling maken verbetert je cardiovasculaire conditie, vermindert het risico op hartaandoeningen en beroertes, vermindert depressies en helpt je een gezond gewicht te behouden.

De populariteit van wandelen als lichaamsbeweging begon in 2020 tijdens de pandemie. Lockdowns dwongen ons om te bewegen en meer tijd buiten door te brengen. Een wandeling in het midden van de dag hielp de werkroutine te doorbreken terwijl we opgesloten zaten in onze kleine “home offices”. In plaats van elkaar te ontmoeten voor een kop koffie of een drankje, begonnen velen van ons in onze vrije tijd een wandeling in het park te maken. Nu de sportscholen gesloten waren, hielpen power walks ons fit te blijven. Zelfs afspraakjes werden populair! Er is geen betere manier om je hart op te halen dan te wandelen terwijl je een speciaal iemand leert kennen.

Terwijl de wereld zich aanpast aan het leven met Covid, blijft wandelen een belangrijke fitnesstrend die groeit in alle leeftijdsgroepen over de hele wereld. Het is een activiteit met weinig impact en veel voordelen, en uit gegevens blijkt dat het een blijvertje is.

Lees verder voor enkele leuke feiten en cijfers over onze wandeltrainingen volgens de gegevens van Polar.

Walking is een populaire keuze

Volgens onze statistieken, gebaseerd op geanonimiseerde gegevens van miljoenen Polar gebruikers, brengen mensen van alle leeftijden meer tijd buiten door met stevig wandelen. We wandelen niet alleen meer, maar we letten ook beter op hoe we wandelen. We volgen graag elke stap die we zetten en technologie helpt ons om onze vooruitgang bij te houden. Het jaarlijkse wereldwijde onderzoek van ACSM’s Health & Fitness Journal wijst draagbare technologie dan ook aan als fitnesstrend voor 2022.

Wandel workouts : Een activiteit voor alle leeftijden

Vergis je niet, wandelen heeft lang niet meer zo’n stoffige bijklank. Verrassend genoeg zijn ook jongeren, de zogenaamde Gen Z, aan het wandelen geslagen. De populariteit nam jaar na jaar met 25% toe, waarbij jonge Polar-gebruikers (tussen 16 en 19 jaar (of -29)) tot meer dan drie keer per week (!) gaan wandelen.

méér dan een Blokje om

Dagelijks 10 minuten wandelen heeft al een positief effect op je gezondheid. Maar waarom zou je het daarbij laten? Uit onze gegevens blijkt dat de gemiddelde wandelsessie meer is dan een blokje om. Gemiddeld duurt een wandeling ongeveer een uur met een afstand van 4,5 km.

Zelfs als het wandeltempo licht tot laagintensief is, helpen wandelingen ons overtollige calorieën te verbranden, het metabolisme in balans te brengen en uiteindelijk onze taille te verkleinen. Gemiddeld verbrandden Polar-gebruikers 364 calorieën per wandeling.

hoeveel-we-wandelen

Meer wandelen = meer stappen zetten

De wandeltrend betekent dus ook dat we dagelijks meer stappen zetten. In 2020 verhoogden we ons dagelijkse aantal stappen, en in 2021 nog drastischer! In het jaar 2021 bereikten de Polar-wandelaars 10 000 stappen tijdens de zomermaanden, wat voor de meeste volwassenen een mooi doel is.

Weekendwandelaars

De meeste onder jullie plannen enkele keren per week een wandelsessie in, gespreid over de dagen. Zondag blijkt veruit de de populairste dag.

meestpopulairedag_wandelen

Wandelen: Een wereldwijde trend

Of het nu diep in de bossen van Finland is, in de Drunense Duinen in Nederland, of ergens in de straten van een bruisende Europese metropool, de wens om meer tijd buiten door te brengen al wandelend is universeel. We zien dat wandelen over de hele wereld steeds populairder wordt en een groter aandeel krijgt in de tijd die aan lichaamsbeweging wordt besteed.

In verschillende landen is bijna één op de vijf trainingen gewoon een power walk.

wandelen_data_populair

Haal het meeste uit je wandel workout

De voordelen, zowel fysiek als mentaal, van wandelen zijn al lang gedocumenteerd. Studies, zoals deze over volwassenen in de VS, gepubliceerd in 2020, zeggen dat mensen die regelmatig wandelen gezonder zijn en langer leven dan degenen die dat niet doen.

Je hoeft niet snel of ver te stappen om van de voordelen van wandelen te genieten. Het volgen van een paar aanbevelingen kan wandelaars helpen het meeste uit hun wandeltraining te halen:

  • Om resultaten te boeken, hoeft het niet altijd te gaan om een workout met een hoge intensiteit. Langzame wandelingen met een lage intensiteit kunnen mensen helpen om hun cardiovasculaire gezondheid op peil te houden.
  • Wandelen met een hoge intensiteit, zoals Nordic Walking (met gebruikmaking van wandelstokken), kunnen een goede manier zijn om de positieve resultaten van het rondwandelen te versterken, door meer spieren te gebruiken.
  • Het veranderen van het terrein van je wandelingen kan ook helpen bij het bieden van variatie in de intensiteit van de training. Zo kan bergop of bergaf lopen een grote invloed hebben op de intensiteit van een wandeltraining en tot nog grotere resultaten leiden.
  • Overweeg om met een groep mensen te gaan wandelen om het meer een sociale ervaring te maken. Hoewel dit je fysiologische gezondheid misschien niet verbetert, kan het wel een positieve invloed hebben op je geestelijke gezondheid en stressniveaus.
  • Door je hartslag tijdens je volgende wandeling bij te houden, kun je je training optimaliseren en meer te weten komen over je hartslagzones in verschillende contexten, zodat je het meeste uit je wandelingen haalt.

Als je dit bericht leuk vindt, vergeet het dan niet te delen, zodat anderen het ook kunnen vinden.

Hou er rekening mee dat de informatie in de Polar Blogposts het individueel advies van gezondheidswerkers niet vervangt. Raadpleeg je arts voordat je aan een nieuw fitnessprogramma begint.

toning_oefeningen
Volgende

14 doeltreffende toning oefeningen voor het hele lichaam

Mens sana in corpore sano? Maak je klaar om van de zomer te genieten met deze toning workouts, ondersteund door Polar Ignite 2.

Lees ook

Meld je aan en ontvang 10% korting op je eerste bestelling