facebook instagram pinterest search twitter youtube whatsapp linkedin thumbup
interview_koen_naert

Interview Koen Naert: “Ik ben veel sterker dan de Koen van vorig jaar.”

Wordt 2021 hét jaar van Koen Naert? De eerste helft is alvast veelbelovend. De Europees kampioen marathon en Polar atleet werd in april voor de tweede keer papa en zette na een hobbelig 2020 enkele sterke prestaties neer. Dat belooft voor Tokyo. Tussen pampers, studieboeken, trainingen en siesta’s, polsten we bij Koen naar zijn fysiek en voorbereiding in aanloop van de Spelen.

Koen Naert, 31, Roeselaere

  • Europees Kampioen Marathon Berlijn 2018 met 2:09.51
  • Professioneel atleet, verpleegkundige & student Postgraduaat wondzorg en weefselherstel
  • Papa van Finn & Jade
  • Favoriete Polar feature? De Running Index.

Koen, je liep eind april een persoonlijk record van 28’36 op de 10KM in Morton, had je het verwacht?  

Ja, ergens wel. Ik was goed aan het trainen en wou zeker een eindtijd in de buurt van mijn PR lopen. Dat is ook nipt gelukt (met 1 seconde van zijn vorige tijd nvdr.), hoewel ik geen super dag had. Maar toch: een PR is PR. Er waren een aantal zaken waar ik niet 100 procent tevreden over was, maar zeker in een tussenseizoen was het een indicatie dat we goed op schema waren voor de Spelen.

Mid juni vertrek je naar Kenia, hoe ziet een trainingsdag op hoogtestage in Iten eruit? 

Ik weet het niet, ben nog nooit in Kenia geweest (lacht), ik zal het ter plaatse moeten ontdekken. Blijkbaar trainen ze er héél vroeg, dus ik zal me wat moeten aanpassen. Maar aanpassen, dat hebben we het vorige jaar heel vaak moeten doen, dat zal geen probleem zijn. Ik veronderstel dat we eerst ontbijten, gevolgd door een zware training, opnieuw eten en slapen, daarna een tweede training, enzovoort. Om de zoveel dagen zal er een massage of een sessie bij de fysiotherapeut gepland zijn. Oh, en uiteraard ook dagelijks videobellen met vrouw en kids!

Is meditatie nog steeds een belangrijk onderdeel in je training? 

Ik zie het niet als onderdeel van mijn training, maar als onderdeel van mijn dag. Net zoals je iedere dag eet, mediteer ik ook elke dag, dat is iets dat ik niet oversla. Ik ben er heel bewust mee bezig, maar ik zie het absoluut niet als een opgave.

Net zoals je iedere dag eet, mediteer ik ook elke dag.

2020 was je annus horribilis, een jaar vol blessures, hoe kijk je daarop terug en wat heb je ervan geleerd? 

Na het succesvolle EK in 2018 waar ik Europees kampioen werd, begon 2019 op eenzelfde elan met een PR van 2 uur en 7 minuten in Rotterdam. In 2020 stonden we door corona en blessures bijna het hele jaar aan de kant. Maar door de pandemie heb ik de tijd gehad om heel voorzichtig op te bouwen. Er was geen competitiedruk, dat kwam me goed uit. En als ik er nu op terugkijk, denk ik dat we door die stressloze aanpak veel verder staan dan dat we hadden durven hopen. Op een of andere manier kijk ik er dus wel positief op terug, dat is misschien raar om te zeggen. Het jaar an sich was verschrikkelijk, maar achteraf gezien kijk ik altijd vooruit. Als ik al achteruit kijk is het om eruit te leren. En ik denk enkel maar terug aan 2020 om te reflecteren over wat er is gebeurd en ik kan concluderen dat we er veel uit hebben geleerd, en dat is wel het belangrijkste.

koen naert
Naert op 21 maart 2021 tijdens de halve marathon in Dresden. Hij finishte met een PR in 1u01’38” en werd daarmee knap vierde.

Mogen we zeggen dat het een geluksgeschenk was voor jou dat de Spelen uitgesteld zijn naar 2021? 

Zeker en vast, ik ben veel sterker dan de Koen Naert van 2020 op hetzelfde moment. Ik zie het als een tweede kans en ik wil die kans met beide handen grijpen. Daarom zijn we nu zo hard aan het werken. Het is niet alleen hard werken, maar ook slim werken. Dat is extra belangrijk deze periode.

Ik ben veel sterker dan de Koen Naert van vorig jaar.

Wat mogen we je toewensen voor Tokyo? 

Een goeie dag, een mooie prestatie, de rest heb ik zelf in de hand. We zullen wel zien. Als ik de lijn kan doortrekken van de afgelopen maanden, denk ik wel dat de voorbereiding heel goed zal zijn. Maar dan moet het natuurlijk op de dag zelf nog gebeuren, zoals op het EK in 2018, dat je kan uitpakken met een heel goede dag. Op het juiste moment proberen pieken, daar streven we naar. “Control the controllables”, zoals dat wel eens wordt gezegd.

Je werd onlangs opnieuw papa, hoe zorg je voor voldoende rust met een tweede kindje?

(Lacht) Moeilijke vraag! Ik kan rekenen op een ‘goed vrouwtje’. Elise geeft na Finn nu ook borstvoeding aan dochtertje Jade, dus ’s nachts heb ik er heel weinig last van. Elise neemt de nachten volledig op zich, ze moet sowieso opstaan voor de melk, zegt ze, dus beter één persoon gecrasht en moe, dan twee. Ik ben haar dankbaar dat ze daar zo over denkt. Ik heb nu zelf ook nog eens examens, dus moet mijn middagrust er wel voor inboeten. Mijn trainingsschema ligt strikt vast, maar een babytje kan je niet altijd laten doen wat je wil. Dus we moeten gewoon flexibel zijn. Maar zoals ik zei, we zijn het afgelopen jaar heel flexibel geweest, dus we passen ons daar dan wel aan aan.

Bedankt en succes, Koen.

Als je dit bericht leuk vindt, vergeet het dan niet te delen, zodat anderen het ook kunnen vinden.

Hou er rekening mee dat de informatie in de Polar Blogposts het individueel advies van gezondheidswerkers niet vervangt. Raadpleeg je arts voordat je aan een nieuw fitnessprogramma begint.

Volgende

Mindful hardlopen doe je zo

Mindful hardlopen gaat om ‘aanwezig zijn’ tijdens je looptraining en je meer verbonden voelen met je lichaam. Mindful lopen heeft…

Lees ook

Meld je aan en ontvang 10% korting op je eerste bestelling