facebook instagram pinterest search twitter youtube whatsapp linkedin thumbup
PolarCoachingProject_Sarah_ricchetti_cover

Polar Coaching Project: ontmoet de kandidaat (2) Sarah Ricchetti

Kandidate Sarah scheurde na anderhalve maand triatlon training uit haar hemdje op het werk. Of de zwemtrainingen bij coach Frederik van Lierde lonen? Daar hoeven we geen tekeningetje meer bij te maken. En dat terwijl de Limburgse spring-in’t-veld absoluut geen groentje is op het vlak van sporten, want tijdens haar jeugd was de turnzaal haar tweede thuis. Sarah zal haar halve triatlon debuut binnenkort maken in Geraardsbergen – een naar eigen zeggen “dikke, vette droom” en wij polsen graag even naar de stand van zaken.

Sarah, 32, Heusden-Zolder

Race: Halve triatlon, Challenge Geraardsbergen
Trainingshistoriek: In haar jeugd was de turnzaal haar tweede thuis
Guilty pleasure: 80’s Aerobics
Favoriete pre-workout: Cappuccino’s en pasta

Waarom ging je de uitdaging van het Coaching Project aan?  

Ik ben wel wat avontuurlijk aangelegd en kom graag uit mijn comfort-zone. Je kan op veel verschillende manieren je grenzen verleggen maar na twee marathons was ik op zoek naar wat meer afwisseling op het gebied van sport. Om mij heen zie ik mensen die na hun zoveelste marathon iets nieuws willen en die komen – net zoals ik dus – uit bij triatlon. Ik ben elk sportdoel in het verleden begonnen met de kortste afstand en beslis pas na ik die gefinisht heb wat mijn volgend doel zal zijn. Deze halve triatlon is dus een mooie opvolging op mijn Olympische afstand vorig jaar, en dat met een topcoach.

Triatlon is ook niet enkel iets fysiek, mentaal is het ook een hele uitdaging omdat er zoveel bij komt kijken. Ik ben bovendien altijd een turnster geweest, een sport waarbij je meer krachtige en explosieve bewegingen nodig hebt. Het tegenovergestelde van duursport dus! (lacht) Misschien is dat ook wel mijn ultieme beproeving, het tegenovergestelde testen. Want stiekem vraag ik me dat wel af: zou ik, als turnster, dat ook kunnen? En er is natuurlijk maar één reden om daarachter te komen…

Hoe sta je fysiek ervoor, ruim twee maand voor de wedstrijd?

Mijn zwemmen is een pak beter geworden. Ik train het zwemgedeelte wat anders en heb meer kracht gekregen in mijn armen. Ik zwem rond de 6 kilometer per week nu maar het kan natuurlijk ook liggen aan de strakkere rustpauzes tussenin van de coach. Ook op de fiets boekte ik voelbaar vooruitgang.

Ik fiets op hartslag en ik merk dat zone 2 van afgelopen jaar zone 1 van dit jaar is geworden.

De winterkilometers op de rollen zitten daar voor iets tussen. Het bewijs dus dat je van indoor fietsen ook beter wordt. 

Wat vind je zo leuk aan triatlon?  

Triatlon is nooit saai door de afwisseling van de drie disciplines en de variatie binnen elke training. Je gebruikt ook je hele lichaam want door de combinatie met zwemmen train je ook je bovenlichaam. Ondanks het feit dat het een individuele sport is, leerde ik veel mensen kennen. Het leuke is ook dat je samen met andere mensen kan trainen. Ik spreek af met andere vrouwen om te gaan zwemmen, fietsen of lopen. Zeker in de zomer als er langere fietstochten op het programma staan en er een verplichte “ijscrème stop” bij hoort. Dat brengt me naadloos bij het volgende voordeel: het kan namelijk geen kwaad als je eens wat meer hebt gegeten (lacht).

Tot slot is triatlon ook genieten van het proces. Ik hoef helemaal niet elke dag tot het uiterste te gaan in een training om uithouding op te bouwen. Op ‘race’-day vallen al die trainingen in elkaar, en kan je (hopelijk) genieten van de eerste tot de laatste kilometers. Meestal hangt er op de wedstrijddag ook een hele gemoedelijke sfeer en is er veel waardering voor andermans prestatie.  

Hoe helpt de POLAR VANTAGE V2 je met je trainingen? 

Ik vind de Nightly Recharge feature super. Het eerste wat ik doe als ik wakker ben, is mijn slaapkwaliteit checken. Uiteraard geeft die ook wel eens ‘Slecht’ aan maar dat wil niet zeggen dat ik dan met het verkeerde been uit bed stap. Ik herplan er hoogstens wel eens mijn trainingen door. De Training Load Pro vind ik handig om niet te neigen naar overbelasting. En als ik ga fietsen, moet ik ein-de-lijk niet meer old school de nummers van het fietsroutenetwerk op mijn fietskader plakken. Polar en Komoot laten me nu fietsen in de juiste richting dankzij de routebegeleiding. 

Naar verluidt heb je nog een grappige anekdote die we maar al te graag willen horen?

Ik heb na anderhalve maand trainen bij Frederik van Lierde eens een hele werkdag met een gescheurd hemd aan mijn oksel rondgelopen, omdat mijn biceps er letterlijk was uitgebarsten! Niemand heeft er gelukkig iets van gemerkt, maar ik was stiekem wel in mijn nopjes: hard work pays off! En ik kan het nu niet meer ontkennen: ik ben officieel wat breder geworden. (lacht)

Als je dit bericht leuk vindt, vergeet het dan niet te delen, zodat anderen het ook kunnen vinden.

Hou er rekening mee dat de informatie in de Polar Blogposts het individueel advies van gezondheidswerkers niet vervangt. Raadpleeg je arts voordat je aan een nieuw fitnessprogramma begint.