facebook instagram pinterest search twitter youtube whatsapp linkedin thumbup
polarcoachingproject_johanhollants_blog

Polar Coaching Project: ontmoet de kandidaat (1) Johan Hollants

Sportieve muziekliefhebbers kunnen bij kandidaat Johan terecht voor ellenlange “Workout”-afspeellijsten. Zijn grootste struggle in triatlon is van vestimentaire aard: tips om zich in een fietsshort te wurmen na een zwemtraining zijn meer dan welkom. Tot slot moet wie met Johan afspreekt geduld hebben, want sinds zijn deelname aan dit avontuur komt hij willens nillens oeverloos te laat. Dit en meer over de status quo van Johan, lees je hier!

JOhan, 39, Sint-Katelijne-Waver

Race: Halve triathlon, Challenge Geraardsbergen
Sporthistoriek: Trailrunner met blessureleed
Favoriete onderdeel: “Zonder twijfel lopen!”
Favoriete trainingshit: Final Credits – Midland

Johan, waarom ging jij deze uitdaging aan?

Ik ben eigenlijk een trailrunner. Wat redelijk haaks staat op triatlon, heb ik al gemerkt. Bij trailrunnen draait veel om ’toeval’: nieuwe paadjes ontdekken, geen rekening houden met splits, tijden, onverwachte omstandigheden, weer, hoogtemeters, … Bij triatlon probeer je op elk ’toeval’ voorbereid te zijn. Beide sporten hebben zo hun voordeel.

Sinds maart 2020 sukkelde ik met een knieblessure. Fietsen was dus de logische stap om mijn energie kwijt te kunnen. Al snel volgde ook zwemmen. Toch vond ik het moeilijk beide sporten te combineren, en bovenal, ik miste het lopen. 

Toen ik deze uitdaging zag verschijnen, was ik meteen enthousiast. Dit was de ideale manier om perfect begeleid te kunnen worden om terug in vorm te geraken, op een doordachte, gezonde manier. De combinatie revalideren/opbouwen is namelijk echt iets wat begeleid moet worden. Wat nu dus nauwgezet gebeurt. 

Ondertussen bouw ik mijn conditie al zwemmend en fietsend op. Sinds mid-maart mag ik terug lopen. Mijn doel is dan ook simpel: in staat zijn om de Polar Challenge aan te kunnen en af te maken. Het gaat me niet over een toptijd neer te zetten, maar veeleer om het proces, de heropbouw, de beleving. We zijn nu twee maanden ver en ik vind het echt heerlijk. Het voelt alsof ik het groot lot heb gewonnen, een half jaar leven in functie van sport, zalig!

Merk je al dat je vooruitgang hebt geboekt?

Amai, het zal wel zijn! Het eerste gesprek met Frederik eindigde met ‘Trust The Proces‘. Vrij vertaald: rustig opbouwen en luisteren naar de coach. Maar dat klopt kei hard. Voorheen trainde ik stevig, onder het motto: “niet gezwoegd is niet getraind”. Nu merk ik, na een tweetal maanden constructief opbouwen, dat dit echt sneller zijn vruchten afwerpt. Ik volg mijn schema, respecteer mijn hartslagzones en blaas me niet onnodig op. Dat weerspiegelt zich ook in mijn gemoed; ik ben alerter en slaap beter. Vroeger sliep ik eigenlijk slecht omdat mijn lijf meer pijn deed van steeds te overdrijven. 

Wat vind je het leukst aan triatlon?

Hoe cliché dit ook mag klinken, de afwisseling vind ik een heerlijkheid. In de ochtend gaan zwemmen, in de avond gaan fietsen… Door de constante variatie blijf je makkelijk gefocust en geprikkeld. Het is wel een heel tijdrovende bezigheid. Daarom ben ik heel blij met Fre als trainer. Ik moet simpelweg uitvoeren wat hij zegt.

Een loopschema opstellen is niet zo moeilijk, hier vind je ook heel veel info over, maar bij triatlon komt toch wel wat meer kijken. Een coach ontneemt dus heel wat ‘last’ en zo kan je je puur focussen op het sporten zelf. 

Van welke feature op je Polar Vantage V2 ben jij het meeste fan?

Ik word er gek van dat de Nightly Recharge sleep tracking zo minutieus klopt… Ik kan inmiddels zelf feilloos aangeven wat het toestel ’s morgens zal aangeven. In het begin was ik soms echt boos op dat toestel. Het loog!, dacht ik. Want ik dacht dat ik wél goed had geslapen… Feit is: drink één glas alcohol en het toestel geeft gegarandeerd een slechte nachtrust aan :-).

Benieuwd wat je beter wel of niet eet voor een goed herstel en dito nachtrust? Lees er alles over in deze blogpost.

Wat is je meest bijzondere trainingsmoment tot nu toe?

  • Sinds ik hieraan deelneem, kom ik overal te laat aan… Ik schat de extra tijd die ik nodig heb naast het trainen continu verkeerd in.
  • Ik ga liever in de koude fietsen, in plaats van op de rollen te kruipen. Onder het motto “tijdens een wedstrijd kan het ook regenen, hé”. Maar bijgevolg moet je hier (zeker met het fietsen) extra op voorbereid zijn. Twee paar kousen, klikpedalen en dan nog twee paar oversokken… Het verschil met een zonnig lenteloopje is enorm. Short en shirt aan, klaar. 
  • Fysiek gezien is de snelle overgang van zwemmen naar fietsen best haalbaar. Praktisch gezien is dit helemaal anders. Kruip maar eens in je winter-fietstenue in het paskot na het zwemmen… Een krappe skinny jeans is er niets tegen… 

Heel veel succes in die skinny jeans, Johan!

Als je dit bericht leuk vindt, vergeet het dan niet te delen, zodat anderen het ook kunnen vinden.

Hou er rekening mee dat de informatie in de Polar Blogposts het individueel advies van gezondheidswerkers niet vervangt. Raadpleeg je arts voordat je aan een nieuw fitnessprogramma begint.