facebook instagram pinterest search twitter youtube whatsapp linkedin thumbup
de-avond-voor-race

Wat te doen de avond voor je grote race

Je hebt de nodige kilometers gemaald, de post-workout dutjes genomen en onderweg heel wat koolhydraten gegeten. Er resten je nog maar een paar uur voor jouw wedstrijd – of het nu je eerste 5K is of die ultramarathon waar je 12 maanden voor hebt getraind.

De meeste ervaren hardlopers en wedstrijdveteranen zullen je geruststellen dat de avond voor de grote race eigenlijk niet de belangrijkste is – en dat de slaap die je twee nachten voor de start krijgt, het belangrijkst is. (Geen zorgen dus, als je te nerveus bent om in slaap te vallen of je elke uur wakker wordt uit angst om je pre-race alarm te missen. Eén nacht van draaien en woelen zal je race niet in het gedrang brengen.)

We vroegen doorgewinterde hardlopers wereldwijd naar hun strategieën de avond voor de wedstrijd. Onthoud gewoon dat het jouw race is, dus ga altijd uit van wat voor jou werkt. (Als je sinds je studietijd geen bier meer hebt gedronken, is de avond voor de race misschien niet het moment om te testen of een blikje Heineken je daadwerkelijk helpt ontspannen. En als je geen koffiedrinker bent maar al je hardloopvrienden zweren bij iced lattes op de ochtend van de race, overweeg dan om die ook af te slaan.)

1. BEREID, VERZAMEL, LAAD OP EN ORGANISEER ALLES WAT JE NODIG HEBT OP DE RACEDAG

Leg je outfit klaar – inclusief schoenen, sokken, je startnummer en veiligheidsspelden – en alle benodigdheden voordat je het huis of hotel verlaat. (Anti-schuur balsem, elektronica, routebeschrijving, iets warms om te dragen voor de start, een set kleding voor na de race, etc.) Zorg ervoor dat alles wat je nodig hebt volledig is opgeladen en overweeg zelfs om je ontbijt en pre-race koffie van tevoren klaar te maken.

“Ik lees altijd alle informatie voor de wedstrijd in het racepakket of op de website,” zegt Angela Colarusso Boonstra uit Hoboken, NJ. “Ik wil weten waar ik moet zijn en wanneer – en ik kom altijd te vroeg, gewoon voor de zekerheid.” Houd rekening met extra tijd voor verkeer, parkeren, lopen naar de start, [meerdere] bezoeken aan de badkamer met lange rijen, en tijd om op te warmen.

Organize everything you will need on the race day on the night before the race

Beeldmateriaal: Sarah Pappusch.

2. MAAK DE LAATSTE AANPASSINGEN AAN JE AFsPEELLIJST

Voeg een paar verrassende nummers toe aan je afspeellijst die er eerder niet op stonden. Dat geeft je iets om naar uit te kijken op de volgende dag als je het zwaar heb. Check wel even dat je race het gebruik van koptelefoons toestaat – veel races doen dat niet!

3. Verwen Jezelf

“Ik scheer graag mijn benen en smeer wat luxe lotion op,” zegt Kiera Carter uit New York City. “Het is het minste wat ik voor ze kan doen voordat ze me door die marathon sleuren.”

Als je van baden houdt, neem dan een bad (blijf gewoon niet te lang in een te heet bad – je wilt niet uitgedroogd raken), en als gezichtsmaskers jouw ding zijn, ontspan dan een tijdje met een masker op. Professioneel hardloper en Polar-atleet Molly Huddle zweert bij een manicure voor de race – bonuspunten als je je nagels in de officiële racekleuren lakt.

4. OVERWEEG EEN BIERTJE OF GLAS WIJN OM TE ONTSPANNEN

“Ik drink altijd een koud biertje bij mijn avondeten de avond voor een race,” zegt Jen Correa uit Staten Island, NY. “Het helpt me ontspannen en in slaap te vallen. En als ik voor een race reis, probeer ik graag een lokaal biertje te proberen.”

5. KIJK NAAR IETS WAAR JE VAN HOUDT, IETS WAAR JE OM KUNT LACHEN, OF IETS DAT JE INSPIREERT

Dori Gray, een marathonloper uit Jersey City, NJ, zweert bij de aflevering van “Lucky Penny” van How I Met Your Mother – dat is degene waarin Barney de New York City Marathon loopt. “Het gebeurde toevallig op de avond voor mijn eerste marathon, en zo is een ritueel ontstaan,” zegt ze.

6. GEEF JE LICHAAM EXTRA LIEFDE

“Ik neem de avond voor de race en de ochtend van de race een ijsbad van twee minuten,” zegt Laura Beachy, een ultramarathonloper uit New York City. “Ik ben deze traditie begonnen op de middelbare school toen ik aan cross-country deed. Het is een manier om de sensatie van elke spier in mijn benen te voelen, en het geeft me een verjongd gevoel. Soms tijdens de race mediteer ik even over die snelle dosis verjonging en vind ik kracht om door te gaan.”

7. BRENG LEVEN IN JE BENEN

Robyn Mayer, een ultramarathonloper uit Denver, CO, geeft de voorkeur aan een omgekeerde aanpak. “Ik lig 10 tot 15 minuten met mijn benen omhoog tegen de muur, met mijn ogen dicht, in een stille kamer,” zegt ze. “Dan visualiseer ik me hoe succes eruit zal zien van het begin tot het einde van de race – letterlijk kilometer per kilometer zelfs. Ik focus me op diepe buikademhalingen en grote uitademingen. Dit momentje plan ik in vlak voor het slapengaan omdat het me kalmeert en me ook in balans brengt.”

8. OVERWEEG EEN KORTE SOCIALE MEDIA PAUZE

“Voordat ik ga slapen, lig ik in bed en herinner ik mezelf eraan dat of ik nu een goede race heb of een slechte, ik nog steeds iets behoorlijk gaafs aan het doen ben,” zegt Adam Gorsline uit Long Island. “Laat dat de overwinning zijn. En ik herinner mezelf eraan dat ik zodra ik klaar ben, een heerlijke bagel met pindakaas mag eten.”

9. WEES LIEF VOOR JEZELF

“Before I go to sleep, I lie in bed and remind myself that whether I have a good race or a bad one, I’m still doing something pretty cool,” says Adam Gorsline of Long Island. “Let that be the victory. And I remind myself that I’ll get to eat a delicious bagel with peanut butter as soon as I finish.”

10. VISUALISEER JE EIGEN SUCCES

“Als ik het parcours ken en eerder heb gelopen, stel ik me voor dat ik het ren in mijn racekleding, met het voorspelde weer, en me sterk, ontspannen en gelukkig voel,” zegt Deanna Culbreath, ultramarathonloopster uit New York City. “Ik probeer details vast te leggen zoals geluiden en geuren langs het parcours. Is het een nieuw parcours, dan haal ik mijn favoriete trainingen of wedstrijden voor de geest waarin ik me sterk voelde, en ik herinner me zoveel mogelijk details.”

11. PROBEER voldoende NACHTrust TE KRIJGEN

Maar stress hier niet te veel over! (Controleer zeker dubbel of je wekker op de juiste tijd is ingesteld – en drievoudig of het voor AM is, niet PM.) Probeer vijf tot tien minuten te mediteren om tot rust te komen. Nieuw met mediteren? Dan kan een app zoals Headspace je op weg helpen helpen.

12. En het allerbelangrijkste? Blijf doen wat je tijdens je training hebt gedaan

“Geen veranderingen op de racedag,” zegt Paul Leak, die voor Strava in San Francisco werkt. “Dus als ik de avond voor al mijn lange duurlopen altijd een biertje dronk, waarom nu veranderen? Blijf gewoon doen wat je hebt gedaan, zodat je dezelfde mindset behoudt als voor al die lange duurlopen die je succesvol hebt afgerond.”

Als je dit bericht leuk vindt, vergeet het dan niet te delen, zodat anderen het ook kunnen vinden.

Hou er rekening mee dat de informatie in de Polar Blogposts het individueel advies van gezondheidswerkers niet vervangt. Raadpleeg je arts voordat je aan een nieuw fitnessprogramma begint.

fouten_vermijden_marathon
Volgende

Fouten om te vermijden tijdens je marathontraining

Je hebt alle tips gelezen over hoe je moet trainen voor een marathon, maar weet je ook wat je vooral NIET moet doen?

Lees ook

Meld je aan en ontvang 10% korting op je eerste bestelling