facebook instagram pinterest search twitter youtube whatsapp linkedin thumbup
sporten_mama

Hoe maak je als busy mom tijd voor beweging?

Als drukbezette moeder voelt het misschien als een “mission impossible” om me-time in te plannen, laat staan om tijd vrij te maken voor lichaamsbeweging – maar er zijn mogelijkheden!

We gingen onze mosterd halen bij enkele mama’s die erin slagen om sportieve balans in hun planning te integreren, en die maar al te graag hun tips delen met “fellow moms”.

Hier gaan we!

1. “Plan je sportsessies in” – Eva Tuytelaers

Mama van Helder & Mozes. 

sporten_busymom

Plan het in. Een week op voorhand of een halve dag: wat voor jou het best werkt. Op die manier ligt het vast en kan je er een beetje naartoe werken en kan je partner er ook rekening mee houden.

Als je graag in groepsverband sport of les wil krijgen in plaats van op je eentje te gaan joggen, kies dan voor de club of de coach die gemakkelijk bereikbaar is: in je buurt of op je woon-werk traject. Misschien is dat niet de meest fancy club of trainer waar al je kennissen gaan, het belangrijkste is dat je er geraakt.

Verder zijn er ook nog tal van online lessen die je dankzij Corona thuis kan volgen. Ik doe dat ook terwijl ik met de kindjes bezig ben: niet altijd even efficiënt maar je bent wel bezig. Koken doe je uiteindelijk ook wanneer de kindjes thuis rondlopen. Bewegen kan even belangrijk zijn.

Is de drempel om terug te gaan sporten te hoog omdat het zo lang geleden is, begin dan met wandelen. Veel beter om je conditie op te bouwen en vet te verbranden dan een kort rondje te lopen aan een te hoge hartslag. Ik denk dat wandelen het nieuwe joggen is. En zo kom je nog eens ergens.

2. “Sporten als de baby slaapt” – Martine Van Der Struis

sportenalsdrukkemama

Mama van Jack, Dean & Bobby.

Toen ik voor het eerst moeder werd had ik nog de luxe dat er bij mijn sportschool kinderopvang zat. Tegenwoordig zie je dat niet veel meer. Daarom deed ik later vaak thuissporten. Als de baby sliep kon ik even half uurtje in de woonkamer trainen. Of ik sportte s’avonds. Als mijn man thuis kwam kon ik even weg.

Nu ze wat groter zijn wordt het ook steeds makkelijker. Als ik ga hardlopen kunnen ze mee op de fiets. Dat vinden ze super leuk en tevens bewegen zij ook gelijk. Of ik ga direct in de ochtend als ze naar school zijn. Ook ga ik wel eens met mijn kids skaten. Zo leuk en heerlijk sporten met elkaar.

3. “ga hardlopen met de wandelwagen”  – PATTY Ter Harmsel

Mama van Louén & Nimué

Het dragen van een sporthorloge kan motiveren om je een extra keer die trap op en neer te gaan, om bij te dragen aan je dagelijks aantal stappen.

Betrap je jezelf vaak op het excuus: “ik heb geen tijd”? Prent jezelf dan in dat een sportsessie niet meteen een uur hoeft te duren. Elke minuut is er één gewonnen. Dat je niet naar de sportschool geraakt, is volkomen normaal. Probeer dan een keer een home workout. 

Probeer te “multitasken”. Ik ga bijvoorbeeld zelf heel vaak met de wandelwagen hardlopen. Zo krijg ik de kleine lekker stil, heb ik een extra pittige workout en hoef ik geen oppas te regelen.

Stem dingen goed met je partner af en plan tijd voor jezelf in. Als je borstvoeding geeft, kun je er voor kiezen om te kolven zodat je partner het flesje kan geven mocht je net aan het sporten zijn.

Tot slot, verplicht jezelf niks en wees lief voor jezelf. Beloon jezelf liever als je een keer extra trots bent dat je weer bent wezen sporten! Wil niet te snel te veel maar bouw langzaam weer op. Je lichaam heeft negen maanden super hard gewerkt en als kersverse moeder ben je nog steeds super hard aan het werk.

Vind motivatie OM TE BEWEGEN op 5 EENVOUDIGE MANIEREN

  • Maak je workouts fun. Afspreken met vrienden voor een wekelijkse set motiveert je ongetwijfeld tot meer activiteit. Je laat je vrienden toch niet inde steek? Probeer nieuwe uitdagingen, zoals een nieuwe fitnessles en doorbreek de sleur door bijvoorbeeld eens op een bijzondere locatie om te trainen.
  • Get sweaty. Je voelt je er beter door en je huid zal er van houden! Zweten helpt je lichaam te ontgiften en zuivert je poriën. Stel jezelf ten doel om zo veel mogelijk te zweten en beloon jezelf met een stoombad aan het eind van de sessie om jezelf echt te verkwikken.
  • Focus and beweeg op het ritme. Luister naar luide muziek met veel bas tijdens je training. Trainen met een koptelefoon helpt de hersenen om zich af te sluiten voor de geluiden van buitenaf en brengt je in een kalme, ontspannen toestand.
  • Plan vooruit and bereid een workout plan.Weet wat je gaat doen voordat je aan een sessie begint. Schrijf een plan of volg een goed begeleid fitnessprogramma. Zorg ervoor dat je alles afwerkt.
  • Motiveer jezelf . Bouw aan je zelfvertrouwen en motivatie. Zeg tegen jezelf:  “OK _______(voeg je naam in)______, je bent niet moe, je kunt elk doel bereiken dat je wilt en vandaag ga je dat doen! Dus, let’s go girl!”

Als je dit bericht leuk vindt, vergeet het dan niet te delen, zodat anderen het ook kunnen vinden.

Hou er rekening mee dat de informatie in de Polar Blogposts het individueel advies van gezondheidswerkers niet vervangt. Raadpleeg je arts voordat je aan een nieuw fitnessprogramma begint.

Meld je aan en ontvang 10% korting op je eerste bestelling