facebook instagram pinterest search twitter youtube whatsapp linkedin thumbup
workouttrends_2022

New year, new you: de workout trends van 2022 zijn er!

2021 was het jaar waarin we onze draai moesten vinden in een snel veranderende wereld. We hebben ons van onze meest flexibele kant laten zien, omarmden maatregelen en gingen creatief om met restricties – of het nu ging om het bedenken van nieuwe manieren om thuis te trainen of om overdag een uurtje vrij te maken voor die broodnodige workout. 

We anticipeerden op het feit dat het leven er de komende tijd anders uit zou zien en hebben geleerd te genieten van de nieuwe fitnessmogelijkheden die door de noodzaak tot verandering zijn ontdekt.

Dus, wat betekent dit voor 2022? Wat mogen we verwachten van het gloednieuwe jaar dat voor ons ligt? We hebben de inzichten van de jaarlijkse wereldwijde enquête van ACSM’s Health & Fitness Journal samengevoegd met onze eigen fitnesstrends om je een voorspelling te geven van de sportieve stromingen van het komende jaar. Hoe zal 2022 er voor jou uitzien? We doen een – onderbouwde – gok.

Verbeterde inzichten

Het is geen verrassing dat de deelnemers van de ACSM enquête dol zijn op data. Wearable tech staat dan ook op nummer 1 staat in de resultaten van het onderzoek. Dat is niet verwonderlijk. De inzichten die je van data krijgt, zorgen ervoor dat je slimmer kunt trainen, in plaats van altijd maar harder. Willen we dat niet allemaal? 

Oh ja, en in dat opzicht zijn wij natuurlijk helemaal trendy! Onze sporthorloges zijn meer dan een voorbijgaande rage. Polar meet al meer dan 40 jaar de hartslag van menig sporter. Sinds 1977 geloven wij al dat wearable tech een integraal onderdeel is van de toekomst van fitness.

Maar, hoe ziet wearable tech er wat betreft ons uit in 2022? Wel, het is onder andere de geïntegreerde turn by turn-begeleiding van navigatietechnologieplatform Komoot, zodat je nieuwe trailrunning routes kunt proberen. Maar het is ook superieure monitoring, waarbij elke hartslag met precisie wordt gevolgd, met Polar Precision Prime™ OHR-technologie. En al je gegevens – trainingen, hartslag, slaaptijd, herstel van het zenuwstelsel – worden voor je geïnterpreteerd, zodat je elke dag het maximale eruit kunt halen zonder te veel te doen, met Polar Training Load Pro™.

Neem een snelle sportpauze thuis

We zijn er allemaal aan gewend om thuis te werken – en ook thuis te sporten. Home workouts klommen naar de tweede plaats in het ACSM-rapport over fitnesstrends voor dit jaar.

Heb jij je al eens aan een ‘micro workout’ gewaagd? Dat is dé workout waarvan wij denken dat hij trending wordt in 2022. Het gaat om snelle krachtoefeningen die je de hele dag door doet. Van een paar seconden tot een aantal minuten, gestructureerd of ongestructureerd. Je plant ze random in op mogelijke momenten van je dag, zoals tijdens het wachten op je ochtendkoffie of wanneer je de post gaat halen.

Het doel is simpel: actief blijven gedurende de dag. Micro workouts kunnen van alles zijn, zoals een serie squats of 100 jumping jacks. Deze korte trainingen met een hoge intensiteit zijn een geweldige manier om je routine te onderbreken en het gezondheidsrisico van langdurig zitten tegen te gaan.

Het beste deel van deze micro workouts? Efficiëntie. Laten we zeggen dat je doel ‘200 jumping jacks uitvoeren’ is. Als je dat opdeelt in 20 jumping jacks per set, kost het je in totaal 10 minuten – verspreid over de dag – om je doel te bereiken.

Ook dol op cijfertjes? Lees hier alles wat je wil weten over Smart Calories, Running Index, en Hartslagvariabiltieit (HVR).

Walk this way

Een andere no-brainer in het pandemische tijdperk is lichaamsbeweging in de buitenlucht – en wij zijn het ermee eens dat dit ook in 2022 een grote trend zal zijn. Wij menen dat één buitenactiviteit dit jaar een nog grotere boost zal krijgen: wandelen.

Vaak onderschat, maar wandelen is een fenomenale workout die enorme voordelen voor de gezondheid biedt . Regelmatig wandelen verbetert je cardiovasculaire conditie, vermindert het risico op hartaandoeningen en beroertes, verlicht depressies, en helpt je een gezond gewicht te behouden.

Voor velen was wandelen dé ultieme manier om weer een jaar van pandemische verstoringen en beperkingen te doorstaan. Wandelen bij de koffie, pendelen naar het werk, of tijdens een afspraakje, wij zijn er van overtuigd dat deze wandeltrend ook in 2022 een populaire keuze zal zijn.

HIIT is en blijft een hit

HIIT heeft een vast plekje veroverd in de top vijf van sporttrends sinds 2014, en ook in 2022 zal het niet van die plek wijken. De resultaten van High-Intensity Interval Training zijn namelijk onmiskenbaar. Plus, er is geen betere manier om een complete, sportschool-vrije workout te beleven dan met een aantal intense circuits, die je hartslag de lucht in jagen.

Bij HIIT draait alles om beweging en trainingsefficiëntie, wat betekent dat het ook perfect past in onze nieuwe fitnesslevensstijl. Je kunt HIIT overal doen: in je huiskamer, buiten of zelfs in de plaatselijke fitness (wanneer die weer open mogen).

Natuurlijk is té veel ‘hoge intensiteit’ geen goede zaak. Je moet er altijd voor zorgen dat er voldoende afwisseling in je training zit en dat je de tijd neemt om goed te herstellen na een veeleisende workout.

Weet jij wanneer je ‘in het rood’ gaat? Lees alles over trainingsbelasting of Eerste hulp bij hartslagmeting, hier!

Virtueel mogelijk

In 2021 draaide alles om het streamen van je workout, met veel bekende fitnessmerken die op abonnementen gebaseerde virtuele streamingdiensten creëerden. Ze bootsen begeleide groepssessie na die je gemakkelijk in je eigen huis kan doen. 

In 2022 verwachten we deze verschuiving nog verder te zien waarbij virtual reality zijn intrede doet in de wereld van de thuisworkout. Zo is er bijvoorbeeld Supernatural, een dienst op abonnementsbasis, waarmee je je dankzij een VR-headset in een virtuele setting waant waar je kunt trainen. Van de Galápagos tot de Chinese Muur, je verandert je huis in een spannende plek om te trainen. Bovendien is comedian en Girls Trip-actrice Tiffany Haddish de gastcoach, zodat je je lachend door je workout kunt werken zonder je huis te verlaten.

Weten hoe je effectief kunt herstellen na een training is ook een vitaal onderdeel om je te helpen opfrissen – of dat nu een rustdag of actief herstel is. Het verminderen van stress en het verbeteren van je mindfulness heeft ook een grote invloed op hoe je herstelt en je oplaadt. De Serene™ ademhalingsoefeningen van Polar zijn een geweldige manier om te ontspannen, terwijl je ook mindfulness kunt beoefenen tijdens je workouts.

Sport als medicijn

De gezondheidsvoordelen van voeding en lichaamsbeweging worden vaak afzonderlijk bestudeerd. Het wordt echter steeds duidelijker dat een combinatie van beiden belangrijke positieve gevolgen voor de gezondheid heeft. Samen kunnen ze het immuunsysteem stimuleren. Deze potentiële voordelen voor meer immuniteit en verminderde vatbaarheid voor infecties zijn aanzienlijk, maar worden vaak over het hoofd gezien.

Lichamelijke activiteit en voeding zijn de essentiële componenten van een gezonde levensstijl omdat zij de lichaamssamenstelling, de gezondheid van het bewegingsapparaat en de fysieke en cognitieve prestaties verbeteren. Ze zijn ook van vitaal belang voor het voorkomen van stofwisselingsziekten zoals obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten. Maar opgelet, langdurige lichaamsbeweging en té intensieve training kan dan weer verband houden met een verhoogd risico op infectie.

Kortom: bewegen is de basis van een gezonde levensstijl, maar net zoals de inname van medicijnen is ook hier dosering en balans belangrijk. Wissel daarom een zware training eens af met lichaamsbeweging met lage impact, zoals yoga, kan helpen het immuunsysteem te versterken. Yoga helpt ook om interne blokkades op te heffen en bloed en energie vrij door en in het lichaam te laten stromen. Het zal leiden tot een uitstekende bloedsomloop, een kalm zenuwstelsel, en als gevolg daarvan, ook een goed functionerend immuunsysteem.

Als je dit bericht leuk vindt, vergeet het dan niet te delen, zodat anderen het ook kunnen vinden.

Hou er rekening mee dat de informatie in de Polar Blogposts het individueel advies van gezondheidswerkers niet vervangt. Raadpleeg je arts voordat je aan een nieuw fitnessprogramma begint.