facebook instagram pinterest search twitter youtube whatsapp linkedin thumbup
wat-draag-je-op-raceday

Wat draag je op wedstrijddag en hoe plan je je outfit?

Na uren (en uren, en uren, en nog meer uren) intensieve fysieke training – en niet te vergeten net zo veel mentale inspanning, wil je er zeker van zijn dat je alles onder controle hebt wanneer race day nadert. En het laatste waar je je zorgen over wil maken in de dagen voor de wedstrijd, is wat je aan moet op de D-Day, toch?

Luister naar dit advies van zes hardlopers, fietsers en triatleten die weten hoe het werkt en die je kunnen behoeden voor last-minute discussies over “Wat zal ik aantrekken op de wedstrijddag?”

1. Bekijk de weersvoorspellingen – maar niet te veel op voorhand

Het is heel, heel, heel verleidelijk om je druk te maken over het mogelijke raceweer zodra het in het tiendaagse online overzicht staat. Maar het weer is erg veranderlijk, dus probeer niet te flippen als je ijzel, wind en zijwaartse regen in de voorspelling ziet. 

“Begin een week van tevoren met het bekijken van de weersvoorspellingen en zorg dat al je kledingstukken gewassen klaarliggen,” zegt ambassadrice en hardloopster Davinia Vandevelde. “Het weer op de wedstrijddag is altijd lastig, dus het is beter om goed voorbereid te zijn. Er is niets erger dan wakker worden en op zoek moeten naar iets wat je niet gepland had. Zelf test ik alles al mijn loop gear weken op voorhand. Dat geldt voor mijn kledij, loopsokken en loopschoenen tot zelfs slip (en loopbeha). Om schuurplekken te vermijden kies ik voor een zachte tshirt en een 2-in-1 loopshort. Om blaren te vermijden zijn goede loopsokken heel belangrijk. Zij gaan het zweet afvoeren en houden je voeten relatief droog.”

2. Overweeg de “draag niets nieuws op race day”-regel

Het kan verleidelijk zijn om een leuke nieuwe outfit of een nieuw paar schoenen aan te trekken op de race-expo – maar handig is het niet.

Atleten zeggen niet voor niets dat ze op de dag van de wedstrijd nieuwe kleding of uitrusting vermijden: je weet nooit precies hoe het je zal bevallen (of waar het kan gaan schuren). Dus bewaar je nieuwe spullen als beloning voor na de wedstrijd.

“Zorg dat je altijd een keer in je outfit hebt gelopen tijdens een training. Zo kom je er niet te laat achter dat er plekken zijn die schuren of dat je nieuwe schoenen te klein zijn,” klinkt het bij hardloopster Julia Van Velthoven.

En als het gaat om het uitsluiten van nieuwe dingen, pas dat dan ook toe op was- en schoonmaakmiddelen.

“Als iemand met een gevoelige huid, heeft het mengen van mijn beproefde outfit met een nieuw wasmiddel tot ernstige onaangename verrassingen geleid,” aldus Polar ambassadrice en triatlete Debbie Everink. “Over het algemeen heb ik geen bijgeloof, maar ik ben hier obsessief in voor elke wedstrijd – het wasmiddel moet hetzelfde blijven!”

3. Voeg een geluksbrenger toe

“Something old, something new, something borrowed & something blue” luidt het bekende Engels gezegde. Nu je iets ouds hebt (die perfect ingelopen schoenen) en iets nieuws (gelletjes, energiedrank of wat je ook gebruikt om bij te tanken), gooi je best nog een geleend of blauw item of een geluksbrenger in de mix!

Anoush Arakelian, een Boston kwalificatieloopster uit Boston, MA, zweert bij haar geluksondergoed, sokken, hoofdband en sportbeha.

“Als het in de eerste race werkt, hou je het voor altijd,” zegt ze. “Als het je tegenvalt, vervang je het. Dat is mijn regel. En als iets niet werkt, kun je het de schuld geven van je slechte race. Dat is wetenschap.”

4. Vergeet je extra ‘startlijn lagen’ niet

Het weer mag dan een ideale 18 graden zijn tegen de tijd dat je gaat hardlopen, bij de start kan die temperatuur zelfs rond het vriespunt schommelen, vooral als je een vroege race doet waarbij je in je startblok moet wachten voor de zon opkomt.

Vergeet bij het plannen van je outfit niet om een sweatshirt met rits, een muts, handschoenen en een makkelijk uit te trekken broek mee te nemen. (En goed nieuws: Veel race-organisaties doneren alle kleding die bij de startlijn wordt gegooid).

Vergeet niet dat als je eenmaal in beweging bent, je het behoorlijk warm gaat krijgen, dus plan je definitieve outfit voor je start- en finishtijd, niet voor de tijd dat je moet wachten aan het toilet.

“Lopers kleden zich vaak veel te warm waardoor ze te veel warmte vasthouden en niet kwijt kunnen. Dit kun je mooi zien op je horloge want je hartslag stijgt hierdoor. Goede ademende kleding is super essentieel. Is het erg koud dan is laag over laag belangrijk dit zorgt voor lucht tussen de kleding laagjes en warmte blijft hierdoor goed behouden ondanks dat je kleding goed ademt.”, aldus atleet en hardloopcoach Gert-Jan Wassink

Ook Julia pleit voor laagjes: “Zo zorg je ervoor dat je het voor de start niet koud krijgt en na de start meteen weer iets droogs kan aandoen.” 

5. Het is OK om er goed uit te willen zien!

Er zijn twee kampen atleten: zij die het belangrijk vinden hoe ze eruit zien op de baan en zij die dat niet doen. En in welk van de twee je ook valt, dat is prima!

“Ik kies mijn uitrusting in de eerste plaats op functionaliteit en pas in de tweede plaats op stijl,” zegt de Parijse hardloopster en fietsster Chloe Lasseron. “Ik heb een stijl van shorts, sokken en sportbeha’s die geweldig werken en waarin ik me goed voel.”

Ambassadrice Debbie Everink voegt toe: “Ik ga voor een opvallend outfit, zodat m’n supporters me van ver af aan zien komen…”

Julia stelt voor om een paar outfits te plannen voor de race, maar te kiezen waar je je het beste in voelt op de ochtend van de race: “Draag vooral kleding tijdens de wedstrijd waar jij je goed/fijn in voelt. Wat de wedstrijd is een feestje!”

Ervoor zorgen dat je in je favoriete outfit optimaal kunt presteren is essentieel – en er goed uitzien en je goed voelen is een bonus.

Als je dit bericht leuk vindt, vergeet het dan niet te delen, zodat anderen het ook kunnen vinden.

Hou er rekening mee dat de informatie in de Polar Blogposts het individueel advies van gezondheidswerkers niet vervangt. Raadpleeg je arts voordat je aan een nieuw fitnessprogramma begint.

factoren-die-hartslag-beinvloeden
Volgende

5 factoren die je hartslag beïnvloeden tijdens het hardlopen

Your heart rate when running will fluctuate from day to day due to external factors. Learn more about what factors affect your running heart rate.

Lees ook