facebook instagram pinterest search twitter youtube whatsapp linkedin thumbup
hartslag_zwemmen

Hoe krijg je de beste hartslagmeting bij zwemmen?

Wie kan hier beter op antwoorden dan professioneel open water zwemmer Marcel Schouten? Deze 27-jarige topsporter uit Eindhoven, Nederland, is namelijk steeds op zoek naar nieuwe manieren om méér uit zijn trainingen te halen. “In de topsport zit het verschil tussen winnen en verliezen in details”, klinkt het vastberaden.

Sinds 2020 is hij een overtuigde aanhanger van trainen op hartslag en trackt hij intensief zijn hartslag voor, tijdens en zelfs na trainingen.

Welke hartslagband gebruik je, Marcel?

Voor alternatieve sporten gebruik ik de H10 hartslagmeter, maar in het zwembad is de nieuwste innovatie van Polar, de Verity Sense, de beste optie voor mij.

Welke andere voordelen ondervind je aan de Verity Sense?

Eerst en vooral is de Verity Sense ideaal omdat ie zo makkelijk in gebruik is. Ik bevestig hem simpelweg aan mijn zwembrilletje en klaar. Op die manier voel ik het niet zitten, en levert hij mij toch enorm veel accurate informatie op. 

Ik bevestig de Verity Sense simpelweg aan mijn zwembrilletje en klaar.

Marcel met Verity Sense bevestigt aan zwembril.

Verder heeft de komst van de Verity Sense ervoor gezorgd dat ik niet alleen mijn zwemtijden kan gebruiken, maar ik kan ze ook rechtstreeks koppelen aan de bijbehorende hartslagfrequentie. Ook mijn coach kan continu mijn HF in de gaten houden tijdens training en mij gedurende de set bijsturen waar nodig. Op die manier is het mogelijk om nog gerichter te werk te gaan. Al die gegevens gebruik ik achteraf om de training te analyseren. Zo krijg ik veel meer informatie over hoe/wat mijn lichaam doet tijdens zo’n sessies. 

Maar ik gebruik de Verity Sense niet alleen om mijn prestaties en vooruitgang te monitoren, hij helpt mij en mijn trainer vooral om tot een bedachtzaam trainingsplan te komen waarin ik de juiste trainingsprikkels krijg op het juiste moment.

Kan je een voorbeeld geven?

Ik ben op dit moment bezig met het leren herkennen van mijn omslagpunt. Hoe voelt mijn lichaam net voor het moment dat ik dit punt bereik en wat is op dat moment mijn HF? Je omslagmoment leren herkennen heeft als voordeel dat je er op de gepaste manier mee om kan gaan, en dat je tijdens wedstrijden beter kan aanvoelen wanneer je moet oppassen met de intensiteit of wanneer je net een tandje bij kan steken.

Dit laatste maakt dat de Verity Sense dan ook onmisbaar is voor mij als een atleet die op zoek is naar het hoogst haalbare.

Bedankt, Marcel!

Als je dit bericht leuk vindt, vergeet het dan niet te delen, zodat anderen het ook kunnen vinden.

Hou er rekening mee dat de informatie in de Polar Blogposts het individueel advies van gezondheidswerkers niet vervangt. Raadpleeg je arts voordat je aan een nieuw fitnessprogramma begint.

Meld je aan en ontvang 10% korting op je eerste bestelling