facebook instagram pinterest search twitter youtube whatsapp linkedin thumbup
runningindex_polar

Wat is de Polar Running Index?

Heb je je ooit afgevraagd wat het cijfer betekent dat je na je hardlooptraining in de statistieken op je hardloophorloge ziet? Dat is Polars Running Index, een score die hardlopers helpt om hun prestaties te verbeteren. Een hogere waarde wijst op betere hardloopprestaties, en veranderingen in het gemiddelde van je Running Index vertellen je of je hardloopconditie toeneemt of afneemt.

Hoe deze innovatieve tool juist wordt berekend, hoe je dit cijfer juist interpreteert, en hoe je het kan vergelijken met je hardloopmaatjes, lees je hier.

Hoe wordt Polars Running Index berekend?

De Running Index wordt berekend aan de hand van een combinatie van verschillende factoren, zoals je hartslag, tempo en afstand. Het algoritme van deze hardloopindex analyseert deze gegevens en geeft je een score die je hardloopinspanning weergeeft. Deze score wordt gebaseerd op de verhouding tussen je maximale hartslag en loopsnelheid tijdens de hardlooptraining.

Bijvoorbeeld, als je tijdens je hardlooptraining een hogere hartslag heeft dan andere hardlopers die hetzelfde tempo aanhouden, dan krijg je een lagere score. Anderzijds, als je hetzelfde tempo aanhoudt als andere hardlopers maar een lagere hartslag hebt, dan krijg je een hogere score.

Hoe analyseer ik mijn Running Index?

Deze Running Index is een waardevolle indicatie van je hardloopinspanning waarmee je kan zien hoe je je verhoudt ten opzichte van andere hardlopers. Het biedt ook inzicht in hoe je je prestaties kunt verbeteren door gericht te werken aan je tempo en hartslag.

Om je hardloopconditie te vergelijken met mensen van dezelfde leeftijd en hetzelfde geslacht, kan je de volgende tabel gebruiken:

Hoe kan je de Running Index gebruiken in je trainingen?

Met de Running Index kan je je voortgang in de gaten houden en zien hoe je je hardloopprestaties verbetert. Je krijgt inzicht in je tempo, afstand, hartslag en verbrande calorieën tijdens elke hardlooptraining. Dit helpt je om gericht te werken aan je doelen en je trainingsschema te optimaliseren.

Dankzij dit cijfer kan je dus makkelijk je vooruitgang checken. Maar wist je dat de Running Index ook je beste tijden op een bepaalde afstand kan voorspellen? Door de combinatie van maximale zuurstofopname (VO2max) en loopeconomie kan de Running Index je wedstrijdprestaties bij duurlopen nauwkeurig inschatten.

Hoe krijg je die ingeschatte hardlooptijden te zien? In Polar Flow webservice (Rapporten → Running Index) kan je op basis van je Running Index een inschatting krijgen van je huidig potentieel op de Coopertest, 5 en 10km, de halve marathon en de hele marathon.

Hoewel je je prestaties vrij betrouwbaar kunt voorspellen met behulp van de Running Index, mag je het belang van andere factoren niet vergeten, zoals een goede voorbereiding, optimale loopomstandigheden en doorzettingsvermogen, uiteraard.

Kortom, de Running Index van Polar is een onmisbare tool voor elke serieuze hardloper die zijn prestaties wil verbeteren. Of je nu een beginnende hardloper bent of al jaren hardloopt, de Running Index zal je helpen om je prestaties te verbeteren en je hardloopdoelen te bereiken.

Als je dit bericht leuk vindt, vergeet het dan niet te delen, zodat anderen het ook kunnen vinden.

Hou er rekening mee dat de informatie in de Polar Blogposts het individueel advies van gezondheidswerkers niet vervangt. Raadpleeg je arts voordat je aan een nieuw fitnessprogramma begint.

vo2max_polar_blog
Volgende

Alles over VO2max – Wat is het? Wat doet het? En voor wie is het bedoeld?

Wist je dat inzicht in je VO2max je kan helpen gezonder en fitter te worden? Ontdek hier hoe je je VO2max kunt meten en verbeteren.

Lees ook

Meld je aan en ontvang 10% korting op je eerste bestelling