facebook instagram pinterest search twitter youtube whatsapp linkedin thumbup
voeding trager lopen

Ga je trager lopen door deze voeding?

Kan bepaalde voeding ervoor zorgen dat je trager gaat lopen? Het is zeker mogelijk. Als we denken aan het dieet van een hardloper, gaat het meestal over het soort voedsel dat we moeten eten om ons lichaam van brandstof te voorzien. We weten allemaal dat we eiwitten, vezels en koolhydraten nodig hebben om ervoor te zorgen dat we de juiste hoeveelheid calorieën verbranden. Maar weten we ook wat we beter niét moeten eten? En waarom dan wel niet?

Hier is een handige gids met voedingsmiddelen die hardlopers moeten vermijden, om zich van binnen en van buiten goed voelt als ze zich door die kilometers heen werkt.

Vezelrijke voeding

Bonen, broccoli en bessen: vergeet die drie B’s niet, want je kunt ze niet eten vlak voor het hardlopen of een training. Hetzelfde geldt voor appels, linzen, alle volkorenproducten en andere koolsoorten (spruitjes, kool, bloemkool en boerenkool). Dit zijn een paar belangrijke voedingsmiddelen die hardlopers beter kunnen vermijden vóór hun training. Na een training kunnen deze juist wel weer goed zijn om aan te vullen!

Bonen, broccoli en bessen: deze drie B’s liefst niet eten vlak voor een run.

Begrijp ons niet verkeerd: vezels zijn een essentieel onderdeel van je dieet – maar je wilt ze niet in je maag-darmkanaal hebben terwijl je in actie bent. Het duurt immers lang voordat ze verteerd zijn. Dat brengt vaak maagkrampen, een opgeblazen gevoel en diarree met zich mee. En daar zit je tijdens het hardlopen niet op te wachten. 

Bewaar ze voor na het hardlopen, zodat je je lichaam weer kunt aanvullen met vezelrijk voedsel. Ben je op zoek naar een snack voor het hardlopen? Probeer eens toast (de standaard soort, niet volkoren/volkoren soort) met banaan en pindakaas. Je maag kan dit snel verwerken en zal je onderweg geen verdriet doen.

Zuivelproducten

Zuivel is niet voor iedereen een probleem, maar gek genoeg ontdekken sommige mensen dat ze lactose-intolerant zijn als ze beginnen met hardlopen. Als je buikpijn hebt, maar geen vezels hebt gegeten, dan is het de moeite waard om na te gaan of zuivel deze maag- en darmklachten veroorzaakt.

Een verrassend aantal mensen ontdekt dat ze lactose-intolerant zijn als ze beginnen met hardlopen.

Melk, kaas, yoghurt en alles op basis van room kan de boosdoener zijn. Gelukkig is er tegenwoordig een groot aanbod aan notenmelk, zodat je gemakkelijk een lichter verteerbaar alternatief kunt vinden.

voeding hardlopen vermijden gezondheid nutrition

Suikerrijke dranken

Je denkt misschien dat een energiedrankje of frisdrank je zal oppeppen voor je gaat hardlopen. De onmiddellijke bloedsuikerpiek die je krijgt zal echter snel afnemen, waardoor je hoofdpijn en vermoeidheid krijgt.

Kijk uit voor suikervrije ‘dieet’-drankjes die ook Sorbitol bevatten, een populaire zoetstof. Deze suikeralcohol wordt niet volledig door het lichaam opgenomen, en dus blijft het in je spijsverteringskanaal en daarmee is het een mogelijke oorzaak van krampen, een opgeblazen gevoel en diarree.

Probeer in plaats daarvan een elektrolytendrank of water om gehydrateerd en gemotiveerd te blijven zonder je maag van streek te maken.

Gefrituurde gerechten

Als je trek hebt in een hamburger, bewaar die dan voor een dag waarop je niet gaat hardlopen. Alle soorten gefrituurd voedsel bevatten veel ongezonde vetten (in tegenstelling tot gezonde vetten), die in je maag blijven zitten en hun tijd verteren.

Je lichaam zal energie besteden aan het afbreken van deze vetten in je maag, waardoor je je traag voelt.

Deze lange verteringstijd betekent dat je waarschijnlijk nog steeds bezig bent je maaltijd te verwerken als je probeert te rennen. Het is alsof je tegelijkertijd op je hoofd probeert te kloppen en over je maag wrijft. Je lichaam zal energie besteden aan het afbreken van deze vetten in je maag, waardoor je je traag voelt en misschien wat last van je spijsvertering hebt tijdens het hardlopen.

Pikant eten

Je denkt misschien ten onrechte dat pittig eten je loopsnelheid verhoogt. Het kan tenslotte je metabolisme versnellen, dus waarom zou het je training geen extra kick geven?

Het blijkt dat capsaïcine (het stofje dat in pepers zit en het een pittig karakter geeft) brandend maagzuur en indigestie kan veroorzaken en de dunne als de dikke darm irriteert. Dat klinkt allemaal niet zo leuk, zeker niet als je probeert te gaan hardlopen.

Dus, vermijd curry, Mexicaans eten, of pittige kippenvleugeltjes de avond voor of op de dag van je run. Bewaar het voor een traktatie na de training, zodat het je maag niet van streek maakt.

Proteïnerepen

Het zal je misschien verbazen dat een energiereep niet altijd de gezondste optie is voor een snack vóór het hardlopen. Hoewel eiwitten een essentieel onderdeel zijn van het dieet van elke hardloper, kan het gebruik van energierepen een onevenwichtige balans veroorzaken die je prestaties kan beïnvloeden. Hoe dat komt ? Eiwitrepen zitten vaak vol met geraffineerde suikers of zoetstoffen zoals Sorbitol. Deze zoetstoffen kunnen niet alleen de maag en darmen van streek maken, maar ook laxerend werken – en dat is wel het laatste wat je wilt tijdens het hardlopen.

Als je te veel eiwitten eet en te weinig essentiële koolhydraten binnenkrijgt, loop je het risico deze vitale energiebron mis te lopen.

Als je te veel eiwitten consumeert en te weinig essentiële koolhydraten binnenkrijgt, loop je het risico deze vitale energiebron mis te lopen. Het resultaat? Je futloos voelen tijdens het hardlopen, terwijl je juist meer energie wilde.

Als je dit bericht leuk vindt, vergeet het dan niet te delen, zodat anderen het ook kunnen vinden.

Hou er rekening mee dat de informatie in de Polar Blogposts het individueel advies van gezondheidswerkers niet vervangt. Raadpleeg je arts voordat je aan een nieuw fitnessprogramma begint.

pre_post_workout_snacks
Volgende

Gezonde Pre en Post Workout Snacks

Snacken is niet slecht, tenminste, als je het goed doet! Hier zijn wat gezonde snacks voor en na de training die je energieniveau optimaal houden en je training een boost geven.

Lees ook

Meld je aan en ontvang 10% korting op je eerste bestelling