facebook instagram pinterest search twitter youtube whatsapp linkedin thumbup
prestatietesten-vantage-v2

Boek jij vooruitgang? Ga het na met de prestatietesten van Polar

Haal alles uit je training! Meten is weten: ga daarom na welke impact je trainingen hebben. Met eenvoudige tests kun je waardevolle inzichten verkrijgen. Die tests vind je op de Polar Vantage V2. Aan de hand van de verzamelde gegevens kun je je progressieve vooruitgang checken. Nog belangrijker: je kunt het maximum halen uit je trainingssessies én uit je herstel. 

Kortom, de Polar Vantage V2 doet het moeilijke werk in jouw plaats. Je prestaties worden gemeten en berekend, dus jij hoeft je enkel te concentreren op de resultaten.

Ontdek meer over de verschillende tests op de Polar Vantage V2 en kom te weten hoe, wanneer en waarom je elk van deze tests moet doen. 

Prestatietest hardlopen (exclusief op de vantage V2)

De Prestatietest Hardlopen van Polar is een makkelijke, herhaalbare en rendabele manier om je vorderingen in het hardlopen te meten. Deze test dient als leidraad om je hardloopprestaties op te volgen en je trainingszones – hartslag, snelheid en vermogen – te bepalen. Al wat je nodig hebt, is een route en een paar loopschoenen! Let’s go!

Hoe gaat de Prestatietest Hardlopen in z’n werk?

Kort samengevat: je volgt een doelsnelheid die tijdens de test geleidelijk toeneemt. 

De hardlooptest is een goede aanvulling op het hardloopvermogen. Wanneer je snelheids- en vermogenszones correct ingesteld zijn, is het raadzaam om verschillende trainingssessies te doen, van duurtrainingen tot intensieve trainingen en intervaltrainingen.

Jussi Peltonen, senior onderzoeker bij Polar

De startdoelsnelheid staat ingesteld op 6 km/u (10 min/km), oftewel wandelsnelheid voor de doorsnee sporter. Zo kan elke hardloper deze test doen, ongeacht zijn niveau. Geoefende sporters kunnen deze snelheid verhogen tot 15 km/u (4 min/km) in de instellingen. 

De frequentie waarmee de doelsnelheid verandert, blijft constant doorheen de test, namelijk 1 km/u (60 min/km) per 100 seconden, ongeacht de snelheid waarmee je start.

Je kan de test beëindigen wanneer je 85% van je maximale hartslag (HRmax) bereikt hebt en je 6 minuten gelopen hebt. Om een concreet voorbeeld te geven: bedraagt je maximale hartslag 193 slagen per minuut, dan kan je de submaximale test afronden zodra je 164 slagen per minuut bereikt. 

Je kan de test ook doen tot je uitgeput bent als je je hardloopprestaties zo nauwkeurig mogelijk wil meten en je maximale hartslag wil actualiseren. 

Hoe voer ik de hardlooptest uit?

Bekijk deze video voor een stapsgewijze uitleg over het instellen en het uitvoeren van Polars prestatietest hardlopen.

Geeft de Vantage V2 mij aanwijzingen tijdens de hardlooptest?

De prestatietest hardlopen is een snelheidsgedreven test, wat betekent dat je de doelsnelheid zo nauwkeurig mogelijk moet volgen. Om het juiste tempo aan te houden, beschikt de Polar Vantage V2 over een snelheidsmeter als visuele ondersteuning. Het horloge geeft ook via tril- of geluidssignalen aan wanneer je te snel of te traag loopt. 

Een zacht signaal wordt gegeven wanneer het verschil tussen je huidige snelheid en de doelsnelheid meer dan 1 km/u (60 min/km) bedraagt. Indien dit verschil oploopt tot meer dan 2 km/u (30 min/km), wordt een sterker signaal gegeven. 

Zodra je snelheid meer dan 3 km/u (20 min/km) verschilt, wordt de test automatisch stopgezet, tenzij je opnieuw de doelsnelheid binnen de 10 seconden bereikt.

Waar kan ik de hardlooptest best uitvoeren?

We raden aan om een locatie met een vlakke ondergrond te kiezen, zoals een atletiekbaan. Het is tijdens de test immers de bedoeling dat je inspanning overeenkomstig met je snelheid toeneemt. 

Een atletiekbaan of een loopband zijn een ideale keuze omdat je niet hoeft te stoppen voor verkeerslichten of andere obstakels die je zou kunnen tegenkomen wanneer je op de openbare weg loopt.

Om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid bent, vermijd je een tot twee dagen voor de test best zware inspanningen en volg je je gewone eet- en slaapgewoontes.

Kan ik deze test op een loopband uitvoeren?

De prestatietest hardlopen kan je uitvoeren op een loopband. Gebruik hierbij een stappenteller of vermogensmeter (bijvoorbeeld die van Stryd).

Hoe moet ik een maximale of submaximale test doen?

Als je je maximale hartslag nog niet kent, is het aangewezen om de maximale test te doen. Ook wanneer je zo nauwkeurig mogelijk je hartslag-, snelheids- en vermogenszones wil bepalen, is de maximale test de beste keuze.

Wees je er wel van bewust dat de maximale test aanzienlijk zwaarder is dan de submaximale test (85% van je maximale hartslag).

Hoe vaak moet ik de hardlooptest uitvoeren?

We raden aan om de maximale test eenmaal om de drie maanden te doen, zodat je trainingszones steeds up-to-date blijven op je Vantage V2.

Prestatietest fietsen (exclusief op de vantage v2)

De Prestatietest Fietsen van Polar is een eenvoudige en efficiënte manier om de vooruitgang van je fietsprestaties op te volgen en je vermogenszones te bepalen. 

De prestatietest fietsen is gebaseerd op een FTP-test, wat staat voor Functional Threshold Power of functioneel drempelvermogen. Deze test wordt vaak gebruikt in de wielersport. De bedoeling van de FTP-test is je hoogst mogelijke vermogen (wattage) te bepalen tijdens een intensieve rit.

Welke uitrusting heb ik nodig voor deze test?

Om op een betrouwbare manier te beoordelen of je trainingen efficiënt zijn, is het belangrijk om informatie te verzamelen over je prestaties via gestandaardiseerde tests. De prestatietest fietsen is gebaseerd op de FTP-test, die door vele professionele wielrenners wordt gebruikt om hun aerobe vermogen te testen. Jussi Peltonen, senior onderzoeker bij Polar

Voor de fietstest heb je een vermogenssensor nodig die compatibel is met de producten van Polar. We raden aan om deze test uit te voeren op een spinningfiets of wielerbaan/velodroom. Zo vermijd je dat je bijvoorbeeld door verkeer of verkeerslichten belemmerd wordt.

Moet ik 60 minuten fietsen om deze test te doen?

Nee, de prestatietest fietsen kan je ook in 20, 30 of 40 minuten uitvoeren.

Hoe voer ik de fietstest uit?

Bekijk deze video voor een stapsgewijze uitleg over het instellen en het uitvoeren van Polars prestatietest fietsen.

Hoe vaak moet ik de fietstest uitvoeren?

We raden aan om de prestatietest fietsen eenmaal om de twee of drie maanden te doen, zodat je vermogenszones steeds up-to-date blijven.

Waarom zijn mijn VO2Max bij het lopen en het fietsen verschillend?

Het verschil tussen je VO2max bij het lopen en het fietsen hangt samen met de werking van je spieren tijdens deze twee verschillende activiteiten. Een grotere spiermassa activeren is doorgaans makkelijker tijdens het lopen dan tijdens het fietsen, en dat resulteert in een hogere VO2max.

Hersteltest Benen (exclusief op de Vantage V2)

De hersteltest benen geeft feedback over hoe je spieren hersteld zijn en hoe klaar je bent voor een nieuwe snelheids- of krachttraining. Je krijgt inzicht in hoeverre je beenspieren van je training hersteld zijn en hoe je explosieve kracht zich ontwikkelt.

Bovendien heb je geen extra sensor nodig voor deze test, waardoor je werkelijk overal en altijd deze test kan doen.

Hoe vaak kan ik de test uitvoeren?

De hersteltest benen is beschikbaar wanneer jij er klaar voor bent. De mogelijkheid om je beenspieren te testen voor elke training is een belangrijk pluspunt. Je spierkracht wordt namelijk beïnvloed door meerdere factoren, waaronder de energievoorziening van je spieren en de aansturing van je spieren in je hersenen. Topsporters stemmen hun belangrijkste trainingssessies af op pieken in hun spierkracht. 
Jussi Peltonen, senior onderzoeker bij Polar

De hersteltest benen kan je zo vaak doen als je wil, maar wanneer je resultaten wil verkrijgen, moet je een basislijn opbouwen. Hiervoor moet je de test driemaal uitvoeren binnen een periode van 28 dagen.

Wat moet ik doen om de Hersteltest Benen uit te voeren?

De hersteltest benen is erg makkelijk en duurt minder dan een minuut. Sta rechtop, met een rechte rug en gestrekte benen. Je handen plaats je op je heupen. 

De Polar Vantage V2 geeft een geluidssignaal wanneer je mag starten met de test. Telkens dat je het geluidssignaal hoort, hurk je snel naar beneden en spring je recht omhoog, waarna je weer neerkomt op beide benen. 

Het geluidssignaal zal je driemaal horen, dus je moet ook drie sprongen doen. Hou je handen steeds op je heupen tijdens de test.

Bekijk deze video voor een stapsgewijze uitleg over het instellen en het uitvoeren van Polars hersteltest benen.

Fitness Test

De fitnesstest geeft een goede inschatting van je aerobe conditie (VO2max) zonder dat je een zware inspanning hoeft te doen. De fitnesstest is een goed beginpunt voor iemand die geen ervaring heeft met het uitvoeren van tests. Na de fitnesstest kan je overstappen op de hersteltest benen, en vervolgens op de prestatietest fietsen of hardlopen, afhankelijk van wat jij nodig hebt.
Jussi Peltonen, senior onderzoeker bij Polar

Met Polars fitnesstest kan je makkelijk je VO2max inschatten en je huidige conditie meten. Deze test is beschikbaar op de meeste sporthortloges van Polar en is wellicht een van de makkelijkste tests die je ooit zal doen. Je hoeft enkel maar te ontspannen! Lees deze handleiding voor meer informatie en tips over deze test.

Orthostatische test

De orthostatische test van Polar meet je hartslagvariabiliteit (HRV) en berekent aan de hand daarvan de juiste verhouding tussen trainen en herstellen. Door de Polar H10 hartslagsensor te gebruiken in combinatie met een sporthorloge uit de Vantage-reeks of de M460 fietscomputer met GPS, kan je nagaan of je te veel of te weinig traint. Hoe je deze test kan gebruiken om je trainingen te verbeteren, lees je in deze handleiding.

Als je dit bericht leuk vindt, vergeet het dan niet te delen, zodat anderen het ook kunnen vinden.

Hou er rekening mee dat de informatie in de Polar Blogposts het individueel advies van gezondheidswerkers niet vervangt. Raadpleeg je arts voordat je aan een nieuw fitnessprogramma begint.