facebook instagram pinterest search twitter youtube whatsapp linkedin thumbup
ajax_blogpost

Interview: Hoe Ajax successen behaalt samen met Polar

Wist je dat naast multisporthorloges en hartslagmeters, Polar ook gespecialiseerd is in het voortdurend zoeken naar oplossingen voor teamsporten? Daarom werd het Team Pro spelervolgsysteem ontwikkeld. Ook bij Ajax Vrouwen gebruiken ze deze tool om inzicht te krijgen in prestaties van hun speelsters, om blessures te voorkomen door overtraining en niet onbelangrijk: om meer wedstrijden te winnen dankzij bruikbare, wetenschappelijke trainingsgegevens. 

Wij spraken met Tanya Bröring, sport scientist bij de Ajax Vrouwen.

Tanya, als sport scientist bij Ajax sta jij ontzettend dicht bij de fysiek van de speelsters en bepaal je mee over trainingen. Hoe gebruiken jullie de technologie om de algemene performantie van de speelsters te verbeteren? 

Wij monitoren eigenlijk alles. Dus niet alleen veldtrainingen en wedstrijden maar ook de trainingen binnen en hersteltrainingen. Vooral bij de veldtrainingen en wedstrijden kijken we naar de tijd in hartslag zones, totaal afgelegde afstand, de afgelegde afstand in de verschillende snelheidszones, het aantal sprints dat de speelsters maken en tegen welke snelheden. Op die manier krijgen we een dagelijks overzicht van wat ze in hun training presteren en wat ze nodig hebben voor de wedstrijd. Wij kijken na of er geen sprake is van “overtraining” – of ze niet té diep gaan, met name van week tot week – want dat zou een hogere kans op blessures betekenen en dat willen we voorkomen.

Op welke gegevens zijn jullie het meest gefocust? Zijn die eerder hartslag of gps-gerelateerd?

Goh, op allebei hoor. Al kijken we wel het meeste naar gps-data. We checken uiteraard ook de hartslagen en we doen ook nog de HIMS-test, een soort interval shuttle run. Er zijn vier blokken die de deelnemers met een bepaalde snelheid moeten rennen. Hartslag wordt continu gemonitord, ook de herstelwaarden worden na één minuut geregistreerd. Hartslagdata spelen hier wel een cruciale rol. Aan de hand van die gegevens beoordelen we het herstel van de speelsters.

blessurepreventie door hartslagmeting

Anders gezegd: bij Ajax gebruiken jullie de Team Pro technologie dus ook om spelers sneller te doen terugkeren uit blessure?

Nou ja “sneller” is misschien teveel gezegd, maar de data speelt zeker een rol in de return to play. We gebruiken die technologie om de vereisten inzake trainingsschema’s te bekijken en om te checken of de speelsters wedstrijdklaar zijn. Vooraleer we een finaal go geven om een speelster weer op te stellen, moet zij een bepaalde belasting hebben gehaald op de verschillende parameters. Pas na deze prikkels en het juiste herstel ervan weten we dat deze speelster wedstrijdklaar is.

Er moet een bepaalde trainingsbelasting geregistreerd zijn voor de spelers klaar zijn voor een wedstrijd, klopt dat?

Ja, en dat geldt ook voor trainingen. Vanuit de een-op-een training naar de wedstrijd toe. We proberen onze speelsters groepsfit te krijgen en daarna wedstrijdfit. Dus ja, die registraties komen uitstekend van pas. Uiteraard zijn er nog andere testen, zoals sprongtesten, die heel interessant zijn om te ontleden. Om de kans op terugkeer van blessures zo klein mogelijk te houden, zijn al deze data van groot belang.

Dit sluit aan op de volgende vraag: gebruiken jullie data om het risico op blessures te voorspellen?

Een deel van onze monitoring is op blessurepreventie gericht. We monitoren onder andere continu de afgelegde afstanden op hoge snelheid en vragen de speelsters om bij elke training hun subjectief gevoel (RPE-waarde) aan te geven. Door de week- en dagbelasting te plannen en te controleren, willen we deze zo optimaal mogelijk krijgen. Dit om over- en onderbelasting te voorkomen en speelsters zo optimaal mogelijk te belasten. Niet alleen blessurepreventie is het doel, maar ook het zo fit en belastbaar mogelijk maken van speelsters.

Stel dat jullie merken dat er een speler risico toont op blessures, passen jullie haar training dan actief aan op basis van die data?  

Zeker, maar eerst wordt een inschatting gemaakt van het risico, want er zijn meerdere factoren die een rol spelen. Een speelster is meer dan alleen haar data. Zo wegen slaap of privéomstandigheden zoals school ook mee. Of simpelweg het niet lekker in je vel zitten. Met behulp van vragenlijsten brengen we dit in kaart.  Waar nodig, kan een speelster een individueel aangepast programma krijgen. Maar omgekeerd gebeurt het ook: als iemand te weinig doet naar haar kunnen, krijgt die een extra prikkel tijdens of na de training. Of speelsters die niet genoeg speelminuten maken, krijgen op een ander moment een individuele prikkel. Op die manier bekijken we het individueel. Door het gebruik van deze data maken we elk individu sterker. Dit resulteert uiteraard in een sterker team, met minder blessures. 

Als je op basis van de data iemand moet vertellen dat zij beter niet kan meetrainen, hoe wordt daar op gereageerd? 

Dit gebeurt niet vaak, meestal gaat het juist om kleine aanpassingen binnen een training. Maar als het goed uitgelegd wordt, snappen de speelsters het uiteraard. In het begin was het vaak niet evident, maar nu zijn zij degenen die zélf vragen van “Hoe sta ik ervoor?” of “Hoe ontwikkelt mijn fysiek?”. Met de nodige kadering erbij, begrijpen ze probleemloos de keuzes die we maken.

In topconditie door teamwork

De wetenschap en technologie van Team Pro is één ding, maar welke zaken gebruiken jullie bij Ajax nog om de speelsters te verzorgen en in vorm te houden?

Onder andere door voeding. Na elke training krijgen de speelsters een goed uitgebalanceerde maaltijd voorgeschoteld op de club. En uiteraard worden voor en na wedstrijden gezonde snacks en de nodige herstel shakes voorzien. Om ervoor te zorgen dat ze de juiste voedingsstoffen en vitaminen binnenkrijgen, werken we met een voedingsdeskundige.

Naast de voedingsdeskundige, is er nog een hele rits van stafmedewerkers die de speelsters omringt. Zo hebben we naast de technische staf en twee fysio’s, een teamarts, een bewegingswetenschapper en een performance trainer. Kortom, er is bij Ajax een heel team dat de speelsters begeleidt.

Aan de hand van een aantal vragenlijsten peilen we ook naar spierstijfheid, algemeen gevoel, herstel, slaap en hechten we het nodige belang aan de RPE-waarden. Een aantal speelsters gebruikt ook een Polar wearable om hun slaapkwaliteit te monitoren. Deze data komen sinds kort ook terecht in het Polar Team PRO platform

TeaM Pro in een notendop

Dankzij de unieke sensor die hartslag en nauwkeurige GPSdata (10Hz) combineert met een 200Hz bewegingssensor, wordt elke stap, elke versnelling, elke afgelegde sprint en elke hartslag gemeten. Dit zorgt ervoor dat het Polar Team Pro spelervolgsysteem een uitermate geschikte tool is voor coaches die het maximale uit hun team willen halen. Die gegevens zijn bovendien verwerkt in een mobiel, draagbaar en gebruiksvriendelijk spelervolgsysteem.

Als je dit bericht leuk vindt, vergeet het dan niet te delen, zodat anderen het ook kunnen vinden.

Hou er rekening mee dat de informatie in de Polar Blogposts het individueel advies van gezondheidswerkers niet vervangt. Raadpleeg je arts voordat je aan een nieuw fitnessprogramma begint.

Meld je aan en ontvang 10% korting op je eerste bestelling